3 octombrie 2011
Eveniment
Joi 29 septembrie 2011 în Amfiteatrul „Nicolae Iorga" al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, a avut loc susţinerea publică a tezei de doctorat „Victor Onişor (1874-1932) - juristul şi profesorul. Monografie istorică", a colegei noastre Luminiţei Dumitrescu (Moga), şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai".
Comisia a fost formată din preşedinte - prof. univ. dr. Ioan Horga; conducător ştiinţific - prof. univ. dr. Mihai D. Drecin; referenţi - prof. univ. dr. Ioan Lumperdean, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sorin Damean, Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. Gabriel Moisa, Universitatea din Oradea.
Victor Onişor*1874/1932*, personalitate marcantă a Mişcării Memorandiste şi a evenimentelor care au dus la realizarea Marii Uniri, nu a fost, până acum, subiectul unor cercetări foarte ample.
Spicuim din aceasta complexa monografie a acestui om de cultură şi specialist în drept : personalitate importanta a Nasaudului, a intregii Transilvanii, fiind ofiter in armata austro ungara, a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, membru marcant al Partidului Naţional Român, membru al Consiliului Dirigent, secretarul general al Resortului de Interne condus de Iuliu Maniu, a acomodat legislatia Transilvaniei cu cea din vechiul Regat.
Pe lângă activitatea politică, Victor Onişor s-a dovedit a fi şi un bun specialist în drept, editând „Tratatul de drept administrativ", care s-a dovedit a fi o lucrare de excepţie. Publicist, om de cultură, avocat de excepţie, Victor Onişor a reuşit să-şi dedice întreaga viaţă promovării culturii româneşti. Acesta a purtat o corespondenţă cu Jules Verne, a cărui carte „Castelul din Carpaţi" a şi tradus-o. Un alt capitol important al monografiei a fost cel în care au fost amintiţi urmaşii lui Victor Onişor, doi băieţi şi două fete, care au fost victimele regimului comunist. Unul dintre fii, Titus a cunoscut chiar şi temniţele comuniste.
Lucrarea a fost apreciată de către toţi membrii comisiei care au decis acordarea doctorandei Luminiţa Moga Dumitrescu a titlului ştiinţific de doctor în istorie.
O felicitm si noi colegii si ne bucuram pentru colega noastra!
Marketing digital pentru bibliotecari
„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...
Wikipedia
Rezultatele căutării