19 octombrie 2011

Secante romanesti- Lansare de carte


Marţi, 18 octombrie, de la orele 18:00, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, sediul central a avut loc lansarea volumului „Secante româneşti – Sécantes roumaines” de Adrian Irvin Rozei.

Cartea „Secante româneşti – Sécantes roumaines” este un volum bilingv (română – franceză) şi reuneşte articole – apărute în presa din zece ţări şi pe internet .


Prezentare cărţii a fost realizată de Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” de scriitorul Octavian Blaga şi de autor.
Organizatori ai evenimentului au fost : Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Editura Duran’s.


Spicuim din mărturia autorului, a cărui prodigioasă memorie a locurilor şi a oamenilor întâlniţi a impresionat auditoriul.

Autorul, născut la Bucureşti în 1947, a emigrat în Franţa în 1967, unde trăieşte şi azi. Este inginer minier de profesie , a făcut şcoala la Saint Etienne , iar meseria şi apoi pasiunea i-au permis să călătorească pe tot globul (97 de ţări, in Argentina a fost de 50 de ori). După anul 2000 a început să fie atent la oamenii pe care i-a întâlnit, a devenit jurnalist de investigaţie, interesat de prezenţele româneşti , de personalităţi multiple şi complexe– artistice, ştiinţifice, literare -, mai puţin cunoscute sau uitate, din toate colţurile lumii.

Volumul de faţă propune o întâlnire inedită cu o diasporă discretă şi valoroasă , care nu intră în jurnalele de actualităţi . O particularitate este aceea ca autorul lasă subiectele abordate în articole deschise şi revine cu completări sau corecturi în funcţie de surse descoperite ulterior publicării.

Legătura cu Oradea s-a stabilit ca o recomandare a unui francez." Oamenii de la Oradea sunt foarte serioşi."

Următorul volum va conţine după spusele autorului o serie de interviuri cu sau despre personalităţi româneşti excepţionale întâlnite în decursul anilor (am reţinut :Maria Fernanda Cartier - a lucrat în media în Argentina în anii 1940-1950; Grigore Cugler , diplomat român , apoi plecat în Peru ; Alexandru Vona inginer, autorul unei singure cărţi, Ferestre zidite;Alexandru Frâncu găsit în Rio de Janeiro sau venind mai în prezent , Cristian Florin Bota român din Teiuş care în monografiile scrise arată aceleaşi preocupări pentru descoperirea prezenţelor româneşti peste hotare.)

 Vă invităm să parcurgeţi  un articol al autorului aici. 


Bibliotecar, Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării