Cartea a apărut la Editura RAO 2012 , iar Lisa Montero este o ziaristă spaniola, scriitoare apreciată în mediul literar.
Am citit cu plăcere acest roman urban, derulat la periferiile unui mare oraș. Personajele sunt și ele decupate din aceiași realitate apăsătoare a orașului, taximetrist, medic , prostituată, o pensionară bețivă fostă profesor universitar... cariere ratate, vieți distruse sau fără sens.
Nimic nou.
Dar titlul vine să ne asigure că în carte vom găsi- Instrucțiuni pentru salvarea lumii.
Proza e puternică, acțiunea captivantă și nu foarte departe de expriența cititorului.
Taximetristul rămas văduv, distrus de nefericire , consideră medicii vinovați de moartea soției.
Medicul ratat, închis într-o căsnicie nefericită, fără speranță, din care nu se poate rupe decât evadând în mediul virtual în Second Life.
Prostituata, supraviețuitoarea unor masacre din Africa, ajunsă aici într-un bordel se bucură că trăiește, că este întreagă că există.
Pensionara bețivă , criminală , ucigașă de bătrâni, imaginându-și că le face un bine dacă îi eliberează de suferință, asta până când experimentează ea însăși un atac al unor tineri .... Aproape de moarte își dă seama că nimeni nu părăsește viața cu bucurie și încetează să mai ajute alți bătrâni să treacă în lumea cealaltă.
Se dezbate în multiple feluri problema vinovăției și a iertării, a ratării și a înstrinării de propriile visuri, de propria viață.
Personajele, inițial independente, încep să interacționeze între ele, să-și amestece suferințele și speranțele și o parte din ele se vindecă și pornesc spre o viață mai bună.
Instrucțiunile pentru salvarea lumii se adresează acelor ”ființe bune și îndurătoare care au o existență mizerabilă și care, cu toate acestea, se străduiesc să caute în continuare, împotriva oricărui pronostic, frumusețea lumii ”.
Pentru că ” destinul este netrebnic și capricios și că uneori faptele rele aduc după ele ceva pozitiv, la fel cum și cele bune pot veni încărcate cu nenorociri.”