24 octombrie 2011

Biblioteci din Chicago-2-

Biblioteca Publică din Oak Park, suburbie a orașului Chicago, a avut pentru noi dublă relevanță. Directoarea adjunctă a bibliotecii Rebecca Teasdale , în programul de training a fost cea cu care am discutat despre nevoile comunității și modelarea serviciilor bibliotecii în funcție de aceste nevoi.

Dublarea noțiunilor teoretice prin vizitarea bibliotecii ne convinge de efectele unei astfel de abordări.
Biblioteca din Oak Park este membră a consorțiului SWAN, un procent de 11% din publicații fiind trimise la alte solicitări venite prin intermediul consorțiului. Biblioteca  are o medie  650000 vizite pe an, cu un număr de 37000 de utilizatori cu card de bibliotecă valabil. Această cifră reprezintă  69 % din populația zonei servite. Au un nr. de 470000 de vizite pe site /an, 5000 de ieșiri in comunitate, 28000 de participanți la programele culturale pe care le organizează.

Organizarea spațiilor vă invit să o vedeți în albumul foto.

Am mai reținut o parte din serviciile pe care le oferă pentru utilizatorii lor:
Cursuri de căutare în cataloage, toate sortimentele de cursuri de IT care au trecere- cursuri pentru utilizarea - e-reader, ipods, ephone, droid. Întrebați dacă au programe de curs, ne spun că nu - citesc caietele tehnice, învață ei să   utilizeze aparatele și apoi îi învață pe utilizatori.La un astfel de curs, scot aparatele cumpărate de bibliotecă și exersează cu cursanții folosirea lor. ( O sugestie în cazul în care nu le-ar fi avut, ar fi făcut cu parteneriate cu magazinele care livrează astfel de aparate ).Tot pe această temă , bibliotecarii se învață unii pe alții să mânuiască aparatura de ultimă generație.
Alte cursuri - tot de IT, tot făcute în regie proprie sunt cele de inițiere în folosirea PC, de folosire facebook, blogging, gmail...Sunt atenți la întrebările care vin prin biroul de referințe pentru a vedea ce este de interes.

La nivelul comunității nu au diversitate lingvistică ci doar socială și de rasă iar serviciile oferite țin cont de acest fapt.Programe gratuite penru copii- petreceri in pijama, (cu diferite teme- seara pantofilor si sosetelor desperecheate) ;Seara jocurilor de familie- monopoly, șah, bătălie navală...;Gustarea de dupaamiază-activități după  talente și interese; clubul Lego;ateliere diverse- de lucru manual; ore săptămânale de spus povești- pentru utilizatori de la 15 luni in sus pana la 6 ani. Alte servicii va invit să le studiați aici.
Un  capitol remarcabil este cel al ofertei de informare online  aici .

Remarcă că nu au servicii suficient de bune pentru adolescenţi, mai studiază problema.

Cu cine se lucrează?- cu 125 de angajați, 30 cu pregătire de specialitate , mulți angajați cu jumatate de normă și foarte mulți voluntari.(in 2009 ,80 de voluntari cu 4000 de ore pentru a asigura serviciile bibliotecii, 60 de voluntari adolescenti si 30 de ajutoare la programele de vara)

Misiunea lor așa cum o declară este ”să îmbunătățească calitatea vieții prin oferirea de resurse și servicii pentru învățare și distracție, spațiul și posibilitatea de a se duna și a relaționa prin intermediul dragostei pentru lectură.”


Biblioteca Publică din Chicago , ne copleşeşte prin dimensiuni, totul este uriaş ca întindere şi ca volum.
Biblioteca din Oak Park, este desigur mai modernă şi mai elegantă , iar spaţiile  de acolo sunt mult mai animate.
Biblioteca are 70 de filiale în tot oraşul, site-ul central prezintă pe aceiaşi agendă toate activităţile care au loc.
Ce este ramarcabil - secţia pentru adolescenţi un spaţiu mare - în care fiecare poate să facă aproape tot ce doreşte , libertatea adolescenţilor este atent supravegheată de un gardian, şi spaţiul pentru evenimente şi grădina de la etajul 9.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării