22 octombrie 2011

Biblioteci din Chicago -1-

La momentul vizitei în Chicago am încărcat pe facebook toate fotografiile, cum nu toată lumea are cont facebook şi poate să le vadă am ales şi această variantă a prezentării pe blog.
Mai jos sunt toate imaginile luate în a doua zi din Chicago când am vizitat o bibliotecă a unei firme private- Upshot, am vizitat sediul ALA şi am parcurs cele 9 etaje ale uriaşei biblioteci publice din Chicago.

UPSHOT (Upshot Agency)-firmă de marketing şi publicitate , cu o mică bibliotecă
(The awessome Blog - www.theawesomeblog.net )
Rolul unei biblioteci într-o firmă privată este altul decât acela al unei biblioteci obişnuite.

 Munca într-o firmă unde doar profitul asigură supravieţuirea se bazează pe strategie și creativitate, pe un ritm intens de lucru, pe acceptarea unor obligaţii care nu ar intra în fişa de post a unui bibliotecar român. Au câştigat respectul în companie demonstrându-şi utilitatea - biblioteca nefiind o aducătoare de venituri direct. Un bibliotecar fiind un bun manager al informaţiei pune la dispoziţia firmei materiale vitale pentru supravieţuirea ei:
  • Analizează ce face concurența (prin parcurgerea articolelor din reviste, ziare, site-uri web)
  • Monitorizează tendințele consumatorilor şi realizează un raport al acestora. 
  • De curând biblioteca a preluat sarcina pregătirii profesionale a celor din companie, organizând cursuri în funcţie de nevoile firmei.
  • Biblioteca propune slogane, verifică să nu mai fi fost utilizate , prioritățile companiei sunt și prioritățile celor care lucrează în bibliotecă.
  •  Răspund la cererile de informare ale angajaţilor, şi caută informaţii şi pentru solicitări care vin de la alte companii.
  • Ca orice bibliotecă obişnuită au o colecţie de publicaţii constituită după aceleași interese  de informare ale firmei -reviste , ziare, cărţi de marketing, baze de date electronice. Angajaţii sunt foarte tineri cu studii superioare în domeniul biblioteconomic, foarte motivaţi şi entuziaşti în ceea ce fac. 
  • Anual fac un plan strategic pe care îl prezintă managerilor firmei. 
  • Această bibliotecă şi-a creat propia marcă în firmă şi aminteşte mereu angajaţilor companiei rolul lor acolo. Spre deosebire de biblioteci obişnuite nu sunt conduse cataloage şi nici nu se fac statistici. 
  • Album Foto-  
     







      Birou central al ALA( American Library Association) e in Chicago, asociația are peste 60.000 de membri şi este de fapt o asociaţie de asociaţii de exemplu ca şi structură Asociația Bibliotecilor Publice Americane este parte din ALA. ALA este cea mai veche organizație din lume care s-a ocupat de dezvoltarea profesională a bibliotecarilor din Statele Unite .


     În clădirea vizitată există foarte multe  birouri a căror destinaţie ne este treptat explicată: 

    birou de proprietate intelectuală,birou de relaţii internaţionale, birou de statistică și cercetare( studiază atitudinea populaţiei relativ la biblioteci), birou de informare publică, de promovare a bunelor practici , birou care se ocupă de diversitatea culturală, birou pentru dezvoltarea profesională (conferințe , workshop-uri, cursuri on line, burse pentru programe de master), birou de acreditare a şcolilor de biblioteconomie din SUA , birou editorial, de promovare a serviciilor bibliotecii , de editare de materiale profesionale cărţi, reviste cursuri. Modele de afişe de promovare a serviciilor bibliotecii şi a lecturii, se găsesc pe un site dedicat, bibliotecile abonate pot să le descarce şi să le personalizeze.Personajele de pe afişe sunt persoane publice- VIP- care se pozează citind lângă slogane de genul - A citi e minunat!, nimeni nu a refuzat să apară în astfel de afişe, să promoveze o instituţie  culturală printr-o activitate care îi face să pară inteligenţi.Tot ALA a făcut un manual  pentru biblioteci- Cum să fii un advocat pentru biblioteca ta.


    ALA propune programe pentru biblioteci de exemplu programul  Orice copil trebuie să citească. Asociaţia pune la dispoziţia bibliotecilor interesate de program- broşuri pentru părinţi, liste de cărţi, liste de resurse, iar bibliotecile folosesc materialele în comunităţile lor.


    Cele mai solicitate servicii ale asociaţiei sunt cele care se ocupă de educarea profesională a bibliotecarilor, revista  şi conferinţele online.
    Bugetul asociaţiei este asigurat din  taxa de membru ( 150 dolari pe an, 50 dolari pentru bibliotecarii din bibliotecile publice), publicitate şi vânzarea revistei , cărţile publicate, conferinţele naţionale, granturile pe care le câştigă pentru proiecte.

    bibliotecar Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării