26 octombrie 2010

Bibliotecile publice si dezvoltarea comunitara- Conferinta ANBPR Brasov 2010- Asociații și programe

In deschiderea lucrărilor conferinței Doina Popa, Președinte ANBPR prin lucrarea prezentată ne-a demonstrat că noi Construim împreuna viitorul Asociației . Transformările din ultimul an sunt vizibile și acoperă mai multe arii de activitate ale asociației: Certificarea ca centru de formare profesională și certificarea CNFPA pentru formare profesională de bază, dezvoltarea capacității organizaționale a asociației, crearea manualului de Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă.



Cu ajutorul granturilor primite din surse diferite au avut loc cursuri de formare profesională de formare de formatori pentru cursul de Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. În noiembrie vor avea loc două sesiuni gratuite de instruire pentru bibliotecari din bibliotecile publice.

Un alt punct, cel al eficientizării structurii teritoriale a fost atins prin Cafenele regionale și prin Cursurile de vară pentru tinerii bibliotecari. Anul viitor vor avea loc alte 4 cafenele regionale.

Buletinul electronic al asociației a fost editat și distribuit și este deschisă invitația de a trimite materiale pentru publicare.
Au fost elaborate și înaintate memorii comune cu BNR și ABR relativ la recunoașterea legii bibliotecilor. Se pregătesc protocoalele de colaborare cu Asociațiile Administrațiilor Publice Locale.

Pe parcursul anului 2010 s-au dezvoltat colaborări cu –Ambasada SUA de unde s-au obținut granturi; Asociația bibliotecarilor din Olanda; Asociația editorilor; Avocatul poporului; EBLIDA unde va avea loc afilierea ca asociație; EOS; IFLA; Organizația junior achievment- pentru programe educaționale; ROMTELECOM- pentru negocierea unei valori uniforme a abonamentului Internet pentru bibliotecile publice; Civica; Fundația Dinu Patriciu; IME România; Microsoft Romania; Ministerul culturii; OSIM.

Lucrurile sunt în mișcare, iar direcția în care merg este una favorabilă bibliotecilor publice.
_____________________________________________________________________


Adunarea generala a ANBPR care a avut loc în cea de-a doua zi a conferinței a avut pe ordinea de zi :
• Raportul de activitate a ANBPR - Doina Popa, Președinte al ANBPR
• Raportul Comisiei de cenzori – Ioana Crihana, Director Executiv al ANBPR
• Regulamentul de Organizare si Funcționare a ANBPR – Dragoș-Adrian Neagu,Prim-vicepreședinte al ANBPR
• Solicitarea de înființare a unui punct de lucru al ANBPR - Ioana Crihana, Director Executiv al ANBPR
• Adoptarea Manifestului IFLA pentru statistica de biblioteca și
• Adoptarea Planului national de advocacy si răspuns la criza bugetară Doina Popa,Presedinte al ANBPR
• Filialele au solicitat în adunarea generală  aprobarea de a deveni filiale cu personalitate juridică.

Documentele prezentate au fost adoptate

albumul primei zile a conferintei


_________________________________________________



Oaspeti ai celei de-a treia zi a conferintei au fost reprezentanții Centrului Mortenson pentru programe internaționale de formare a bibliotecarilor Barbara Ford și Susan Schnuer.       

Începând cu 1991 , Centrul Mortenson a oferit programe de pregătire profesională pentru 800 de bibliotecari din 89 de țări.
                                                       

        Aceste programe internaționale sunt menite să întărească legăturile internaționale între bibliotecari și biblioteci prin promovarea păcii, a educației și a înțelegerii.

 
Pentru Romania se derulează    Programul de Training pentru Lideri si Inovatori  iar bibliotecarii selectați vor fi expuși la serviciile de excelență ale unora dintre cele mai bune biblioteci din Statele Unite. Programul se va desfăsura in primavara anului 2011, pe o perioada de 3 săptămâni în cadrul Bibliotecii Universității din Illinois, unde este localizat si Centrul Mortenson.



A consemnat, Delia Pantea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Sezătoare în ianuarie 2025

 

Wikipedia

Rezultatele căutării