Vara s-a sfarsit iar proiectul Lecturi de vara , se apropie si el, cu pasi repezi ,de final. Cum a fost? Cum s-a desfasurat? Asa cum am stabilit in programul bibliotecii.
L-am insotit si pe Calistrat Hogas si Pisicuta ,,In Muntii Neamtului ‘’am citit si poezii ,iar liceenii au citit si
ceea ce si-au dorit ei din clasicii literaturii universale sau autorii mai noi, mai tineri. Cu totii ,copii si tineri ,in vara aceasta, si-au dezvoltat si cultivat gustul pentru lectura de placere si au fost incantati de frumusetea si importanta mesajului transmis prin fiecare lectura.
Cu placere si cu mare bucurie am organizat si eu, festivitatea de premiere, in data de 21 august, zi in care ,21 de elevi din Hamburg ,insotiti de 3 profesori au fost oaspetii nostri. Cei mai fideli cititori, cei mai pasionati iubitori ai cartilor au fost rasplatiti cu volume superbe din cele primite de la Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca ,,Gheorghe Sincai’’, Oradea , gratie d-nei Delia Pantea, managerul proiectului ,, Lecturi de vara.’’
Lectura ramane o pasiune permanenta impreuna cu celelalte activitati interesante ,instructive si atractive desfasurate in ambianta primitoare si placuta a bibliotecii.
Ca o incoronare a activitatii noastre din perioada de vara, in 31 august- de -Ziua limbii Romane, am lansat ,pe blogul bibliotecii ,un concurs dedicat tocmai frumusetii ,bogatiei si muzicalitatii limbii noastre Pasionatii de lectura, iubitorii cartilor, au fost invitati sa participe la acest concurs de comentarii despre limba romana, despre bucuria de a citi, despre carti si scriitori ,urmand ca sa premiem cele mai frumoase texte.
Rezultatul concursului a fost o mare bucurie si incantare. Am descoperit sufletul delicat, sensibil si bogat al cititorilor ,copii inca, sau tineri visatori ,optimisti ,,scormonitorii” tainelor ascunse in paginile cartilor, insetati de tot ce e nou sau in devenire, consecventi si insistenti in cautarea si gasirea multiplelor raspunsuri ,la torentele de intrebari care le mistuie fiinta.
Elanul lor tineresc, veselia, puritatea gandurilor si sentimentelor sunt molipsitoare si ne certifica increderea intr-un viitor rodnic cu oameni generosi ,iubitori de tara si de limba, altruisti, sinceri, adevarati ,,imblanzitori”,-creatori de frumusete, de dreptate ,respect si bun simt.,cu dragoste protectoare pentru tot ce ne in conjoara
Am descoperit in textele lor ,unele de-a dreptul fascinante, maturitatea gandirii ,bogatia limbajului,dar si admiratia sau respectul pentru lecturile parintilor ,pentru dragostea lor pentru carti.
CELE MAI CITITE CARTI- BIBLIOTECA BRATCA
1.Radu Tudoran ,,Un port la rasarit”
2.Eminecu ,,Proza “, ,,Poezii”
3.Ionel Teodoreanu ,,La Medeleni “
4.M.Sadoveanu ,,Fratii Jderi”
5.Calistrat Hogas ,,Pe drumuri de munte’’
6.I.L.Caragiale ,,Schite si amintiri”
7.Petre Ispirescu ,,Basme’’
8.Antoine de Saint –Exupery ,,Micul Print’’
9.J.K.Rowlling ,,Harry Potter”
10.Rachel Russell,, Insemnarile unei pustoaice’’
11.Gabriel Garcia Marquez,, Dragostea in vremea holerei’’
12.Kaye Umansky ,,Pongwiffy si vraja anului’’
13.K.O.Dahl ,, Vineri, 13
14.Stephen Chbosky,,Jurnalul unui adolescent timid’’
15.Mark Levy ,,Mai puternic decat frica’’
16.Monsk Kallentoft,,Vara Fatala’’
17.Anne Holt,, Asa ceva nu se intampla niciodata’’
18.Salla Simukka,,Rosu ca sangele’’
19.Liza Marklund,,Fundatia Paradis’’
20.Mark Levy,, Hotul de umbre’’
21.John Green,,Sub aceeasi stea’’
22.Arnaldur Indridasaon,,Linistea mormantului’’
23.Cornelia Funke,,Povesti despre devoratorii de carti,fantome si alte personaje de basm’’