15 noiembrie 2011

"Declaratie de dragoste"- lansare de carte


Miercuri 9 noiembrie in amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", Dan Stoica, regizor, scriitor, traducător şi fotograf român,  stabilit in  Austria,  a lansat,   volumul de versuri "Declaraţie de dragoste",ediţie bilingvă română-germană.Volumul este editat de Editura Institutul European, Oradea fiind al treilea oraş în care are loc lansarea după Cluj şi Timişoara.Gazda evenimentului a fost Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii.

Rugat sa isi exprime o opinie despre bibliotecile romanesti Dan Stoica vorbeste , pe facebook si aici despre

"Biblioteca din sufletul meu.

Cu totii am auzit de Biblioteca din Alexandria, am citit poate „In numele trandafirului” al lui Umberto Eco sau am vazut nenumaratele filme turnate la Hollywood in care bibliotecile sunt pastratoarele comorilor cele mai pretioase ale omenirii. Fantezii dar si mult adevar. Oare cati din cei care s-au uitat la Indiana Jones, sau la Bibliotecarul au fost si in muzeee adevarate sau in bibliotecile care sunt poate la numai strazi departare de locul in care traiesc? In strainatate daca scapa de povara shoppingului românul poate ajunge si intr-un muzeu, chiar la opera sau intr-o sala de concert, dar intr-o biblioteca? De când am început sa fac prezentari de carte, fiind convins ca în ziua de azi acest contact direct cu cititorii este fundamental pentru prezenta operei literare in opinia publica, am facut cunostinta cu o institutie culturala cu care avusesem mai putin de a face, cu Bibliotecile din România. Si ce surpriza placuta!! Ultima actiune a fost la Oradea, la Biblioteca judeteana Gh. Sincai, prima la Galati, si unele din cele mai reusite le-am desfasurat la Craiova la Biblioteca Amann si Petre Dulfu din Baia Mare. Munca intr-o biblioteca este o activitate de sacrificiu, împotriva valului, pentru ca azi publicul se indreapta mai mult la izvorele de imagini decat catre cele ale intelepciunii ascunse in cuvinte. Am intalnit oameni care se dedica unei activitati de apostolat. Cuvântul citit este astazi un fel de apa din care tot mai putina lume bea. Aceste institutii sunt un fel de stavila la navala Neînțelepciunii care se prăvale tot mai mult peste noi. Dar și aici ca și peste tot acolo unde este vorba de organizarea culturii cred ca este nevoie de sprijin mai clar si mai consistent. Nu e suficient sa se construiasca cladiri moderne, bine dotate, trebuie structurare caile de comunicare cu cei tineri, cu oamenii care se mai intereseza de carte, trebuie organizate tot mai multe intalniri intre cei care produc cultura si cei care o primesc. Nu mai este suficient dupa pararea mea sa ne intalnim intre noi intr-un fel de cenaclu, in care sa schimbam pareri despre arta si literatura. Meciul se duce pe un teren mult mai dur si mai alunecos. E meciul cu cei pasionati de net si de TV. Trebuie create lucruri care sa arate ca aici in biblioteci pot gasi ceva in plus, ceva solid care trece dincolo de distractia clipei. E o lupta care nu va dura o zi sau o saptamana, ci ani si poate decenii... dar sa spunem ca aici se joaca cartea unui popor, in soliditatea culturii pe care fiecare din noi o primeste si cu care infrunta viata. Am discutat asta la Timisoara cu Grapini Maria si Cornel Ungureanu. Cred ca aici in aceste cladiri se afla fortaretele de pe meterezele carora putem duce lupta mai departe. Fara carte, fara cultura... drumurile se sfârsesc in desert, in nisipul uitarii... e bine sa existe locuri de la care putem incepe sa construim ceva nou, care sa duca la malul unei ape, al unui taram roditor pentru minte si suflet. Si aceste locuri sunt Bibliotecile"


Multumim si  pentru acesta Declaratie de dragoste in proza, care alaturi de carte si prezentarea reusita de saptamana trecuta intregeste imaginea  personalitatii autorului  si il invitam sa lanseze si alte carti la Oradea.







  

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării