14 mai 2016

Zile de Cultura Aleșd „FRUMUSEȚEA SATULUI ROMÂNESC”

Sub acest generic s-a desfășurat a doua activitate din cadrul „Zilelor de Cultură”Aleșd 2016. Sala de conferințe a Bibliotecii orășenești „Octavian Goga ” din Aleșd, frumos împodobită cu elemente tradiționale, care au împodobit casa și sufletul țăranului român , de-a lungul veacurilor, a fost un cadru primitor pentru invitați și public la manifestarea dedicată „Frumuseții satului românesc” Pereții sălii au primit strălucire și culoare, devenind suportul unor„șterguri, fețe de masă, blide ”și alte obiecte de utilitate și ornament din casa țărănească, realizate cu măiestrie de mâinile dibace ale creatorilor populari anonimi, al căror talent s-a manifestat prin inspirație și creativitate native și nu prin studii academice.

Alături de aceste elemente de decor „Geta și Fetele” de la bibliotecă, au așezat cu multă rațiune și gust estetic icoane pictate pe sticlă, reprezentând pe Fecioara Maria cu Pruncul Isus și alte scene biblice, create de copiii din Cetea. comuna Borod, oaspeți ai manifestării. Îmbrăcați în frumoase costume naționale, (moștenite de la strămoși) așa cum a declarat o fetiță, cu nonșalanță, însoțiți de mentorii lor, preotul Vasile Megheșan și soția sa Teodora , au întregit imaginea simbolică a satului românesc tradițional.

12 copii, autori a 12 icoane purtătoare de imagini creștine, de inocența și puritatea sufletească a copiilor. Impresionant moment , care îndeamnă privitorii la pioșenie, reculegere și credință.

În spatele acestor minunate picturi naive, create de copii, se află un adevărat îndrumător și părinte sufletesc, preotul paroh, Vasile Megheșan, un slujitor cu har, dăruit de Dumnezeu comunității din Cetea. Domnia sa a înființat un club pentru copii, cu trei secțiuni: de pictură pe sticlă, de învățarea limbilor engleză și italiană, cu activitate de două ori pe săptămână și voluntariat din partea profesorilor și îndrumătorilor. În anul 2015, la inițiativa preotului Megheșan, s-a creat o bibliotecă sătească purtând numele „Emil Bendorfeanu”, preot care în anul 1949 a avut inițiativa creării unei biblioteci sătești, refuzate de guvernanții de atunci. Biblioteca conține 1200 de volume ,primite din donații, acțiunea continuă și așteaptă alți binecuvântați donatori pentru desăvârșirea acestui scop nobil. Astfel, Biserica din Cetea, a devenit un centru multicultural și spiritual, care suplinește în mod voluntar activitatea unor instituții de stat.


Manifestarea a debutat cu o prezentare interesantă și documentată, de către doamna Georgeta Ardelean, privitoare la lumea satului românesc și a elementelor tradiționale care o compun, exemplificând cu obiectele expuse. A vorbit preotul Vasile Megheșan, despre istoria icoanei și semnificația ei în credința ortodoxă, despre copiii pictori și icoanele realizate de ei. Diplome și pachete cu dulciuri oferite de organizatori au fost răsplata simbolică a pasiunii și eforturilor depuse în acest demers artistic. Aceste icoane după ce sunt sfințite în biserică se vor regăsi în casele autorilor. Iată numele „pictorilor”: Megheșan Maria, Madar Andreea, Oprea Daria, Fărcuța iasmina, Dubere Antonia, Fule Denisa, Boier Alexandra, Madar Alin, Marușca Cosmin, Antonescu Andreea, Simuț Diana, lazoc Nicoleta.

Au fost prezente d-nele Ligia Mirișan, director la Biblioteca Județeană și Delia Pantea metodist , care au felicitat personalul bibliotecii pentru reușita activitate, precum și pe părintele Megheșan și copiii din Cetea pentru demersul lor artistic și spiritual, invitându-i cu o expoziție de pictură la Biblioteca județeană în ziua de Rusalii.

Surpriza manifestării au fost grupul de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”însoțit de prof. Irimescu Livia și Jula Mihai, care au interpretat pricesne și cântece populare.



S-a remarcat în mod deosebit elevul Ilea Radu, care a cântat ”Sara pe deal”
. Au fost adresate mulțumiri doamnelor care au contribuit cu obiecte personale la această frumoasă și autentică expoziție: Florica Vesa, Ileana Boca, Simona Groza, Florica Chiorean.


A consemnat Nicu Racuciu 








Fiecare copil cu icoana lui.


Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării