20 martie 2020

Alphaville


Alphaville e o formație germană synthpop, ce a avut o mare popularitate printre iubitorii muzicii ușoare, în anii '80 din secolul trecut.
Membrii fondatori ai formației sunt: Marian Gold (pe numele lui real Hartwig Schierbaum, născut pe 26 mai 1954 în orașul Hereford din Renania de Nord-Westfalia), Bernhard Lloyd (pe numele real Bernhard Gossling, născut pe 2 iunie 1960 în orașul Enger tot din Renania de Nord-Westfalia) și Frank Mertens (pe numele lui real Frank Sorgatz, născut pe 26 octombrie 1961 tot în Enger).
Single-urile lor cele mai cunoscute, cu care s-au impus în memoria melomanilor de pretutindeni sunt: ”Forever Young”, ”Big in Japan”, ”Sounds Like a Melody”, ”The Jet Set” și ”Dance with Me”.
Întemeierea formației Alphaville
Alphaville s-a format la începutul anului 1982, din cântăreții Marian Gold și Bernhard Lloyd, când cei doi s-au întâlnit în cadrul proiectului muzical Nelson Community. Spre sfârșitul aceluiași an, la proiect s-a alăturat și Frank Mertens. La început au numit noua formație "Forever Young" și apoi au rebotezat-o "Alphaville" ca o referință la filmul science-fiction cu același nume din 1965. Împreună, cei trei au compus melodia "Forever Young" și au înregistrat prima casetă demo cu această melodie. Peste câteva luni, la începutul anului 1984, Alphaville a lansat pe piața muzicală primul lor single "Big in Japan".
La stânga Frank Mertens, la dreapta Marian Gold, în mijloc Bernhard Lloyd
Albumul "Forever Young"
În toamna anului 1984, mai precis pe 27 septembrie, Alphaville a lansat pe piață primul lor album de studio, numit "Forever Young", ce era produs de Colin Pearson, Wolfgang Loos și Andreas Budde, și era distribuit de Warner Music Group.
De pe acest album single-ul "Big in Japan" a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din Germania, Grecia, Elveția, Suedia, Turcia, Venezuela și în S.U.A. în Billboard Dance Chart. În plus, acest single s-a clasat pe primele cinci locuri și-n clasamentele muzicale din Austria, Olanda, Norvegia, Irlanda și Africa de Sud. În Marea Britanie, "Big in Japan" s-a clasat pe locul 8 din topul single-urilor. Următoarele două single-uri lansate pe piață, "Sounds Like a Melody" și "Forever Young" au ajuns între primele cinci melodii din clasamentele muzicale europene, dar a doua melodie n-a fost prea populară în S.U.A., nereușind să se impună în clasamentele americane. Acest fapt e explicabil prin aceea că, melodia fiind scrisă în timpul Războiului Rece, când deasupra umanității plana, perfid, pericolul anihilării nucleare, unele versuri din cântec nu prea "le-au picat bine la stomac" americanilor. Astfel, în "Forever Young", Marian Gold spune, la un moment dat: "hoping for the best, but expecting the worst; are you gonna drop the bomb or not?", versuri pe care le-am putea traduce liber astfel: "sperând la ce-i mai bun, dar așteptându-ne la ce-i mai rău; arunci odată bomba aia sau nu?".


La câteva luni după succesul acestui prim album, mai precis în decembrie 1984 Frank Mertens a părăsit formația din cauza stresului cauzat de paparazzi din mass-media, iar în ianuarie 1985 în locul lui în Alphaville a intrat Ricky Echolette (chitarist și clăpar), un prieten mai vechi de-al lui Marian Gold.
Ricky Echolette

Afternoons in Utopia
În 1986, pe 5 iunie, Alphaville a lansat pe piață al doilea lor album de studio, "Afternoons in Utopia". Primul single de pe acest album, "Dance With Me", a ajuns între primele 20 de melodii din clasamentele single-urilor din Germania, Franța, Norvegia, Suedia, Elveția, Africa de Sud și în formă remixată în clasamentul Hot Maxi Singles din S.U.A.. Același single, s-a clasat între primele 30 în topurile din Austria, Italia și în clasamentul Top Play din S.U.A.. Al doilea single, de pe acest album, lansat pe piață a fost "Universal Daddy". La lansarea celui de-al treilea single Alphaville a aplicat o tactică, ciudată, am putea zice, de marketing. Astfel doar în Germania al treilea single lansat a fost melodia "Jerusalem", pe când în Austria, Franța, Olanda și Elveția al treilea single a fost reprezentat de melodia "Sensations". Ultimul single, lansat de pe acest album în 1987, a fost cântecul "Red Rose".


The Breathtaking Blue
În 1989, pe 4 aprilie, Alphaville a lansat pe piață al treilea lor album de studio, "The Breathtaking Blue", ce a fost comercializat deja pe un nou tip de suport digital, formatul C.D.+G, ce are imprimat în afara muzicii de pe el și versurile cântecelor, în engleză și traducerea lor în germană. De obicei, acest tip de C.D. poate fi folosit în aparatele de karaoke, personale sau din cluburi. De pe acest album doar două melodii au fost relansate ca single-uri "Romeos" și "Mysteries of Love".


Prostitute
În 1994, pe 26 august, Alphaville a lansat pe piața muzicală, al patrulea lor album de studio, "Prostitute", ce a fost cumva o inovație în muzica lor, pentru că pe acest album s-au regăsit melodii ce fac parte din mai multe genuri de muzică ușoară: jazz electronic, new wave, swing, hip-hop, balade rock și muzică electronică clasică. De pe acest album, doar două melodii au fost relansate ca single-uri: "Fools" și "The Impossible Dream". În timpul turneului de promovare a albumului, din 1995, temporar formației i s-a alăturat și Robbie France, la tobe. Peste doi ani, în 1997, când Alphaville s-a reîntors în studioul din Berlin pentru a înregistra următorul album, Ricky Echolette a părăsit formația pentru a-și petrece timpul cu familia.
Robbie France


Salvation
În 1997, pe 1 septembrie, Alphaville a lansat pe piață al cincilea lor album de studio, "Salvation". De pe acest album, germanii de la Alphaville au relansat ca single-uri, trei melodii: "Wishful Thinking" (relansat în februarie 1997), "Flame" (iunie 1997) și "Soul Messiah" (1999). În anul 2000, pe 26 iunie, Alphaville a lansat pe piață un nou tip de album, numit "Stark Naked and Absolutely Live", ce conține melodii cântate de ei în cadrul concertelor susținute în anii 1998 și 1999, în mai multe orașe de pe planetă: Salt Lake City, Paris, Moscova, Singapore, Kiev și Stockholm.
Anul următor, pe 1 octombrie 2001 Alphaville a lansat pe piață albumul cu muzică remixată numit "Forever Pop" (ce conține single-uri remixate de pe albumele de studio anterioare). Cu câteva zile înainte, pe 28 septembrie lansaseră un D.V.D. numit "Little America", ce conține înregistrarea concertului live susținut de Alphaville pe 17 iulie 1999, în Salt Lake City, Utah.


Pe 18 martie 2003, Alphaville a lansat în ediție limitată (2500 de exemplare) un nou album format din 4 C.D.-uri, numit "CrazyShow", album ce conține 48 de melodii (cântece noi, remixuri și cover-uri după cântece lansate de alte trupe rock). După lansarea acestui album Bernhard Lloyd a părăsit Alphaville (oricum se pare că el nu contribuise cu nimic la melodiile din album) și în acel moment din formație făceau parte, în afara lui Marian Gold, noii "recruți": Martin Lister (clape), David Goodes (chitară) și Jakob Kiersch (tobe).
Martin Lister
David Goodes
Jakob Kiersch

Catching Rays on Giant
În anul 2010, pe 19 noiembrie, Alphaville a lansat pe piață al șaselea lor album de studio, "Catching Rays on Giant". Acest album a intrat direct pe locul 9 în clasamentele muzicale din Germania. De pe acest album două melodii au fost relansate ca single-uri: "I Die for You Today" și "Song for No One". "I Die for You Today" a fost lansat pe piață pe 22 august 2010 și a intrat direct pe locul 15 în clasamentele muzicale din Germania, unde s-a menținut între primele 100 de melodii 8 săptămâni la rând; iar "Song for No One" a fost lansat pe piața muzicală pe 1 martie 2011, pentru prima oară direct pe internet și pe 4 martie pe C.D. digital. După lansarea acestor single-uri Alphaville s-a îmbogățit cu un nou membru, Maja Kim (ce cânta la chitară bass, acea chitară electrică ce are doar 4 corzi). În aceeași lună, martie 2011, Alphaville a pornit într-un turneu (în orașe din Germania) de promovare a noului album, și tot atunci a semnat un nou contract de distribuție trecând de la Warner Music Group la Universal Music Group.


Pe 21 mai 2014, Martin Lister a murit pe neașteptate, și locul lui la claviatură a fost luat de un nou membru, Carsten Brocker. Peste doi ani, în 2016 basista Maja Kim a părăsit formația Alphaville, în locul ei venind tot la chitară bass Alexandra Merl.
Maja Kim
Carsten Brocker
Alexandra Merl
Strange Attractor
Ultimul album de studio, al șaptelea, a fost lansat de Alphaville, pe piață pe 7 aprilie 2017, după o perioadă de producție de aproximativ un an. După lansare albumul a ajuns pe locul 39 în clasamentele muzicale din Germania, loc pe care s-a menținut aproape toată luna aprilie.
"Strange Attractor" a fost ulterior, promovat printr-un turneu, Alphaville cântând melodiile acestui album în august 2017 în concertele susținute în orașele americane Houston, New York, Chicago, San Jose și Burbank.
Pentru scrierea acestui articol, ce dezvăluie muzica germanilor din Alphaville, m-am inspirat din următoarele surse de internet:
Prof., bibliotecar Florin Miheș.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării