3 martie 2020

Femeia, personaj - Biblioteca Baile Felix


Rabih Alameddine - Femeia de hartie
 Editura Polirom, 2018


Roman finalist al National Book Award 2014 si al National Book Critics Circle Award 2015.
Ajunsa la saptezeci si doi de ani, Aaliya, o femeie care nu se simte necesara nimanui, povesteste despre sine si despre cei apropiati. Locuieste singura intr-un apartament din Beirut, dar casa ei adaposteste sute de tomuri, cum nimeni din capitala Libanului nu mai are. Divortata, fara copii, avind drept Dumnezeu scriitori si opere faimoase, femeia a lucrat o viata ca librar si de aproape cinci decenii traduce in fiecare an in araba una dintre cartile care au captivat-o. Munca sa nu este destinata altor ochi, caci Aaliya doar creeaza si depoziteaza: traducerile sunt ingropate in cutii si pastrate in apartament. Lucrurile se schimba insa cind un dezastru neasteptat ameninta sa distruga tot ceea ce Aaliya a creat in lunga-i viata. Concentrat, un nebanuit ghid de lectura, romanul cuprinde povesti cuceritoare despre Beirutul de azi si cel de ieri, despre razboiul civil din Liban, o lume fascinanta tesuta in amintirile unei neobosite cititoare.



Tracy Chevalier - Fapturi uluitoare
Polirom, 2017

 La inceputul secolului al XIX‑lea, Mary Anning, eroina romanului Fapturi uluitoare, descopera fosilele unor creaturi necunoscute pe o plaja din apropierea casei sale, pornind o dezbatere despre creationism si inceputurile omului care va zgudui comunitatea oamenilor de stiinta ai vremii. Insa, in acest domeniu dominat strivitor de barbati, Mary se va confrunta in curand cu prejudecatile sexiste din lumea academica, barfa rautacioasa a vecinilor si durerea dragostei interzise. Din fericire, Mary va castiga o aliata neobisnuita in persoana lui Elizabeth Philpot, o fata batrana inteligenta, dificila si obsedata de fosile. In ciuda diferentelor de varsta si mediu, cele doua femei descopera ca, in lupta lor pentru recunoastere, prietenia este arma cea mai redutabila.


Carla Guelfenbein - Femeia vietii mele
Editura: Litera, 2017

 Actiunea romanului Femeia vietii mele se desfasoara in Londra anilor ´80, iar povestea se concentreaza asupra prieteniei dintre Theo, un student la sociologie englez, Antonio, un tanar exilat chilian, si Clara, o balerina refugiata in Anglia cu mama ei dupa disparitia tatalui sau in Chile. Inlantuite intr-un triunghi amoros, personajele cartii au parte de iubire, tradare, sperante, incertitudini si frustrari. Intr-o lume bantuita de doua decenii de violenta, Theo si Clara viseaza la o viata implinita, iar Antonio la una eroica; totusi, visurile lor sunt marcate de evenimente externe si disensiuni interne.

Camille Laurens - Femeia inventata
Editura: Nemira, 2017

Va numiti Claire, sunteti profesoara, aveti patruzeci si opt de ani si ati divortat de curand. Pentru a va urmari iubitul, pe Jo, va creati un profil fals pe Facebook si deveniti o bruneta singura, de douazeci si patru de ani. Numai ca nu sunteti dumneavastra in fotografia acestei fete frumoase, dublul fictiv de care se indragosteste Christophe – KissChris.
Ametitor joc de oglinzi intre real si virtual, Femeia inventata povesteste legaturile primejdioase ale unei femei care nu vrea sa renunte la dorinta.



Christie Watson - Acolo unde femeile sunt regi
Editura: Trei, 2017


Cartea lui Christie Watson vorbeste despre iubirea materna in cele mai felurite reprezentari ale sale, dar prezinta si lumea exotica a Nigeriei, cu senzatiile, culorile si mirosurile care o definesc.
Elijah, un baietel nigerian de sapte ani, nascut in Anglia, se lupta cu propriul comportament deviant, pe care il considera provocat de un vrajitor dinauntrul sau.
Aflat in plin proces de adoptie, Elijah este impartit intre iubirea pentru mama biologica, Deborah, si cea adoptiva, Nikki. La un moment dat, asistentii sociali descopera ca Elijah a fost abuzat si traumatizat fizic si psihic.
In lupta lui de a se accepta si de a-si gasi linistea alaturi de noua sa familie, Elijah vrea sa se convinga, totusi, de dragostea lui Deborah, iar pretul pe care il plateste este devastator.

"Watson zugraveste portretul unei lumi sfasiate de conflicte legate de credinta, rasa sau apartenenta la o categorie sociala. Cartea devine tot mai convingatoare si adesea, in mod neasteptat, capata accente comice pe masura ce personajele pline de viata insufla umor si autenticitate unei povesti pe alocuri teribil de dureroase." – New York Times Book Review



Boris Vian - Femeile nu-si dau seama
Editura: Univers, 2013

 Spre deosebire de prietenul si contemporanul sau Jean Paul Sartre, Boris Vian (1920-1959) nu s-a luat niciodata in serios. Inzestrat cu o extraordinara imaginatie si o usurinta de a scrie remarcabila, Boris Vian, inginer prin formatie, a avut cele mai diverse profesii si hobby-uri: traducator, saxofonist intr-o orchestra de jazz, reparator de masini vechi, actor de film, cantaret de cabaret, director executiv la Compania Philips, scriitor de romane, nuvele, poeme si piese de teatru. Scriitorul a detestat intotdeauna birocratia si ierarhiile sociale, religiile organizate si armata, orice forma de inregimentare in viata publica sau cea privata. A devenit celebru datorita romanului Spuma zilelor, „cel mai sfasietor roman de dragoste din literatura contemporana“, dupa expresia lui Raymond Queneau.

Kathleen Glasgow - O fata din bucati
Editura: Storia Books, 2017
 Charlotte Davis este facuta bucati. La doar 17 ani, a pierdut mai mult decat au pierdut altii in toata viata lor, dar a invatat sa uite. Cioburile dintr-un borcan spart fac taieturi adanci, iar durerea fizica anihileaza suferinta sufleteasca pana cand nu mai ramane decat liniste. Nu trebuie sa se mai gandeasca nici la tatal ei, nici la raul in care a pierit acesta. Nu mai este nevoie sa-si aminteasca de prietena ei, care a disparut pentru totdeauna. Nu-i mai vine in minte mama ei, care nu mai are ce sa-i ofere.
 Cu fiecare cicatrice noua, inima lui Charlie devine tot mai puternica, dar doare in continuare. Doare indeajuns de tare cat sa nu-i mai pese de nimic, ceea ce este necesar cateodata, ca sa poti iesi din intuneric.
Un portret extrem de emotionant al unei adolescente aflate pe punctul de a se pierde pe sine si o poveste despre drumul pe care trebuie sa-l parcurga pentru a supravietui in propria piele. Cartea de debut a lui Kathlees Glasgow este sfasietoare si extrem de sincera. Este o poveste de la care nu va veti putea lua ochii.



Greer Hendricks, Sarah Pekkanen - Fata anonima
Editura: Litera, 2019


Din dorinta de a castiga usor niste bani, Jessica Farris se inscrie ca subiect al unui studiu psihologic despre etica si moralitate initiat de doamna doctor Shields, psihiatru si profesor universitar. Crede ca tot ce trebuie sa faca e sa raspunda la cateva intrebari, sa incaseze banii si sa plece. Dar intrebarile devin din ce in ce mai dificile si, pe masura ce studiul se muta din sala de examinare in lumea reala, linia dintre realitate si experiment se estompeaza, iar Jess simte ca doamna doctor Shields pare sa stie nu doar ce gandeste ea, ci si ce ascunde. Prin urmare, comportamentul Jessicai va fi nu doar monitorizat, ci si manipulat.
Prinsa intr-o retea de atractii, inselaciuni si gelozie, Jess afla rapid ca unele obsesii pot fi mortale.
Greer Hendricks a activat peste doua decenii ca redactor la Simon & Schuster. Inainte de a-si incepe cariera de scriitoare, a lucrat la revista Allure si si-a obtinut masterul in jurnalism la Universitatea Columbia. Scrierile sale au aparut in publicatiile The New York Times si Publishers Weekly. Locuieste in Manhattan impreuna cu sotul si cu cei doi copii.
 "O carte pentru fanii romanului Sotia dintre noi de Hendricks si Pekkanen. Aceasta poveste incomoda ii va face sa se gandeasca de doua ori ce secrete pot fi impartasite si daca etica si morala conteaza cu adevarat atunci cand trebuie sa ii protejezi pe cei pe care ii iubesti." - Library Journal

Elizabeth Gilbert - Orasul fetelor
Editura: Humanitas, 2019

 Un roman delicios despre glamour, sex si aventura, despre o tanara care descopera ca pentru a fi om bun nu este neaparat nevoie sa fii fata cuminte.
Elizabeth Gilbert se intoarce la fictiune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii '40. Spusa intr-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai in varsta care priveste in urma la propria tinerete cu un amestec de bucurie si regret, Orasul fetelor exploreaza teme ca sexualitatea si promiscuitatea feminina, dar si idiosincraziile iubirii adevarate.
In 1940, Vivian Morris are 19 ani si tocmai a fost data afara de la Vassar College dupa o evolutie dezamagitoare in primul an. Parintii, oameni cu stare, o trimit in Manhattan sa locuiasca cu matusa ei, care detine Lily Playhouse - un teatru de varieté in centrul insulei. Acolo, Vivian face cunostinta cu un intreg univers de personaje neconventionale si carismatice - animatoare mereu puse pe distractie, un actor sexy, o mare doamna a actoriei, un Don Juan scenarist, o administratoare stricta. Cand Vivian comite o greseala care provoaca un scandal profesional, noua ei viata se rastoarna cu susul in jos, iar consecintele le va intelege de-abia ani si ani mai tarziu. In cele din urma insa, toate acestea o vor face sa vada cu alti ochi genul de viata pe care si-l doreste - si genul de libertate de care are nevoie. Mai mult, experientele tineretii o vor conduce la iubirea vietii ei, o iubire cu totul iesita din comun.
 Cuceritor si captivant. Un roman mare in toate sensurile cuvantului." - The Daily Telegraph


Marc Levy - O fata ca ea
Editura: Trei, 2018

La New York, pe Fifth Avenue, se afla un imobil foarte diferit de toate celelalte. Locatarii sunt foarte atasati de liftier, Deepak, insarcinat cu administrarea ascensorului mecanic, o veritabila antichitate. Insa viata fericitei comunitati este tulburata dupa ce colegul lui din tura de noapte cade pe scari si se accidenteaza.
Cand Sanji, misteriosul nepot al lui Deepak, vine sa-i ia locul, imbracand uniforma de liftier, nimeni nu-si imagineaza ca detine o imensa avere la Mumbai Si cu atat mai putin Chloe, locatara de la ultimul etaj. 
 "O comedie formidabila, in care se poate intampla orice." - Le Figaro









 

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării