13 octombrie 2010

Ziua de 12 octombrie în România şi în lume

În data de 12 octombrie, în decursul istoriei au avut loc mai multe evenimente, unele legate de România şi Oradea, altele cu importanţă pentru istoria lumii. În expunerea de azi, ne vom referi mai întâi la evenimentele legate de România şi urbea în care locuim, urmate de cele cu privire la alte ţări de pe mapamond.


În 12 octombrie 1449, la Tămăşeni, pe Siret, Bogdan al II-lea (tatăl lui Ştefan Cel Mare) sprijinit de o armată trimisă de Iancu de Hunedoara câştigă o bătălie în urma căreia devine domn al Moldovei (1449 - 1451). Dar după vreo doi ani, Bogdan al II-lea e omorât "puţin" în timpul unei nunţi la care tocmai avea ghinionul să participe.
În 12 octombrie 1808, Napoleon şi Alexandru I (ţarul Rusiei), semnează o convenţie în urma căreia Rusia anexează temporar Moldova şi Ţara Românească. Doar temporar pentru că, din 1812 ruşii se retrag din Ţările Române, dar nu de tot, ci păstrează un picuţ Basarabia până prin 1918.


În 12 octombrie 1918, la Oradea (în casa avocatului dr. Aurel Lazăr) s-a desfăşurat şedinţa Partidului Naţional Român din Transilvania şi Banat, în urma căreia s-a elaborat şi semnat de fruntaşii români Declaraţia de Autodeterminare a Românilor din Transilvania şi Banat. Această declaraţie a fost citită mai târziu (18 octombrie) în parlamentul din Budapesta de Alexandru Vaida-Voevod, dar parlamentarii unguri au refuzat să discute cererile românilor. Mai târziu, pe baza acestei Declaraţii a fost redactată şi Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, ce a hotărât unirea "tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească.... cu România".
În 12 octombrie 1944, trupele române şi sovietice reuşesc să elibereze Oradea de sub ocupaţia horthysto-germană din al doilea război mondial. Mai târziu, prin anii '90 ai secolului trecut, data de 12 octombrie a fost stabilită ca Zi a Oraşului Oradea datorită importanţei pentru istoria locală a acestei zile (importanţă subliniată în acest articol prin evenimentele prezentate mai sus).

În 12 octombrie 1946 s-a înfiinţat Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti, unul din primele institute de endocrinologie din lume.


În 12 octombrie 1492, Cristofor Columb (italian din Genova), ce conducea o flotă compusă din trei nave sub pavilion spaniol (Santa Maria, Pinta şi Nina), şi căuta un drum spre Indii, descoperă insula (numită de atunci) San Salvador, din Arhipelagul Bahamas. De fapt, el descoperise, fără să vrea, nişte insule dintr-un continent necunoscut până atunci europenilor, continent numit mai târziu America. De aceea se consideră că la 12 octombrie 1492 a fost descoperită America, deşi se pare că nişte vikingi (conduşi de Eric cel Roşu) ajunseseră mai înainte în America, prin secolul XI d.Ch.. Mai târziu, în secolul trecut, în amintirea acestei descoperiri data de 12 octombrie a fost stabilită ca Zi Naţională a Spaniei fiind numită şi "Ziua Hispanităţii", fiind sărbătorită de asemenea şi în fostele colonii spaniole din America de Sud. De asemenea, ziua de 12 octombrie e şi ziua naţională a Guineei Ecuatoriale, pentru că această ţară şi-a câştigat independenţa faţă de Spania la 12 octombrie 1960.

Tot în 12 octombrie 1810, are loc un alt eveniment, ce se desfăşoară de atunci în fiecare an în Munchen, aţi ghicit (sau nu) şi anume primul Oktoberfest, ce a fost sărbătorit atunci în onoarea căsătoriei prinţului Ludwig de Bavaria cu prinţesa Therese von Sachsen-Ludwighausen.

În 12 octombrie 1823, un scoţian, mai precis Charles MacIntosh (nu stim daca are vreo legatura cu actualul deţinător al companiei renumite pentru laptop-urile şi p.c.-urile sale) vinde primele pelerine de ploaie, lucru de altfel foarte util în insula cam ploioasă numită şi Marea Britanie.

În 12 octombrie 1910, e descoperit de arheologi, în catedrala din Aachen (Germania) sarcofagul ce conţinea rămăşiţele pământeşti ale împăratului Otto al III-lea (980-1002), împărat al Sfântului Imperiu Roman de origine germană.

În 12 octombrie 1925, e inaugurată Universitatea din oraşul mexican Guadalajara.

În 12 octombrie 1964, sovieticii lansează în spaţiu capsula spaţială Voskhod I, care a fost prima capsulă spaţială ce putea transporta trei persoane, faţă de doar una cum putea transporta capsula tip Vostok cu care zburase şi Iuri Gagarin.

În 12 octombrie 1968, s-au deschis Jocurile Olimpice de Vară din Mexico City (a XIX-a ediţie a jocurilor olimpice moderne), ediţie la care România a câştigat 15 medalii olimpice (4 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Sezătoare în ianuarie 2025

 

Wikipedia

Rezultatele căutării