26 octombrie 2011

“Tolle, lege – Ia şi citeşte” - rubrica cititorului de carte şi presă veche –



4.
prof. dr. Ludwig Büchner Cartea despre viaţa lungă sau înveţatura despre durata şi conservarea vieţei”, Bucuresci, Proprietarea şi Editura Casei Şcolelor, 1901, 286 pp.
„Gâtlejul omoară mai mulţi oameni decât sabia” (Solomon)
Pe urmele înţeleptului rege Solomon, a cărui maximă este valabilă şi astăzi, colţul cititorului de carte şi presă veche are onoarea de a prezenta o carte care a cunoscut un succes deosebit la sfârşitul secolului al XIX-lea. Lucrarea profesorului Ludwig Büchner intitulată „Cartea despre viaţa lungă sau înveţatura despre durata şi conservarea vieţei”, nu este un tratat ştiinţific de nutriţionism, ci un studiu care se adresează tuturor categoriilor de cititori. Ea surprinde mai ales prin eleganţa scrisului şi expresiilor populare folosite, chiar dacă, pentru argumentarea teoriilor sale, el face apel atât la informaţii de ordin statistic, istoric şi medical, cât şi la maxime celebre din antichitate şi evul mediu. Scopul acestei lucrări este expus de traducător în capitolul introductiv, fiind considerată pe drept cuvânt, o carte deosebit de importantă care poate fi pusă alături de alte lucrări care dezvoltă „cultura spiritului şi a inimii”: „Căci înaintea tuturor foloaselor pe cari le poate aduce cultura spiritului şi a inimei, trebuie pus folosul ce aduce ţărei prin popularizarea regulelor de conservarea vieţiei şi a sănătăţei în popor, la noi mai cu seamă unde aceste regule nu sunt nici măcar cunoscute de marea majoritate a populaţiei [...]”.
Prin urmare, şi astăzi, mesajul doctorului Ludwig Büchner este clar şi concis în privinţa protejării vieţii, exemplificat de acesta în introducerea cărţii sale, printr-o scurtă fabulă: “[…] Salahorul, care fiind ostenit peste măsură, sub o povară grea şi suferind peste măsură, a chemat moartea. Când însă dorinţa lui a fost ascultată şi moartea s-a aflat în realitate în faţa lui pentru a-l lua, el strînse repede povara de pe pământ şi fugi atât de repede, cât îl putură duce picioarele sale ostenite.”
Text şi fotografie: Silviu Sana

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării