11 octombrie 2010

Toamna oradeana literara -1

In cadrul Toamnei oradene saptamana trecuta s-a desfasurat a II-a editie a Maratonului cartii de limba maghiara, de data aceasta in restaurantul Queen's. In fata numerosilor spectatori s-au prezentat editori oradene, dar si de peste hotare, cu cele mai noi editii.



A Várad folyóirat, a Mákvirág valamint az Europrint kiadók által szervezett Könyvmaratonon

a szervezők, Both Abigél és Szűcs László újságirók, felhivták a figyelmet a váradi könyvkiadás fontosságára, s egyben rámutattak arra is, hogy Nagyváradon ebből a szempontból nem jó a helyzet: kevesen foglalkoznak főállásban könyvkiadással.

Kezdésként Tóth Ágnes költőnő frissen megjelent gyermek verseskötetéből zenésitett meg egy párat Trifán László és Kinda Péter, nagy sikert aratva a szép számmal megjelent gyereksereg körében. Zsoldos Eszter verses kötetét Both Abigél mutatta be, majd Kinde Annamária új könyvéből a szerző és Simon Judit újságirónő adtak elő részleteket. Érdekesnek igérkezett a Váradról elszármazott, de városához hű Balázs D. Attila, Budapesten élő újságiró, múltszázad eleji képeslapokból összeállitott, saját szerkesztésű naptárjainak bemutatója. A Péter I. Zoltán helytörténésszel való beszélgetés során kiderült, hogy a sikeres Erdély Anno, Anno és Most cimű naptárak után jövőre a Partiumról is megjelenik egy összeállitás.

Derzsi Ákos könyvkiadó az Erdélyi magyar nyelvföldrajz cimű kiadványt ismertette. A neves váradi költővel, Gittai Istvánnal Sóhajobeliszk cimmel megjelent 19-ik verseskötetéről Szűcs László folytatott igen derűs és jókedélyű beszélgetést, a költő új verseiből olvasott fel sajátos stilusában. Ezután Emődi Tamás a siteri templomról tartott vetitett képes ismertetőt, majd Szilágyi Aladár a Veriták vándorai cimű kisregényét mutatták be. A rendezvény befejezéseként érdeklődést váltott ki Péter I. Zoltán Magam szeretem, ha szeretlek cimű új könyve is, melyben Ady Endre ötvenöt! szerelmi történetét dolgozta fel és meséli el olvasmányosan.

Záróakkordként a II. Könyvmaraton tombolasorsolásán a budapesti Bookline internetes könyváruház által adományozott szép albumok kerülhettek azon szerencsés nyertesek birtokába, akik vásároltak is az idei könyvvásár újdonságaiból.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării