1 octombrie 2010

O ORĂ DE ROMÂNĂ LA BIBLIOTECĂ

   În epoca actuală, în care cartea e înlocuită tot mai mult de filmele de la televizor sau cele de pe CD/DVD-uri sau de computere, lectura rămâne pentru majoritatea contemporanilor noştri de o însemnătate secundară.

Copilul are nevoie de un ghid care să-l ajute să păşească în lumea mirifică a cărţilor. Lectura, organizată şi îndrumată cu pricepere şi perseverenţă, creează copiilor interesul, obişnuinţa şi pasiunea pentru literatură.

Cei 8 elevi adin clasa aVI-a de la S08 Mădăras au fost îndrumaţi să descopere universul bibliotecii. În acest scop ei au organizat împreună cu profesoara lor Hanga Nicoleta o oră de română în bibliotecă.
Pentru început le-am dat copiilor posibilitatea să ne spună ce înseamnă pentru ei o bibliotecă, apoi le-am dat eu câteva definiţii ale bibliotecii:

- Biblioteca este „o colecţie de cărţi, periodice şi alte documente grafice şi audio vizuale, cât şi serviciile unui personal capabil să dezvăluie şi să pună la dispoziţie aceste materiale, în scopul satisfacerii necesităţilor de informare, editare şi recreere a cititorilor săi.” (IFLA)
- Biblioteca este un centru de informare, învăţare, divertisment (desfăşoară diferite activităţi de animaţie culturală: ateliere de lucru – am colorat desene de primăvară, de Paşti, am cofecţionat podoabe de Crăciun, de Paşti; vara am organizat Clubul de lectură pentru copii; vizite la casa lui T. Neş etc. Unii dintre ei au participat la aceste activităţi.)
- Biblioteca îi face pe oameni mai ştiutori, mai educaţi, mai buni cetăţeni.
Cărţile ascund între coperţile lor o mulţime de informaţii pe care noi nu le putem descoperi decât prin citirea lor.





Activităţile desfăşurate în bibliotecă au avut ca scop orientarea în spaţiul bibliotecii, informarea cu privire la fondul de carte existent, organizarea pe domenii (copiii au citit de pe raft domeniile: literatură română, literatură universală, geografie, istorie, matematică, fizică etc.), aşezarea la raft ( le-am spus că este în ordine alfabetică după numele autorului), înregistrarea cărţilor (le-am arătat registrul inventar, fişa cărţii, fişa de lectură), şi activităţi care solicitau implicarea directă a copiilor, activităţi prin care să-l apropiem pe copil de carte ca de un obiect special.

Un exerciţiu util a fost cel de sortare a cărţilor. Pe o masă am pus mai multe tipuri de cărţi: de poveşti, de poezii, atlase geografice sau cu animale, dicţionare, ziare şi reviste. În prima etapă copiii au trebuit să separe cărţile de periodice, iar apoi să sorteze cărţile după tipul lor: cele care sunt cărţi de poveşti, de poezii, albume, dicţionare etc.

Micii cititori au avut ocazia să observe diversitatea informaţiei pe care o oferă cărţile. Tot acum au avut posibilitatea să afle cât mai multe despre alcătuirea cărţii şi despre informaţiile găsite pe pagina de titlu. Le-am spus că o carte are părţi exterioare (coperţi, supracopertă, cotor) şi părţi interioare (foi liminare - înaintea foii de titlu, foaia de titlu, conţinutul, prefaţa, postfaţa, tabel cronologic, cuprins). Am descoperit împreună informaţiile găsite pe pagina de titlu: autor, titlu, editură, an, loc de apariţie. D-na profesoară le-a reamintit că dacă nu găsim o informaţie pe pagina de titlu o putem găsi în caseta de la sfârşitul cărţii şi că pe ultima copertă a unor romane se găseşte uneori o mică povestire a acţiunii romanului.

Un alt exerciţiu a fost cel de căutare la raft. Fiecărui copil i s-au dat 2-3 autori şi titlul cărţilor pe care trebuia să le găsească sau să caute o carte dintr-un domeniu dat. Acum şi-au dat seama de ce e necesar să avem o bună organizare a fondului de carte, atât pe domenii cât şi aşezarea la raft în ordine alfabetică.

S-au descurcat bine la aceste exerciţii deoarece aproape toţi erau utilizatori ai bibliotecii.

La final, fiecare şi-a prezentat coperta pe care a desenat-o pentru cartea lui imaginară (aceasta a fost tema de casă pe care au avut-o pentru ora de română).

Le-am propus să aducă lucrările pentru a face o expoziţie cu ele în bibliotecă (unele lucrări nu erau terminate şi nu am putut face expoziţia pe loc).

Biblioteca Comunală Mădăras Bibliotecar,
23 septembrie 2010 MARINELA ARISTAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării