17 martie 2020

Recomandări de lectură - Filiala Decebal (IV)


          Vă recomandăm câteva cărți din domeniul istoriei și politicii:
          Browder, Bill – Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin, București, 2018, Editura Humanitas. După cum scria scriitorul Lee Child "Cartea se citește ca un thriller clasic despre eroismul unui om obișnuit care înfruntă de unul singur primejdia, într-un oraș străin și ostil... Numai că aici totul este adevărat și e o poveste care trebuie spusă". Începând cu anii 1990 până în 2005 Bill Browder a fost cel mai important investitor străin în Rusia, fiind fondatorul și directorul executiv al fondului Hermitage Capital Management. Odată cu arestarea abuzivă în 2008 a lui Serghei Magnițki, unul dintre avocații săi și uciderea lui după un an petrecut în detenție, datorată descoperirii unei vaste rețele de corupție la cel mai înalt nivel în Rusia, Bill Browder își schimbă atitudinea radical. Din cel mai mare investitor de portofoliu din Rusia devine militantul unei campanii împotriva marii corupții și a oligarhilor ruși. Fondul său devine ținta unei operațiuni frauduloase susținute de organele judiciare rusești, viza îi este anulată și devine persona non-grata pentru guvernul lui Putin. Va milita pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de această crimă și ca urmare a demersurilor sale Congresul S.U.A. votează în 2012 Legea Magnițki prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz. Autorul aduce mulțumiri tuturor celor care au avut curajul, au pus suflet și au auzit prin ce calvar a trecut Serghei Magnițki. Datorită acestor oameni de bine, campania a funcționat.
Bill Browder
          Lucas, Edward – Joc dublu. Spionii, minciunile și mistificările Rusiei în Occident, București, 2018, Editura Humanitas. Cartea scrisă în 2010 – 2011 și publicată în România în 2018, adunând firele și dovezile trecutului și prezentului, descrie modul în care vechile tehnici de inducere în eroare ale KGB-ului sunt puse azi în slujba obiectivelor noi ale Rusiei. În general, amenințarea venită din partea Rusiei era înțeleasă greșit și superficial în Occident. Avertismentele și semnalele venite în Occident au fost ignorate și tratate cu un aer de superioritate față de cei care le-au lansat. Din păcate azi avertismentele s-au confirmat. Autocrația coruptă din Rusia acum joacă după regulile capitalismului, dar unele lucruri au rămas la fel. Noii spioni ai Rusiei ca și predecesorii lor sovietici desfășoară aceleași activități de manipulare, subversiune și penetrare a Occidentului, apărând un regim care este infracțional, tiranic și criminal. Născut în 1962, autorul britanic este scriitor, jurnalist, expert în probleme de securitate europeană și transatlantică, corespondent străin specializat în Europa de Est pentru ziarul The Economist și are o rubrică săptămânală în cotidianul The Times.
Edward Lucas
          Harding, Luke – Dezvăluirile lui Snowden. Povestea neștiută a celui mai căutat om din lume, București, 2016, Editura Meteor Publishing. Eduard Snowden, un tânăr geniu al computerelor care a lucrat pentru Agenția Națională de Securitate a S.U.A.. Având competențe extraordinare, el a dezvăluit modul în care această agenție guvernamentală folosește tehnologia modernă pentru spionarea întregii planete. Până la apariția împătimiților computerelor, nimeni nu a crezut că este posibil să fugi cu echivalentul electronic al unor biblioteci întregi alcătuite din seifuri cu mii de documente și milioane de cuvinte. Dar uite că a fost posibil și consecințele dezvăluirilor lui i-au zguduit pe liderii din întreaga lume. Ceea ce a dezvăluit Snowden e important, rezultatul fiind că am aflat că întreaga lume e spionată, că toate tehnologiile despre care Occidentul a spus că reprezintă niște forțe ale libertății individuale și ale democrației (Google, Skype, telefoanele mobile, GPS, YouTube, Tor, comerțul și tranzacțiile bancare electronice) s-au transformat în instrumente de urmărire totală și perpetuă a individului. Luke Harding este scriitor, jurnalist, corespondent de presă în străinătate al ziarului The Guardian, fiind șeful biroului de presă al respectivului ziar la Moscova între 2007 – 2011 când a fost expulzat din Rusia, fiind primul caz de acest gen de la sfârșitul Războiului Rece încoace. The Guardian a avut onoarea de a fi primul reprezentant al presei libere care a publicat dezvăluirile și isprăvile lui Snowden, încercând să spargă tabuurile secretomaniei, ținând cont de protecția persoanelor și a documentelor secrete sensibile.
Luke Harding
          Oprea, Marius – Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea, București, 2018, Editura Corint Books. La CNSAS, în arhiva fostei Securități se păstrează patru volume pe coperta cărora scrie "Dosar operativ Hagea Constantin". Volumele cuprind dosare de urmărire informativă, două pe hârtie și alte două salvate pe microfilm, cea mai mare parte a documentelor aflându-se pe Rola 800. Ele cuprind povestea și destinul unui om urmărit de Securitate între 1947 – 1954, când a fost arestat, anchetat și condamnat la moarte, fiind una dintre victimele torționarului Alexandru Vișinescu în penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Constantin Hagea (1905 – 1960) a fost gazetar, directorul ziarului Ardealul, membru al Comisiei Interimare al PNȚ și unul dintre liderii refugiaților transilvăneni în capitală (în perioada ocupației hortyste 1940 – 1944). Vreme de șapte ani a reușit să se sustragă urmăririi Securității, reușind să-i umilească pe securiștii care-l căutau de zor.
"În anii de tristă și dureroasă amintire 1945 – 1953, am putut vedea limpede cu toții ce bun neprețuit este libertatea. Dictatura comunistă ne-a învățat. Blestemata aceea de dictatură, ai cărei stâlpi de reazem erau doar mizeria, teroarea, propaganda și manifestațiile. Ia-i omului libertatea și credința și-l vei face numaidecât asemănător animalelor necuvântătoare. Să nu uităm niciodată nici noi, nici copiii copiilor noștri învățăturile atât de scump plătite despre valoarea libertății!" – Constantin Hagea. Acest citat rămâne valabil de-a pururi indiferent de generațiile ce vor urma de acum încolo.
Autorul acestei cărți, Marius Oprea, născut la Târgoviște în 1964, a studiat istoria la Universitatea din București, a fost implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității în perioada când a fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu. În decembrie 2005 a creat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010 și unde lucrează în prezent ca șef al Biroului de Investigații Speciale. A scris multe cărți de istorie și una din cărțile sale "O istorie a Securității în documente" a fost premiată în 2002 drept cea mai bună carte de istorie a anului de către Asociația Editorilor din România.
Marius Oprea


Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării