6 martie 2020

OFERTĂ SERVICII FORMARE PROFESIONALĂ 2020




1. PROGRAM DE CALIFICARE PENTRU OCUPAȚIA DE BIBLIOTECA
 (studii medii), cod N.C./COR 44.11.01. Curs acreditat ANC AUTORIZATIE SERIA B NR. 0011829, Nr. de ordine în Registrul Național al Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților Nr. 40/10001/20.12.2018.

Adresabilitate

Persoane fizice sau juridice interesate de obținerea certificatului de calificare în profesia de bibliotecar studii medii

Condiții de acces Studii medii absolvite cu Diplomă de Bacalaureat

Acte necesare copie Carte de Identitate, Certificat de Naștere, Diplomă de Bacalaureat

Structură

1080 ore: Modul I - 90 de ore - (douăsprezece zile consecutive) 900 ore practică în condiții reale de lucru efectuate între cele două module Modulul II - 90 de ore - (douăsprezece zile consecutive)

Tarif 850 lei/modul/cursant Total 1700 lei (modul I + modul II)



Tematică

 Legislaţia în domeniu şi terminologia de specialitate;  Folosirea softurilor de bibliotecă, noţiuni de operare PC;  Categorii de utilizatori, evidența și asistarea acestora;  Organizarea activității de gestionare și administrare a documentelor;  Categorii de documente, standarde de prelucrare, reguli de gestionare;  Norme de circulație, recuperare, selectare şi eliminare a documentelor;  Norme de conservare, restaurare şi de prezervare a documentelor etc.

Evaluare

Absolvenții cursului vor primi un Certificat de Calificare profesională recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, însoțit de un Supliment descriptiv în care vor fi stipulate competențele profesionale dobândite, conform Standardului ocupațional în vigoare. Test de evaluare parțială la sfârțitul modulului 1. Test de evaluare finală, susținerea unui proiect individual, caietul de practică. Media finală este media aritmetică a probelor (minimum 6).

Competențe specifice dobândite

1. Organizarea circulației documentelor; 2. Asistarea utilizatorilor în cadrul bibliotecii; 3. Organizarea documentelor din bibliotecă; 4. Dezvoltarea colecțiilor; 5. Organizarea colecțiilor; 6. Remedierea documentelor deteriorate.

Perioade /loc de desfășurare

Modul I 28.06 – 10.07.2020 – Bușteni

Modul II (programul deschis în iunie 2019) 28.06 – 10.07.2020 –CPPI Bușteni, Ph. *Se vor stabili perioadele pentru Vâlcea, Neamț,Giurgiu, Sibiu, Tg. Jiu

2. PROGRAM DE SPECIALIZARE PENTRU OCUPAȚIA DE BIBLIOTECAR
(studii superioare), cod N.C./COR 262202 Curs acreditat ANC AUTORIZATIE SERIA B NR. 0011828, Nr. de ordine în Registrul Național al Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților Nr. 40/10000/20.12.2018

Adresabilitate Persoane fizice sau juridice interesate de obținerea certificatului de perfecționare în profesia de bibliotecar

Condiții de acces Studii superioare absolvite cu Diplomă de Licență

Acte necesare Copie Carte de Identitate, Certificat de Naștere, Diplomă de Licență

Structură 540 ore: Modul I - 90 de ore (douăsprezece zile consecutive) 360 ore practică în condiții reale de lucru - efectuate între cele două module Modulul II - 90 de ore (douăsprezece zile consecutive)

Tarif 850 lei/modul/cursant Total 1700 lei (modul I + modul II)

Tematică  Legislaţia domeniului, standarde și terminologie de specialitate;  Metode, tehnici şi instrumente de exploatare a sistemelor de informare;  Organizarea activității de gestionare și administrare a documentelor;  Categorii de documente, standarde de prelucrare, sisteme de clasificare;  Evidența, prelucrarea și dezvoltarea colecțiilor;  Norme privind recuperarea, selectarea şi eliminarea documentelor;  Norme de conservare, restaurare şi prezervare a documentelor;  Modalități de comunicare a colecțiilor, condiții de acces;  Norme şi standarde specifice în domeniul informării şi documentării;  Îndrumarea metodologică a personalului din structurile teritoriale;  Noțiuni de relații publice, instrumente de cercetare sociologică etc.

Evaluare Absolvenții cursului vor primi un Certificat de Absolvire, recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, însoțit de un Supliment descriptiv în care vor fi stipulate competențele profesionale dobândite, conform Standardului ocupațional în vigoare. Test de evaluare parțială la sfârțitul modulului 1. Test de evaluare finală, susținerea unui proiect individual, caietul de practică. Media finală este media aritmetică a probelor (minimum 6).

Competențe specifice dobândite

1. Gestionarea informatizată a documentelor din biblioteci; 2. Administrarea documentelor specifice activității din biblioteci; 3. Dezvoltarea colecțiilor de documente; 4. Realizarea evidenței documentelor neperiodice; 5. Realizarea evidenței documentelor periodice; 6. Prelucrarea colecțiilor de documente; 7. Conservarea preventivă a colecțiilor de documente; 8. Comunicarea colecțiilor de documente; 9. Regăsirea informațiilor; 10. Îndrumarea metodologică a personalului din structurile teritoriale; 11. Gestionarea relațiilor cu beneficiarii.

Perioade /loc de desfășurare

Modul 1 28.06 – 10.07.2020 – Bușteni

Modul II (programul deschis în iunie 2019) 28.06 – 10.07.2020 – CPPI Bușteni, Ph. *Se vor stabili perioadele pentru Vâlcea, Neamț, Giurgiu, Sibiu, Tg. Jiu


3. PRELUCRAREA INFORMAȚIILOR ÎN FORMAT UNIMARC - Bibliografic

Curs perfecționare

UNIMARC Bibliografic - partea 1

Adresabilitate Programul se adresează bibliotecarilor implicaţi în prelucrarea modernă a resurselor bibliotecii, indiferent de programul de bibliotecă (sistemul integrat) folosit.

Condiții de acces

Competenţe minime de utilizare a calculatorului şi cunoaşterea standardelor de descriere catalografică a resurselor bibliotecii Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/ Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive) ; 600 lei/cursant

Tematică  Ce este UNIMARC;  Standarde și terminologie specifice;  Descrierea bibliografică în format UNIMARC – aplicații practice.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Înţelegerea şi folosirea corectă a terminologiei specifice;  Cunoașterea și utilizarea standardelor specifice;  Selectarea corectă a informaţiilor de pe resursă;  Completarea corectă a câmpurilor UNIMARC.

Perioade /loc de desfășurare

Se stabilesc la Conferința Națională a Bibliotecarilor (Arad, 14-16 mai 2020) în funcție de tipul și numărul solicitărilor.

4. PRELUCRAREA INFORMAȚIILOR ÎN FORMAT UNIMARC. Fișiere de Autoritate.

Curs perfecționare

UNIMARC - partea a 2-a - Fișiere de Autoritate

Adresabilitate Programul se adresează bibliotecarilor implicaţi în prelucrarea modernă a resurselor bibliotecii, indiferent de programul de bibliotecă (sistemul integrat) folosit.

Condiții de acces

Absolvenți ai cursului UNIMARC Bibliografic Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant

Tematică  Ce reprezintă vedeta autorizată și Fișierele de Autoritate;  Instrumente utile de lucru, standarde și terminologie;  Norme şi schimbări survenite în înregistrarea de autoritate;  Crearea şi modificarea înregistrărilor de autoritate.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Stabilirea vedetei autorizată;  Unificarea înregistrărilor bibliografice la vedeta autorizată;  Controlul calității şi uniformității înregistrărilor de autoritate;  Controlul coerenţei fişierului de autoritate;

5. MARKETINGUL SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ Curs de specializare Marketingul serviciilor de bibliotecă

Adresabilitate Programul se adresează personalului de specialitate interesat de obținerea competențelor în domeniul marketingului dedicat serviciilor de bibliotecă.

Condiții de acces

Studii medii sau superioare Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant

Tematică  Noțiuni de marketing;  Profilul, viziunea, misiunea, funcțiile și obiectivele bibliotecii;  Tipuri de beneficiari, instrumente de lucru în marketing;  Promovare și valorificarea produselor, serviciilor și colecțiilor de bibliotecă.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Cunoașterea domeniul;  Întocmirea planului de marketing;  Folosirea modalităţilor inedite și a instrumentelor adecvate de promovare;  Respectarea principiilor și criteriilor de promovare prestabilite;  Promovarea cu consecvenţă a valorilor culturale ale bibliotecii.



6. TEHNICI DE CUNOAȘTERE ȘI COMUNICARE CU SEGMENTELE DE PUBLIC

Curs de dezvoltare

Tehnici de cunoaștere și comunicare cu segmentele de public

Adresabilitate Programul se adresează bibliotecarilor/voluntarilor din toate serviciile structurilor info-documentare, indiferent de tipul/mărimea instituției.

Condiții de acces Studii medii sau superioare Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate
Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant
Tematică  Introducere în procesul comunicării;  Tipuri de personalitate şi de comportament;  Modalităţi de identificare a tipului de personalitate a interlocutorului;  Comunicarea în 3 paşi; pregătirea interacţiunii; transmiterea mesajului.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Comunicare eficientă şi modalităţi optime de relaţionare;  Dezvoltarea abilităţilor de a asculta şi de a se face ascultat, de a spune lucrurile în aşa fel încât să nu rămână loc de ambiguităţi şi confuzii;  Adaptarea comportamentului la personalitatea interlocutorului;  Interpretarea corectă a limbajului verbal şi nonverbal;  Comunicarea informațiilor cu impact şi cu rezultatele dorite.


7. TEHNICI DE COMUNICARE INTRAINSTITUȚIONALĂ, ROLUL ECHIPEI Curs de dezvoltare Tehnici de comunicare intrainstituțională, rolul echipei

Adresabilitate Programul se adresează personalului de specialitate din biblioteci, middle managementului și managementului de vârf.

Condiții de acces Studii medii sau superioare Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant

Tematică  Comunicarea - noţiuni introductive;  Autocunoaşterea; comunicare şi limbaj;  Comunicarea de masă; comunicarea în cadrul grupului de muncă;  Comunicarea profesională; comunicarea mediată de tehnologie.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Comunicarea eficientă intra şi extra instituţională;  Conştiinţa apartenenţei la grup;  Integrarea în grupuri, stabilirea codului etic și funcţionarea după reguli prestabilite;  Adaptarea la interesele comune grupului şi realizarea scopurilor specifice;  Modalităţi noi, specializate, de cunoaştere a grupurilor.



8. ORGANIZAREA ȘI VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL DIN COLECŢIILE BIBLIOTECILOR
Curs de specializare

Organizarea şi valorificarea patrimoniului cultural din colecţiile bibliotecilor

Adresabilitate Programul se adresează personalului implicat în managementul colecţiilor speciale și a resurselor de patrimoniu din biblioteci.

Condiții de acces

Studii medii sau superioare ( de specialitate sau limbi clasice, chimie, biologie, de artă). Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant

Tematică  Cadrul legal pentru managementul documentelor de patrimoniu;  Evaluarea patrimoniului cultural naţional din colecţiile bibliotecilor;  Clasarea documentelor, criterii, norme, proceduri;  Modalități de punere în valoare a patrimoniului cultural naţional;  Instrumente electronice de lucru și de promovare online;  Conservarea și asigurarea securității bunurilor culturale mobile.

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Cunoașterea legislației de specialitate în domeniul patrimoniului cultural;  Organizarea și planificarea activității de clasare;  Întocmirea fișelor analitice de evidență a documentelor de patrimoniu;  Crearea arhivelor digitale de imagini ale bunurilor de patrimoniu;  Informatizarea evidenţei patrimoniului prin introducerea pe calculator a fişelor analitice de evidenţă completate şi actualizate în baze de date;  Utilizarea instrumentelor de lucru și de promovare;  Valorificarea patrimoniului cultural naţional mobil.


9. ORGANIZAREA EFICIENTĂ A RESURSELOR UMANE, EVALUAREA ŞI MOTIVAREA PERSONALULUI

Curs de dezvoltare

Organizarea eficientă a resurselor umane, evaluarea şi motivarea personalului

Adresabilitate Programul se adresează Directorilor de specialitate, responsabililor de resurse umane, responsabililor de bibliotecă, şefilor de serviciu/birou, bibliotecarilor sau personalului de specialitate din biblioteci.

Condiții de acces Studii medii sau superioare Acte necesare înscrierii: copie Carte de Identitate

Structură/Tarif Modul compact - 40 de ore (cinci zile consecutive); 600 lei/cursant

Tematică  Managementul resurselor umane – noțiuni introductive;  Strategii şi politici în domeniul managementului resurselor umane;  Planificarea strategică a resurselor umane, analiza şi descrierea posturilor;  Recrutarea personalului/selecţia personalului;  Integrarea profesională a personalului, motivaţia pentru muncă;  Comunicarea în cadrul organizaţiei;  Pregătirea profesională şi dezvoltarea carierei;  Stadiile carierei şi ale vieţii personale;  Evaluarea performanţelor și recompensarea personalului;

Certificare Absolvenţii cursului vor dobândi Diplome de Absolvire cu antetul ANBPR.

Competențe dobândite

 Elaborarea strategiei de organizare a resurselor umane
  Crearea și aplicarea unei politici eficiente în domeniul resurselor umane
;  Asigurarea unui climat de angajare şi valorificare a potenţialului fiecărui angajat;
  Recunoaşterea şi motivarea personalului care obţine rezultate; 
  Stimularea dorinţei de îmbunătăţire continuă a propriei activităţi la fiecare angajat;
  Antrenarea celor ce dovedesc competenţă profesională în procesul decizional. Datele și locurile de desfășurare vor fi stabilite în funcție de tipul și numărul solicitărilor la Conferința Națională a Bibliotecarilor / Arad, 14-16 mai 2020.


ATELIERE DE SPECIALITATE

ATELIERE Loc/PERIOADĂ DURATA/COST

1. Drepturi de autor 3 zile, 350 lei/pers

2. Securitatea online 3 zile, 350 lei/pers

3. Statistică de bibliotecă 3 zile, 350 lei/pers

4. Storytelling în biblioteci 3 zile, 350 lei/pers


Atelierele se vor organiza în funcție de numărul de înscrieri, minimum 15 participanți/curs. Pentru participarea la programele de formare organizate de ANBPR, completați și trimiteți Formularul de înscriere individuală sau colectiv (Anexa 1 sau 2) la adresa: anbpr_ro@yahoo.com Cursurile se pot organiza şi local, cu condiţia să existe minimum 11 persoane înscrise/curs. Persoanele înscrise la cursurile ANBPR vor beneficia, în baza Contractului de formare profesională încheiat, de suporturi sau note de curs, materiale ajutătoare şi/sau consultaţii oferite, la cerere, de către formatori. ANBPR îşi rezervă dreptul de a organiza cursurile anunţate şi în alte localităţi sau în alte perioade decât cele specificate, în funcţie de solicitările beneficiarilor. Taxa de participare se va achita (după emiterea facturii) în contul ANBPR: RO33CECEB50343RON0650133, deschis la CEC, Sector 5, Bucureşti, cod fiscal 7137332. Lectorii ANBPR sunt persoane autorizate, cu competenţe de formator, flexibile în livrarea conţinuturilor şi cu calificări deosebite în domeniul de activitate din care provin (masterate, doctorate, vechime relevantă în profesia de bibliotecar). ANBPR îşi propune ca în etapa următoare să livreze şi alte programe (pentru manageri, directori economici, contabili, metodişti), în conformitate cu solicitările membrilor şi ale angajatorilor. Toate programele se vor derula, în urma negocierilor dintre beneficiar şi organizator, fie la sediul bibliotecii, atunci când sunt îndeplinite cerinţele de grup şi logistică, fie într-un centru zonal sau la CPPI Buşteni. Pentru constituirea grupurilor şi pentru programarea din timp în agenda de lucru a formatorilor, avem nevoie de solicitările dumneavoastră ! Vă mulţumim pentru colaborare ! Pentru informaţii suplimentare vizitați www.anbpr.org.ro



Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la: E-mail: anbpr_ro@yahoo.com Telefon mobil: 0724319261 Adresa de corespondență: ANBPR (în incinta Bibliotecii Naționale a României), Bd. Unirii Nr. 22, Corp F4, Mezanin, Camera M 06, Sector 3, Bucureşti, Cod poștal 030833, Romania. Aşteptăm înscrierile dumneavoastră! Profesioniştii în domeniu îşi asumă, în acest fel, responsabilitatea formării de bibliotecari specializați sau calificaţi, în conformitate cu standardele în vigoare, cu tendinţele internaţionale ale domeniului, cu cerinţele specifice ale angajatorilor şi ale comunităţii dar, mai ales, cu aşteptările şi cerinţele exprimate în repetate rânduri de membrii Asociaţiei noastre. Avem, în sfârşit, posibilitatea să dăm împreună noi dimensiuni sociale şi intelectuale acestei profesii. Silvia Nestorescu Coordonator Formare Profesională ANBPR tel./fax: 021 411 02 77 mobil: 0724 319 261 website: www.anbpr.org.ro




Anexa 1

FORMULAR DE ÎNSCRIERE individuală* (persoană fizică)

Subsemnatul, ..............................................................................................................................., cu următoarele date personale: 1. domiciliul ......................................................................................................................................., 2. CNP....................................................., 3. BI/CI seria ......., nr. ................., eliberat de ................................................, la data ...................., 4.Locul şi data naşterii ……................................................................................................................ 5.Numele părinţilor (prenumele): mama............................................., tata ……….............................. 6. Studii ............................................................................................................................................... (precizaţi denumirea ultimei instituţii de învăţământ absolvite şi specializarea) 7. Având funcţia................................................................................................................................... 8. Locul de muncă actual ................................................................................................................... ............................................................................................................................................................. (precizaţi denumirea organizaţiei şi adresa) 9. Nr. de telefon/fax (cursant) …………………................................................................................... e-mail (cursant) ……………………………....................................................................................... 10. Nr. de telefon/fax (instituţie) ......................................................................................................... e-mail (instituţie) ............................................................................................................................ doresc să mă înscriu la cursul ............................................................................................................, ………………………………………………………………………………………………………………….. organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) la ................................................................. în perioada ..................................,

10



În cazul în care nu mă pot prezenta la acest curs voi anunţa Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România cu cel puţin 5 zile înainte de începerea cursului. Data........................... Semnătura ………………………………….





* Completând FORMULARUL DE ÎNSCRIERE individuală, vă exprimați acordul cu privire la utilizarea și prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal cuprinse în documentele depuse în vederea absolvirii programelor de formare profesională oferite de ANBPR, conform GDRP - General Data Protection Regulation. Datele personale vor fi utilizate pentru completarea certificatelor/diplomelor de absolvire, registrelor de evidență a participanților și alte documente specifice formării profesionale a adulților, pentru transmiterea online sau prin poștă a certificatelor/diplomelor de absolvire și în raportările și statisticile ANBPR. Datele furnizate vor fi tratate confidențial și vor fi securizate în baza de date a ANBPR.



Anexa 2



FORMULAR DE ÎNSCRIERE colectivă* (organizație cu personalitate juridică)

Subscrisa ............................................................................................................................................ (precizați numele instituției/organizației) cu următoarele date de identificare: 1. sediul ............................................................................................................................................., 2. Cod fiscal........................................................................................................................................, 3. Cont Bancar ..................................................................................................................................., 4. Domeniul principal de activitate al instituției .................................................................................... 5. Nr. de telefon/fax ..............................................., e-mail ................................................................, reprezentată prin ................................................................., în calitate de ......................................... dorim înscrierea la cursul ..................................................................................................................., organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a următoarelor persoane: 1. Dna/Dl ………………………………………………………………, CI seria ….. nr. ………… având funcţia …………………………………………………. studii ………………….………………………..… CNP ……………………………….… locul naşterii ……….................................................................. Numele părinţilor (prenumele) : mama ................................................tata ........................................ tel. ......................................................., e-mail ….………………….…………………............................ semnătură participant * ……………………………………………..

2. Dna/Dl ………………………………………………………………, CI seria ….. nr. ………… având funcţia …………………………………………………. studii ………………….………………………..… CNP ……………………………….… locul naşterii ………..................................................................

11

Numele părinţilor (prenumele) : mama ................................................tata ........................................ tel. ......................................................., e-mail ….………………….…………………............................ semnătură participant * ……………………………………………..

În cazul în care persoanele înscrise nu se pot prezenta la acest curs voi anunţa Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România ANBPR cu cel puţin 5 zile înainte de începerea cursului. Data ................................ Semnătura/ştampila ...........................


* Completând FORMULARUL DE ÎNSCRIERE colectivă, vă exprimați acordul cu privire la utilizarea și prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal cuprinse în documentele depuse în vederea absolvirii programelor de formare profesională oferite de ANBPR, conform GDRP - General Data Protection Regulation. Datele personale vor fi utilizate pentru completarea certificatelor/diplomelor de absolvire, registrelor de evidență a participanților și alte documente specifice formării profesionale a adulților, pentru transmiterea online sau prin poștă a certificatelor/diplomelor de absolvire și în raportările și statisticile ANBPR. Datele furnizate vor fi tratate confidențial și vor fi securizate în baza de date a ANBPR

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării