29 septembrie 2014

Proiectul "Lecturi de vară" la Filiala Decebal


            Încântaţi de numărul mare de cărţi achiziţionate, de la sfârşitul anului trecut încoace, cititorii noştri, mai ales cei de vârstă şcolară, au participat în această vară la proiectul „Lecturi de vară”, ce s-a desfăşurat şi la filiala noastră în perioada 6 iulie31 august 2014. O parte din ei, care au fraţi şi surori, i-au adus şi pe aceştia la bibliotecă, să-şi aleagă diferite cărţi ce le-au deschis noi orizonturi ale cunoaşterii. Pe 33 din aceşti elevi i-am şi premiat cu diferite cărţi, 22 din ei fiind elevi cuprinşi în clasele IIIVIII, iar 11 studiază deja la liceu. Cei 22 de elevi de la gimnaziu studiază la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Generală Dacia, Şcoala Generală nr. 11, Şcoala Generală nr. 16, Şcoala Generală Ioan Bogdan şi Şcoala Generală Oltea Doamna. Elevii de liceu provin din următoarele licee: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Colegiul Naţional „Aurel Lazăr, Liceul „Don Orione”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, Liceul German „Friedrich Schiller”, Liceul Baptist „Emanuel”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
         Elevii din clasele mai mari, adică de la clasa a V-a până în clasa a XII-a, au fost interesaţi de alt gen de literatură, decât cea obligatorie; pentru a afla ce le place să citească am vorbit destul de mult cu ei, i-am „descusut” şi „i-am tras de limbă”. Multor copii le plac cărţile cu subiecte ştiinţifico-fantastice, dar şi fantastice, şi cărţi legate de sănătate, sau cărţile ce au ca subiect relaţiile dintre părinţi şi copii, dintre prieteni. Comunicarea şi înţelegerea sunt esenţiale în abordarea diferitelor teme, pentru cărţile cerute de ei. Mulţi din aceşti cititori de vârstă şcolară, au un „haos” în cap, un amalgam de cunoştinţe şi curiozităţi, dar toţi vor să citească „ceva interesant”! E un lucru bun că vin la noi, marea majoritate singuri, să dezlege enigma „haosului” din capul lor! Şi încetul cu încetul, îi ghidăm pe valurile cunoaşterii, prin stimularea curiozităţii şi imaginaţiei, cu speranţă, perseverenţă şi constanţă!
         Robert Peleş (un cititor de-al nostru destul de vechi, încă de la grădiniţă, acum el fiind clasa a V-a la Şcoala „Oltea Doamna”) ne-a dăruit câteva vase de lut făcute chiar de el, în urma unui curs de olărit pe care l-a urmat, iar noi am făcut o mini-expoziţie cu magneţi reprezentând oraşe şi staţiuni din Europa, pe care le-am dăruit elevilor premiaţi în cadrul proiectului „Lecturi de vară”.    
Robert Peleș într-o fotografie de acum doi ani, când "butona" ceva pe internet


        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării