27 martie 2020

Retete culinare de sarbatori, la Filiala Baile Felix

        Se apropie sarbatorile de Paste, iar Filiala Baile Felix va recomanda cateva carti culinare in aceasta perioada. Ce si cum si mai ales cat mancam, diete, retete pentru gatit rapid si eficient, in aceasta perioada. 

Christine Zalejski - Retete pentru bebelusi 
Editura Litera, 2018

Christine Zalejski este mama a doi micuti mancaciosi si fondatoarea blogului Cubes & Petits pois, dedicat in exclusivitate alimentatiei, nutritiei si bucatariei pentru bebelusi.
Piure de praz, mancare de pastarnac zdrobit cu carne de vita, crema de piersici, lassi cu caisenumai retete de casa gustoase, care se prepara in maximum 20 de minute!
Aceasta lucrare completa si practica propune:
- o suta de retete rapide si diversificate cu ingrediente de sezon,
- douazeci de meniuri standard, perfect adaptate nevoilor nutritive ale copilului mic.
In plus:
- ustensile indispensabile si alimente de baza pentru organizarea zilnica,
- principiile de baza ale alimentatiei pentru a parcurge cu succes aceasta etapa esentiala in dezvoltarea copilului.
Feluri gustoase care-i trezesc copilului tau bucuria gustului!
Ghid terapeutic naturist si retete de post. Editia a V-a
Editura Polirom, 2012

„Medicamentele naturii” ofera bolnavilor posibilitatea unei vindecari ce elimina riscurile efectelor secundare ale medicamentelor de sinteza. Principiile active din plante, legume, cereale, fructe contribuie la dezintoxicarea corpului, purificarea singelui si intarirea sistemului imunitar, revitalizind intregul organism.
Un adevarat ghid al sanatatii, cartea prezinta virtutile naturopatiei, urmarind in amanunt efectele benefice pentru organism ale unor plante, legume, cereale si fructe ce se gasesc si la noi in tara. In acelasi timp, in structura cartii sint cuprinse peste 500 de retete culinare ce pun in valoare calitatile alimentelor naturale.

Din cuprins:
Compendiu de cereale, condimente, fructe, legume, produse apicole si peste• Afectiuni si tratamente• Retete pentru oameni bolnavi• Retete pentru oameni sanatosi• Combinarea alimentelor pentru o buna digestie

Speranta Anton este autoarea mai multor articole si carti avind ca tema vindecarea prin metode naturiste. De aceeasi autoare, la Editura Polirom au aparut Ghid terapeutic naturist si retete de post (editia I, 2002, editia a II‑a, 2003, editia a III‑a, 2007, editia a IV‑a, 2008, editia a V‑a, 2012) si Retete culinare si sfaturi pentru sanatate (2015).
Tablete de stil de viață
Editura Viață și sănătate, 2011



În lumea de astăzi, oamenii pot face pentru sănătatea lor mai mult decât orice medic, spital sau progres al științei medicale. datele științifice confirmă că deciziile pe care le luăm, oră de oră, zi de zi, determină în mare măsură starea sănătății noastre, bolile de care suferim și, deseori, chiar momentul când vom muri. Din acest motiv, cartea Tablete de stil de viață îl educă, motivează și inspiră pe cel ce o citește să înlocuiască acele deprinderi și obiceiuri ce distrug sănătatea cu un mod de viață care promovează sănătatea.
În cele 52 de tablete de sănătate veți descoperi cauzele și remediile bolilor comune astăzi, precum și o înțelegere clară a modului în care vă puteți trăi viața în așa fel încât să vă bucurați de bunăstare și o sănătate cât mai bună!
Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic!



Gina Frincu Maria-Melania - Retete pentru meniurile de sarbatori 
Editura Corint, 2008


Reunind retetele traditionale ale meselor de sarbatoare romanesti si feluri rafinate ale bucatariei internationale, lucrarea de fata le ofera gospodinelor si iubitorilor gastronomiei un repertoriu vast si complet pentru elaborarea meniurilor festive. Explicatiile clare, ingredientele usor de procurat, instrumentarul accesibil, care se gaseste in orice gospodarie, si unitatile de masura traditionale in bucatarie fac accesibile nu doar mancarurile pregatite "ca la mama acasa", ci si retetele spectaculoase cu care isi va impresiona oaspetii o gazda perfecta.


Mihaela Bilic – Sanatatea are gust. Ghid pentru slabit
Editura Curtea veche, 2015


Sanatatea are gust e acum mai usor de citit, mai accesibila, mai prietenoasa. Din cartea mare si complexa pe care o stiti, au rezultat trei ghiduri: pentru slabit, pentru familie si pentru oameni activi. Acestea contin, pe langa informatiile deja existente, capitole noi si sfaturi practice care sa va ajute sa faceti din mancare un sprijin, un aliat, o sursa de sanatate.
Ghidul pentru slabit este primul din aceasta serie si va ofera o metoda originala de a scapa de obsesia dietelor si a kilogramelor in plus: psihonutritia. Instrumentul de lucru pe care vi l propun este un jurnal emotionalo alimentar, cu ajutorul caruia sa identificati rolul pe care mancarea il are in viata voastra, astfel incat sa reusiti sa slabiti mancand orice… dar cu masura!



Retete pentru copii 3 ingrediente, 15 minute
Editura RAO, 2016


O colectie de retete simple, care ii vor da gata chiar si pe cei mai mofturosi copii.
Toate preparatele care apar in aceasta carte au fost testate pe prichindei cu varste mai mici de 10 ani, care s-au declarat incantati de ouale Mimoza roz, dar si de savuroasele macarons cu ciuperci si somon sau rulouri de primavara
cu creveti. In plus, parintii care stau prost la capitolul timp sau imaginatie vor beneficia de sfaturi utile, pentru a putea pregati rapid adevarate banchete somptuoase pentru micutii lor.
Daca va este pofta si de altceva decat de pui fript, va propunem 55 de retete care pot fi preparate cu un minimum de ingrediente si intr-un timp foarte scurt, cu produse proaspete care vor imbogati carnea de pui cu arome specifice
fiecarui anotimp. Iarna, puiul va fi glasat cu miere si insotit de castane, prune uscate sau varza murata. Primavara, il veti regasi alaturi de mazare proaspata, spanac sau mango. Vara, tarhonul si busuiocul, usturoiul si rosiile vor prelua stafeta in turneul savorilor. Toamna, ciupercile si strugurii vor naste alte gusturi deosebite.
In lumea intreaga, retetele pe baza de carne de pui sunt deja clasice. Puiul poate fi gatit in sos, poate fi fript, fiert, gatit intreg sau bucati.



Totul despre corpul uman
Editura Litera, 2019

Cel mai simplu si cuprinzator ghid ilustrat despre corpul uman

O masina, un aspirator, un joc video vin cu instructiuni de folosire. Noi... nu. Asa ca iata solutia – manualul tau personal de instructiuni, care nu ar trebui sa-i lipseaca nimanui.
Ce ne spune ca ne e foame? De ce simtim o gheara in stomac cand suntem nervosi? De ce functioneaza prost trupul nostru, dandu-ne indigestii, dureri de cap sau alergii?

Cu ilustratii clare, usor de inteles, si cu informatiii fascinante, Totul despre corpul uman explica tot ce trebuie sa stim despre procesele care ne tin in viata si ne fac fiintele cele mai evaluate de pe Pamant. 

Totul despre ce mancam 
Editura Litera, 2018

Cel mai simplu ghid ilustrat despre diete si nutritie editat vreodata.
Exista diete perfecte? Trebuie sa bem opt pahare de apa pe zi? Ce este glutenul si de ce il evita atata lume?
Mass-media prezinta mereu noi descoperiri si sfaturi de ultima ora despre ce mancam si ce bem, dar exista vreo baza stiintifica pentru toate aceste informatii?
Cu ilustratii clare, usor de inteles si informatii fascinante, Totul despre ce mancam explica intregul proces, de la cum se produce mancarea pana la efectele pe care le are asupra organismului.

Marilyn Glenville - Cartea sanatatii femeii 
Editura ALL, 2011
In Cartea sanatatii femeii veti descoperi:


- cum sa fiti sanatoasa si sa va mentineti sanatatea intr-un mod natural;
- cum sa incetiniti procesul de imbatranire;
- cum sa intelegeti beneficiile alimentatiei, ale stilului de viata si ale terapiilor complementare asupra sanatatii, prosperitatii si vitalitatii;
- cum sa preveniti aparitia problemelor si sa stopati revenirea acestora;
- cum sa va influentati fertilitatea si sa aveti o sarcina si o nastere in siguranta si normale;
- cum sa invingeti sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic, menopauza, endometrioza, fibromul uterin, cistita, candidoza si multe alte afectiuni feminine;
- cum sa alegeti cel mai bun tratament pentru dumneavoastra– medicamente, interventii chirurgicale, terapii naturale sau o combinatie a acestora.


„Daca femeile ar trebui sa cumpere o singura carte despre sanatatea lor, atunci aceasta ar trebui sa fie.”  Dr. Yehudi Gordon

Robert H. Pantell, James F. Fries, Donald M. Vickery - Ai grija de copilul tau. Editia a VII-a
Editura ALL, 2009



Un ghid ilustrat pentru parinti despre ingrijirea medicala completa a copilului.
Peste 1, 7 milioane de exemplare vandute  - Carte castigatoare a American Medical Writers Association Book Award
Aceasta lucrare cuprinde descrierea a peste 100 de probleme de sanatate si simptome, fiind in acelasi timp usor de folosit, chiar si in situatii de criza. Cauta pur si simplu un simptom si vei gasi o explicatie completa a cauzelor probabile, cat de serioasa este problema si cum poti ameliora cat mai repede simptomele copilului inca de acasa. Pe langa abordarea celor mai frecvent intalnite accidentari, alergii, boli ale copilariei si grijilor de zi cu zi, acest volum recent extins si actualizat iti ofera cele mai recente informatii disponibile despre probleme de sanatate, inclusiv ceea ce ai nevoie sa stii in legatura cu:
  • vaccinarea copilului;        
  • folosirea unor medicamente cum ar fi antidepresivele si medicatia pentru sindromul deficitului de atentie cu hiperactivitate la copii;       
  • obezitatea la copii si mentinerea unei greutati sanatoase;        
  • cele mai recente descoperiri stiintifice, de la testele genetice la bancile de organe.
Aflata la editia a VII-a, cartea este foarte practica si foarte bine realizata, complet revizuita si actualizata cu tot ceea ce este nou in domeniu.





 






 



24 martie 2020

„Călugărul din mine” sau un altfel de paradis regăsit





      Trebuie să vă mărturisesc că titlul acestei cărți m-a  cucerit de la prima vedere, fiind o fire mai ascetică de felul meu, l-am perceput ca o dulce revedere. Mă întorc din nou la natura profesiei mele și vă spun că mulțumită ei intru în contact cu destul de multe suflete zbuciumate, pasionate ca și mine de citit. Și totuși, în această carte autorul ne poartă cu el prin pelerinajele sale, întreprinse de-a lungul a peste două decenii, într-o lume parcă desprinsă de această lume. Oricât de rotund ar fi pământul, există niște locuri, niște colturi de paradis parcă înadins sculptate de mâna Creatorului. Așa e și acest loc din carte, Muntele Athos, cunoscut și ca Grădina Maicii Domnului, Sfânta Fecioară fiind singura prezență feminină ce își revarsă binecuvântările asupra celor ce aleg să-L urmeze pe Dumnezeu aici. Sunt acei călugări athoniți, iluminați de harul divin, care caută să se nevoiască la umbra muntelui sfânt. Ceea ce m-a surprins în cel mai plăcut mod este felul cum se vorbește despre liniștea acestor locuri și a celor ce își duc crucea aici. E o liniște caldă, senină, divină, asumată, o liniște care nu ar putea fi nicicum perturbată de vicisitudinile vieții de afară. Cartea nu se vrea a fi
 „un ghid al Muntelui Athos, nici una despre căutarea plină de patimă a lui Dumnezeu – și cu siguranță nici un manual privind intrarea în mănăstire”. 
Ea va face referire la toate acestea, dar într-o mică pondere, ceea ce reprezintă aspectul cel mai important al cărții e mărturia unei experiențe sau chiar descoperiri personale care, după cum bine, știm diferă de la individ la individ, de la suflet la suflet. Singura discrepanță pe care am resimțit-o între mine și această carte constă în atitudinea acestor înainte-mergători într-ale mântuirii față de cărți, față de înțelepciunea scrisă. Așa-zisul meu ascetism are la bază tocmai aceste minunate obiecte de cult care sunt cărțile. Dar parcă tot înclin balanța în favoarea lor. Oricâtă înțelepciune livrescă am acumulat, nu asta ne va aduce mai aproape de Dumnezeu. Înțelepciunea lor provine din harul Duhului Sfânt, oricât de fascinantă și sapiențială prin definiție ar fi o carte, după ce o închidem ne reîntoarcem, poate mai triști, poate mai senini, la această viață limitat – și limitativ – mundană, pe când ei, călugării, trăiesc acoperiți sau măcar feriți de auspiciile unei vieți banale. Găsesc această carte că fiind una excepțională, i-am gustat savoarea duhovnicească a fiecărui cuvânt în parte. Autorul ei încearcă, cu succes zic eu, să cuprindă în cuvinte liniștea trăirii în Dumnezeu, într-un loc desprins de această lume, mai mult decât misticul, nu mai puțin decât Sfântul Munte Athos. Spor în toate cele de folosință sufletului vostru. Doamne-ajută!



Criticul de serviciu al unei liteRaturi în Declin

Octavian Goga (1881-1938) -Patroni culturali ai bibliotecilor bihorene

Patroni culturali ai bibliotecilor bihorene este un proiect demarat în 2001 , din care am recuperat două borșuri editate de Viorel Horj.
Biblioteca orășenească  din Alesd poartă numele lui Octavian Goga din 1993.


Teodor Neș (1891-1975)-Patroni culturali ai bibliotecilor bihorene

TEODOR NEȘ (26 martie 1891, Mădăras, judeţul Bihor – 29 mai 1975, Bucureşti) 


Patroni culturali ai bibliotecilor bihorene este un proiect demarat în 2001 , din care am recuperat două borșuri editate de Viorel Horj.
Biblioteca orășenească din Salonta poartă numele lui Teodor Neș din anul 1992.






20 martie 2020

Alphaville


Alphaville e o formație germană synthpop, ce a avut o mare popularitate printre iubitorii muzicii ușoare, în anii '80 din secolul trecut.
Membrii fondatori ai formației sunt: Marian Gold (pe numele lui real Hartwig Schierbaum, născut pe 26 mai 1954 în orașul Hereford din Renania de Nord-Westfalia), Bernhard Lloyd (pe numele real Bernhard Gossling, născut pe 2 iunie 1960 în orașul Enger tot din Renania de Nord-Westfalia) și Frank Mertens (pe numele lui real Frank Sorgatz, născut pe 26 octombrie 1961 tot în Enger).
Single-urile lor cele mai cunoscute, cu care s-au impus în memoria melomanilor de pretutindeni sunt: ”Forever Young”, ”Big in Japan”, ”Sounds Like a Melody”, ”The Jet Set” și ”Dance with Me”.
Întemeierea formației Alphaville
Alphaville s-a format la începutul anului 1982, din cântăreții Marian Gold și Bernhard Lloyd, când cei doi s-au întâlnit în cadrul proiectului muzical Nelson Community. Spre sfârșitul aceluiași an, la proiect s-a alăturat și Frank Mertens. La început au numit noua formație "Forever Young" și apoi au rebotezat-o "Alphaville" ca o referință la filmul science-fiction cu același nume din 1965. Împreună, cei trei au compus melodia "Forever Young" și au înregistrat prima casetă demo cu această melodie. Peste câteva luni, la începutul anului 1984, Alphaville a lansat pe piața muzicală primul lor single "Big in Japan".
La stânga Frank Mertens, la dreapta Marian Gold, în mijloc Bernhard Lloyd
Albumul "Forever Young"
În toamna anului 1984, mai precis pe 27 septembrie, Alphaville a lansat pe piață primul lor album de studio, numit "Forever Young", ce era produs de Colin Pearson, Wolfgang Loos și Andreas Budde, și era distribuit de Warner Music Group.
De pe acest album single-ul "Big in Japan" a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din Germania, Grecia, Elveția, Suedia, Turcia, Venezuela și în S.U.A. în Billboard Dance Chart. În plus, acest single s-a clasat pe primele cinci locuri și-n clasamentele muzicale din Austria, Olanda, Norvegia, Irlanda și Africa de Sud. În Marea Britanie, "Big in Japan" s-a clasat pe locul 8 din topul single-urilor. Următoarele două single-uri lansate pe piață, "Sounds Like a Melody" și "Forever Young" au ajuns între primele cinci melodii din clasamentele muzicale europene, dar a doua melodie n-a fost prea populară în S.U.A., nereușind să se impună în clasamentele americane. Acest fapt e explicabil prin aceea că, melodia fiind scrisă în timpul Războiului Rece, când deasupra umanității plana, perfid, pericolul anihilării nucleare, unele versuri din cântec nu prea "le-au picat bine la stomac" americanilor. Astfel, în "Forever Young", Marian Gold spune, la un moment dat: "hoping for the best, but expecting the worst; are you gonna drop the bomb or not?", versuri pe care le-am putea traduce liber astfel: "sperând la ce-i mai bun, dar așteptându-ne la ce-i mai rău; arunci odată bomba aia sau nu?".


La câteva luni după succesul acestui prim album, mai precis în decembrie 1984 Frank Mertens a părăsit formația din cauza stresului cauzat de paparazzi din mass-media, iar în ianuarie 1985 în locul lui în Alphaville a intrat Ricky Echolette (chitarist și clăpar), un prieten mai vechi de-al lui Marian Gold.
Ricky Echolette

Afternoons in Utopia
În 1986, pe 5 iunie, Alphaville a lansat pe piață al doilea lor album de studio, "Afternoons in Utopia". Primul single de pe acest album, "Dance With Me", a ajuns între primele 20 de melodii din clasamentele single-urilor din Germania, Franța, Norvegia, Suedia, Elveția, Africa de Sud și în formă remixată în clasamentul Hot Maxi Singles din S.U.A.. Același single, s-a clasat între primele 30 în topurile din Austria, Italia și în clasamentul Top Play din S.U.A.. Al doilea single, de pe acest album, lansat pe piață a fost "Universal Daddy". La lansarea celui de-al treilea single Alphaville a aplicat o tactică, ciudată, am putea zice, de marketing. Astfel doar în Germania al treilea single lansat a fost melodia "Jerusalem", pe când în Austria, Franța, Olanda și Elveția al treilea single a fost reprezentat de melodia "Sensations". Ultimul single, lansat de pe acest album în 1987, a fost cântecul "Red Rose".


The Breathtaking Blue
În 1989, pe 4 aprilie, Alphaville a lansat pe piață al treilea lor album de studio, "The Breathtaking Blue", ce a fost comercializat deja pe un nou tip de suport digital, formatul C.D.+G, ce are imprimat în afara muzicii de pe el și versurile cântecelor, în engleză și traducerea lor în germană. De obicei, acest tip de C.D. poate fi folosit în aparatele de karaoke, personale sau din cluburi. De pe acest album doar două melodii au fost relansate ca single-uri "Romeos" și "Mysteries of Love".


Prostitute
În 1994, pe 26 august, Alphaville a lansat pe piața muzicală, al patrulea lor album de studio, "Prostitute", ce a fost cumva o inovație în muzica lor, pentru că pe acest album s-au regăsit melodii ce fac parte din mai multe genuri de muzică ușoară: jazz electronic, new wave, swing, hip-hop, balade rock și muzică electronică clasică. De pe acest album, doar două melodii au fost relansate ca single-uri: "Fools" și "The Impossible Dream". În timpul turneului de promovare a albumului, din 1995, temporar formației i s-a alăturat și Robbie France, la tobe. Peste doi ani, în 1997, când Alphaville s-a reîntors în studioul din Berlin pentru a înregistra următorul album, Ricky Echolette a părăsit formația pentru a-și petrece timpul cu familia.
Robbie France


Salvation
În 1997, pe 1 septembrie, Alphaville a lansat pe piață al cincilea lor album de studio, "Salvation". De pe acest album, germanii de la Alphaville au relansat ca single-uri, trei melodii: "Wishful Thinking" (relansat în februarie 1997), "Flame" (iunie 1997) și "Soul Messiah" (1999). În anul 2000, pe 26 iunie, Alphaville a lansat pe piață un nou tip de album, numit "Stark Naked and Absolutely Live", ce conține melodii cântate de ei în cadrul concertelor susținute în anii 1998 și 1999, în mai multe orașe de pe planetă: Salt Lake City, Paris, Moscova, Singapore, Kiev și Stockholm.
Anul următor, pe 1 octombrie 2001 Alphaville a lansat pe piață albumul cu muzică remixată numit "Forever Pop" (ce conține single-uri remixate de pe albumele de studio anterioare). Cu câteva zile înainte, pe 28 septembrie lansaseră un D.V.D. numit "Little America", ce conține înregistrarea concertului live susținut de Alphaville pe 17 iulie 1999, în Salt Lake City, Utah.


Pe 18 martie 2003, Alphaville a lansat în ediție limitată (2500 de exemplare) un nou album format din 4 C.D.-uri, numit "CrazyShow", album ce conține 48 de melodii (cântece noi, remixuri și cover-uri după cântece lansate de alte trupe rock). După lansarea acestui album Bernhard Lloyd a părăsit Alphaville (oricum se pare că el nu contribuise cu nimic la melodiile din album) și în acel moment din formație făceau parte, în afara lui Marian Gold, noii "recruți": Martin Lister (clape), David Goodes (chitară) și Jakob Kiersch (tobe).
Martin Lister
David Goodes
Jakob Kiersch

Catching Rays on Giant
În anul 2010, pe 19 noiembrie, Alphaville a lansat pe piață al șaselea lor album de studio, "Catching Rays on Giant". Acest album a intrat direct pe locul 9 în clasamentele muzicale din Germania. De pe acest album două melodii au fost relansate ca single-uri: "I Die for You Today" și "Song for No One". "I Die for You Today" a fost lansat pe piață pe 22 august 2010 și a intrat direct pe locul 15 în clasamentele muzicale din Germania, unde s-a menținut între primele 100 de melodii 8 săptămâni la rând; iar "Song for No One" a fost lansat pe piața muzicală pe 1 martie 2011, pentru prima oară direct pe internet și pe 4 martie pe C.D. digital. După lansarea acestor single-uri Alphaville s-a îmbogățit cu un nou membru, Maja Kim (ce cânta la chitară bass, acea chitară electrică ce are doar 4 corzi). În aceeași lună, martie 2011, Alphaville a pornit într-un turneu (în orașe din Germania) de promovare a noului album, și tot atunci a semnat un nou contract de distribuție trecând de la Warner Music Group la Universal Music Group.


Pe 21 mai 2014, Martin Lister a murit pe neașteptate, și locul lui la claviatură a fost luat de un nou membru, Carsten Brocker. Peste doi ani, în 2016 basista Maja Kim a părăsit formația Alphaville, în locul ei venind tot la chitară bass Alexandra Merl.
Maja Kim
Carsten Brocker
Alexandra Merl
Strange Attractor
Ultimul album de studio, al șaptelea, a fost lansat de Alphaville, pe piață pe 7 aprilie 2017, după o perioadă de producție de aproximativ un an. După lansare albumul a ajuns pe locul 39 în clasamentele muzicale din Germania, loc pe care s-a menținut aproape toată luna aprilie.
"Strange Attractor" a fost ulterior, promovat printr-un turneu, Alphaville cântând melodiile acestui album în august 2017 în concertele susținute în orașele americane Houston, New York, Chicago, San Jose și Burbank.
Pentru scrierea acestui articol, ce dezvăluie muzica germanilor din Alphaville, m-am inspirat din următoarele surse de internet:
Prof., bibliotecar Florin Miheș.

Soarta bibliotecilor romanesti

https://www.mediafax.ro/cultura-media/activitatile-culturale-afectate-de-coronavirus-cum-se-adapteaza-bibliotecile-la-distantarea-sociala-19094536

Razvan Tupa- 24.04.2020

 https://www.revistasinteza.ro/cum-sa-nu-ucizi-o-biblioteca
 RUXANDRA HUREZEAN  28/11/2019
PETRE BĂDICĂ | Actualizat: 25.07.2019

Peste 1700 de biblioteci închise în cinci ani
Potrivit datelor oficiale, confirmate de ABBR, din 2012 şi până în 2017, s-au închis 1.715 biblioteci (publice şi şcolare), adică 343 pe an. De la 11.309 cîte funcţionau în anul 2012, s-a ajuns la 9594 în 2017.
Scăderea s-a resimţiti în absolut toate regiunile ţării.
1.  Regiunea Sud-Est: 305 biblioteci închise
2. Regiunea Nord – Vest: 291 biblioteci închise
3. Regiunea Sud-Muntenia: 270 bibloteci închise
4. Regiunea Centru: 219 biblioteci închise
5. Regiunea Nord-Est: 194 bibloteci închise
6. Regiunea Sud-Vest Oltenia: 128 bibloteci închise
7. Regiunea Ilfov – Bucureşti: 68 biblioteci închise





Într-un răspuns oficial, ministrul Daniel Breaz nu neagă cifrele prezentate de Newsweek România (confirmate de Institutul Național de Statistică).


În schimb, Ministerul Culturii dă dovadă de lipsă de empatie față de sutele de mii de elevi care nu mai au acces gratuit la cărți, în urma desfințării a peste 1.700 de biblioteci.


Ministerul Culturii spune că are în subordine o singură bibliotecă – Biblioteca Națională a României.


„Pe baza principiilor descentralizării și subsidiarității, autoritățile locale au în grijă bibliotecile județene, pe cele orășenești și comunale…”.



Newsweek România nu a contestat niciodată acest aspect. Iar interpelarea senatorului în cauză, putem bănui, a fost către Ministerul Culturii deoarece nu s-ar putea adresa fiecărei primării de comună.


Instituția centrală are cel puțin o responsabilitate morală față de dispariția bibliotecilor.


Citește și: România a pierdut un milion de cititori


Daniel Breaz merge mai departe și spune, uimitor pentru un ministru al Culturii și profesor universitar, că: „Nu există o relație de proporționalitate directă între analfabetismul funcțional, definit drept capacitatea de a scrie și a citi, dar neînțelegerea sensului cuvintelor cunoscute, a conexiunilor dintre ele și a contextului în care ar trebui utilizate, și numărul de biblioteci publice”.


Altfel zis, ministrul Culturii din România nu crede că lipsa lecturii duce la analfabetsim și cere dovezi științifice.


La acea dată am cerut un punct de vedere de la Ministerul Educației care ne-a precizat că: „evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară a generat o diminuare constantă a cifrei de şcolarizare și, în același timp, reorganizarea rețelei şcolare. În aceste condiţii, numărul bibliotecilor şcolare nefuncționale a scăzut direct proporțional în raport cu numărul de elevi“.






Moartea bibliotecilor


DE PETRE BĂDICĂ | Actualizat: 25.05.2018 - 17:34



Clădirea unde a funcționat biblioteca comunală Cochirleanca a fost renovată, dar aceasta va funcționa ca sală de spectacole.




EDUCAȚIE


În satele din România se produce o crimă în masă: dispar câte 100 de biblioteci comunale și peste 230 de biblioteci școlare în fiecare an.


Copiii proveniți din familii ai căror părinți nu își permit să cumpere cărți sunt „ajutaţi” de autorităţi să piardă competiția pentru un loc la liceu sau la facultate. 50.000 dintre ei abandonează, anual, școala.


Comuna Luciu, din județul Buzău, avea 170 cititori activi în 2016. Adică persoane cu permis de bibliotecă.

Un an mai târziu, Primăria a pus lacăt accesului la cărți gratis.


„Postul de bibliotecar este, acum, vacant și nu avem pe nimeni care să îl ocupe. Deocamdată nu avem în plan să angajăm pe cineva. Poate în luna iunie la rectificare. Biblioteca este închisă“, a precizat secretariatul primăriei pentru Newsweek România.




Unul din patru locuitori din comuna Cochirleanca, tot din județul Buzău, avea permis de bibliotecă. Azi, accesul la lectură publică pentru cei 1.500 de cititori activi ai localităţii este interzis.


„Biblioteca comunală s-a închis în urmă cu un an. De atunci, primăria tot caută o locație pentru a muta noul sediu, dar deocamadată nu știm când, cum și unde va funcționa din nou biblioteca“, ne-au explicat reprezentanții primăriei.


La Mărgăritești, bibliotecarul a fost promovat contabil la primărie, pentru că avea studii în domeniul afacerilor. „Era și salariu un pic mai mare, unu-două trei milioane de lei, contează“. Iar reprezentanţii Primăriei nu pricep ce înseamnă să privezi un copil de accesul liber la cărţi, altele decât cele şcolare.


„Fostul bibliotecar, actualul contabil nu mai are timp să treacă și pe la bibliotecă, să dea copiilor câte o carte?“, i-am întrebat. „Nu are timp. Poate, dacă ar fi fost biblioteca mai aproape de școală, dar este departe“, ne-a răspuns oficial Primăria Mărgăritești.


Deocamdată, nu sunt șanse ca micul templu al lecturii din comună, închis din august anul trecut, să fie redeschis. „Mai sunați dumneavoastră peste

câteva luni“.
Salariile nesăbuite au închis bibliotecile


Anul trecut – care nu a fost prins în statistica INS - a înregistrat cea mai mare scădere a numărului bibliotecilor de la ţară. Din surse ministeriale, dar şi din discuţiile de mai sus, am înţeles că multe primării au rămas fără bani, mai ales după ce au crescut nesăbuit salariile personalului angajat. Astfel

că, ulterior, au fost nevoite să facă reduceri bugetare, tăind tocmai posturile de bibliotecar sau investițiile în bibliotecile comunale.


Cifrele oficiale arată că oferta de lectură publică de la țară a fost constantă timp de peste două decenii, chiar și după deruta post-comunistă. Apoi, dintr-o dată, s-a prăbușit.



În 1990, existau 2.620 de bibloteci comunale. Cifra s-a menținut constantă până în 2011, când mai erau înregistrate 2572 de biblioteci comunale. În următorii cinci ani, s-au desființat, în medie, 100 de biblioteci comunale, așa că în 2016 s-a ajuns la doar 2007 deschise, potrivit INS.


Ministerul Educaţiei invocă declinul demografic de la sate, dar acest argument nu stă în picioare, dat fiind că, până în 2011, numărul bibliotecilor şcolare a fost constant. Mai degrabă, criza economică ar fi putut tăia fondurile alocate de primării pentru bibliotecile comunale.

Acestea sunt coordonate de Mini-terul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar funcţionează în toate centrele de comună în subordinea consiliilor locale, fiind finanţatedin bugetele acestora, potrivit priorităților locale.
Judeţele cu cele mai puţine biblioteci


Lucrurile ar fi putut fi echilibrate dacă scăderea numărului bibliotecilor comunale (publice) ar fi fost compensată prin menținerea numărului bibliotecilor școlare (care funcţionează în unităţile de învăţământ). Dar acest lucru nu s-a întâmplat.


În 1990, existau 10.029 de biblioteci școlare, 8.518 în 2009 și 6.911 în anul 2016. În ultimii şapte ani, s-au închis, în medie, 230 de biblioteci şcolare pe an.


Județele cel mai slab dotate cu biblioteci școlare (sub 40%): Alba, Hunedoara, Mureș și Vaslui. Iași este județul cu cele mai multe școli, dar numai 48% au propria bibliotecă. Bucureștiul stă cel mai bine la acest capitol - 88% dintre școli sunt dotate cu propria bibliotecă, urmat de Ialomița, Teleorman și Galați, cu peste 70% dintre școli dotate cu bibliotecă
În 1990, existau 10.029 de biblioteci școlare, 8.518 în 2009 și 6.911 în anul 2016


Explicaţia oficială ar fi că „evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară a generat o diminuare constantă a cifrei de şcolarizare și, în același timp, reorganizarea rețelei şcolare. În aceste condiţii, numărul bibliotecilor şcolare nefuncționale a scăzut direct proporțional în raport cu numărul de elevi“, arată Ministerul Educaţiei.


O precizare importantă: în multe cazuri, primarii fac o confuzie voită și raportează singura bibliotecă din sat atât la categoria biblioteci comunale, cât și la categoria școlare.
La ce bun să citești


În ţara unde ministrul Educaţiei este agramat iar premierul României nu cunoaşte sensul cuvintelor, la ce bun să mai citeşti? Există numeroase studii şi argumente psiholgice care arată că lectura ajută la dobândirea de noi cunoştinţe, generează toleranţă faţă de diversitate, dar cifrele Ministerului Educaţiei sunt cel mai pragmatic argument.


„În România, dotările unităților de învățământ, respectiv existența bibliotecilor școlare, laboratoarelor și a sălilor de sport, se corelează pozitiv cu rezultatele elevilor. Analizată individual, existența bibliotecilor școlare, laboratoarelor și a sălilor de sport se corelează semnificativ pozitiv cu rezultatele obținute de elevi la evaluarea națională la clasa a VIII-a. Corelația este mai puternică pentru existența laboratoarelor decât în cazul bibliotecilor școlare“, se arată într-un răspuns al Ministerului Educaţiei pentru Newsweek.




17 martie 2020

Recomandări de lectură - Filiala Decebal (IV)


          Vă recomandăm câteva cărți din domeniul istoriei și politicii:
          Browder, Bill – Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin, București, 2018, Editura Humanitas. După cum scria scriitorul Lee Child "Cartea se citește ca un thriller clasic despre eroismul unui om obișnuit care înfruntă de unul singur primejdia, într-un oraș străin și ostil... Numai că aici totul este adevărat și e o poveste care trebuie spusă". Începând cu anii 1990 până în 2005 Bill Browder a fost cel mai important investitor străin în Rusia, fiind fondatorul și directorul executiv al fondului Hermitage Capital Management. Odată cu arestarea abuzivă în 2008 a lui Serghei Magnițki, unul dintre avocații săi și uciderea lui după un an petrecut în detenție, datorată descoperirii unei vaste rețele de corupție la cel mai înalt nivel în Rusia, Bill Browder își schimbă atitudinea radical. Din cel mai mare investitor de portofoliu din Rusia devine militantul unei campanii împotriva marii corupții și a oligarhilor ruși. Fondul său devine ținta unei operațiuni frauduloase susținute de organele judiciare rusești, viza îi este anulată și devine persona non-grata pentru guvernul lui Putin. Va milita pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de această crimă și ca urmare a demersurilor sale Congresul S.U.A. votează în 2012 Legea Magnițki prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz. Autorul aduce mulțumiri tuturor celor care au avut curajul, au pus suflet și au auzit prin ce calvar a trecut Serghei Magnițki. Datorită acestor oameni de bine, campania a funcționat.
Bill Browder
          Lucas, Edward – Joc dublu. Spionii, minciunile și mistificările Rusiei în Occident, București, 2018, Editura Humanitas. Cartea scrisă în 2010 – 2011 și publicată în România în 2018, adunând firele și dovezile trecutului și prezentului, descrie modul în care vechile tehnici de inducere în eroare ale KGB-ului sunt puse azi în slujba obiectivelor noi ale Rusiei. În general, amenințarea venită din partea Rusiei era înțeleasă greșit și superficial în Occident. Avertismentele și semnalele venite în Occident au fost ignorate și tratate cu un aer de superioritate față de cei care le-au lansat. Din păcate azi avertismentele s-au confirmat. Autocrația coruptă din Rusia acum joacă după regulile capitalismului, dar unele lucruri au rămas la fel. Noii spioni ai Rusiei ca și predecesorii lor sovietici desfășoară aceleași activități de manipulare, subversiune și penetrare a Occidentului, apărând un regim care este infracțional, tiranic și criminal. Născut în 1962, autorul britanic este scriitor, jurnalist, expert în probleme de securitate europeană și transatlantică, corespondent străin specializat în Europa de Est pentru ziarul The Economist și are o rubrică săptămânală în cotidianul The Times.
Edward Lucas
          Harding, Luke – Dezvăluirile lui Snowden. Povestea neștiută a celui mai căutat om din lume, București, 2016, Editura Meteor Publishing. Eduard Snowden, un tânăr geniu al computerelor care a lucrat pentru Agenția Națională de Securitate a S.U.A.. Având competențe extraordinare, el a dezvăluit modul în care această agenție guvernamentală folosește tehnologia modernă pentru spionarea întregii planete. Până la apariția împătimiților computerelor, nimeni nu a crezut că este posibil să fugi cu echivalentul electronic al unor biblioteci întregi alcătuite din seifuri cu mii de documente și milioane de cuvinte. Dar uite că a fost posibil și consecințele dezvăluirilor lui i-au zguduit pe liderii din întreaga lume. Ceea ce a dezvăluit Snowden e important, rezultatul fiind că am aflat că întreaga lume e spionată, că toate tehnologiile despre care Occidentul a spus că reprezintă niște forțe ale libertății individuale și ale democrației (Google, Skype, telefoanele mobile, GPS, YouTube, Tor, comerțul și tranzacțiile bancare electronice) s-au transformat în instrumente de urmărire totală și perpetuă a individului. Luke Harding este scriitor, jurnalist, corespondent de presă în străinătate al ziarului The Guardian, fiind șeful biroului de presă al respectivului ziar la Moscova între 2007 – 2011 când a fost expulzat din Rusia, fiind primul caz de acest gen de la sfârșitul Războiului Rece încoace. The Guardian a avut onoarea de a fi primul reprezentant al presei libere care a publicat dezvăluirile și isprăvile lui Snowden, încercând să spargă tabuurile secretomaniei, ținând cont de protecția persoanelor și a documentelor secrete sensibile.
Luke Harding
          Oprea, Marius – Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea, București, 2018, Editura Corint Books. La CNSAS, în arhiva fostei Securități se păstrează patru volume pe coperta cărora scrie "Dosar operativ Hagea Constantin". Volumele cuprind dosare de urmărire informativă, două pe hârtie și alte două salvate pe microfilm, cea mai mare parte a documentelor aflându-se pe Rola 800. Ele cuprind povestea și destinul unui om urmărit de Securitate între 1947 – 1954, când a fost arestat, anchetat și condamnat la moarte, fiind una dintre victimele torționarului Alexandru Vișinescu în penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Constantin Hagea (1905 – 1960) a fost gazetar, directorul ziarului Ardealul, membru al Comisiei Interimare al PNȚ și unul dintre liderii refugiaților transilvăneni în capitală (în perioada ocupației hortyste 1940 – 1944). Vreme de șapte ani a reușit să se sustragă urmăririi Securității, reușind să-i umilească pe securiștii care-l căutau de zor.
"În anii de tristă și dureroasă amintire 1945 – 1953, am putut vedea limpede cu toții ce bun neprețuit este libertatea. Dictatura comunistă ne-a învățat. Blestemata aceea de dictatură, ai cărei stâlpi de reazem erau doar mizeria, teroarea, propaganda și manifestațiile. Ia-i omului libertatea și credința și-l vei face numaidecât asemănător animalelor necuvântătoare. Să nu uităm niciodată nici noi, nici copiii copiilor noștri învățăturile atât de scump plătite despre valoarea libertății!" – Constantin Hagea. Acest citat rămâne valabil de-a pururi indiferent de generațiile ce vor urma de acum încolo.
Autorul acestei cărți, Marius Oprea, născut la Târgoviște în 1964, a studiat istoria la Universitatea din București, a fost implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității în perioada când a fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu. În decembrie 2005 a creat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010 și unde lucrează în prezent ca șef al Biroului de Investigații Speciale. A scris multe cărți de istorie și una din cărțile sale "O istorie a Securității în documente" a fost premiată în 2002 drept cea mai bună carte de istorie a anului de către Asociația Editorilor din România.
Marius Oprea


Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării