2 martie 2020

Recomandări de lectură - Filiala Decebal (III)


          La început de martie cu un gând bun pentru toate femeile lumii, Filiala Decebal vă prezintă câteva cărți dedicate acestora:
          Hoka, Hedi – Iubesc să fiu femeie. Ghidul femeii de nota 10, București, 2018, Editura Sian Books. Cartea care are în centrul atenției femeia, se vrea un ghid al răspunsurilor care-ți fac viața frumoasă, o sursă de inspirație pentru toate femeile lumii, care trebuie să învețe să se adapteze la rolurile pe care le au într-o viață: rolul de femeie independentă, rolul de iubită, rolul de profesionistă la locul de muncă, rolul de mamă, uneori de bunică. Valoarea femeii este de fapt definită prin simplul fapt că este om. Autoarea, Hedi Hoka are un doctorat în psihologie, este specialistă în dezvoltare personală și scrie cărți dintr-o perspectivă modernă și realistă.
Hedi Hoka
          Ducret, Diane – Femeile dictatorilor, București, 2013, Editura Curtea Veche. De ce să se scrie cărți doar despre dictatorii secolului XX? De ce să nu se scrie despre femeile acestora? Cartea se vrea o saga a unor femei puternice, în stare să influențeze decisiv hotărârile bărbaților din viața lor, a altor femei care ajung victime și au parte de un destin tragic, a unor femei ajunse în lumea reflectoarelor seducătoare, sau stârnesc atenția, a altor femei care sunt sortite să rămână mereu în umbră. Autoarea este scriitoare de cărți istorice, licențiată în filosofie la Sorbona, urmată de un doctorat în domeniu. A colaborat la realizarea unor documentare istorice, a moderat emisiuni la Canal France 3, Canal Histoire, Canal France 2. Prima ei carte scrisă, cea pe care v-o prezentăm reușește cu foarte multă discreție să completeze portretul  femeilor punând accent pe latura lor umană, mai puțin cunoscută publicului larg.
Diane Ducret
          Croutier, Alev Lytle – Harem. Lumea din spatele vălului, București, 2014, Editura Corint. Cartea scrisă cu multă dragoste de scriitoare, descrie misteriosul și fascinantul univers oriental fiind compusă din mărturii lăsate de femeile care au trăit în haremurile de altădată, din documente istorice, din memorii și jurnale de călătorie ale unor autori occidentali și chiar din viața apropiaților autoarei, ea fiind o americană de origină turcă. S-a născut în orașul turcesc Izmir, făcând studii de literatură comparată la Istanbul și de istoria artei la Oberlin College, din statul Ohio, una din cele mai progresiste universități americane. S-a profilat pe cultura și civilizația otomană, pe viața femeilor din Orientul Mijlociu și din haremuri.
Alev Lytle Croutier
          Panopol, Vasile – Românce văzute de străini, București, 2016, Editura Corint. Autorul cărții, memorialist, istoric și genealogist nu a fost un scriitor prolific. Dar, talentul său plăcut a fost întotdeauna sprijinit în scrierile sale de solide note și referințe. Așa a luat ființă și cartea pe care v-o recomandăm, fiind mai multe pagini reunite din diverse surse. Din păcate, la noi, sursele sunt foarte sărace deoarece cronicarii noștri rareori pomenesc femeile în scrierile lor. Miron Costin pomenește în treacăt despre românce, Dimitrie Cantemir, Constantin Golescu. Abia pe la jumătatea secolului al XIX-lea și mai târziu sunt întâlniți scriitori care laudă sau critică româncele, cum sunt Costache Negruzzi, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti și Ion Ghica. De aceea, autorul găsind puține informații asupra femeilor de la noi, date de compatrioții lor a fost nevoit să recurgă la izvoare străine, adică la relatări de călătorie sau la studii istorice scrise de străini care au trecut sau au stat o vreme oarecare în țările noastre.

          Paul, Andreea – Forța civică a femeilor, Iași, 2018, Editura Polirom. Autoarea a adunat în paginile cărții mărturiile a 102 femei care s-au implicat în activități civice, femei care au avut curajul să construiască în jurul lor schimbarea în bine pe care și-o doreau, să se dedice comunității, să iasă din situația de victimă a societății și să-i încurajeze și pe cei din jur în lupta împotriva durerilor, sau a nedreptăților cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Autoarea s-a inspirat din mărturia celor 102 femei, fondatoare sau conducătoare ale unor asociații și fundații, fiind permanent surse motivaționale pentru întreaga noastră societate. Autoarea săturându-se să audă mereu în jurul ei sloganul "nu se mai poate face nimic.........", s-a hotărât să scrie despre femei și iată că așa au apărut volumele în 2011 Forța politică a femeilor, în 2016 Forța economică a femeilor și în 2018 Forța civică a femeilor, cartea pe care v-o recomandăm.
Andreea Paul


Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării