28 noiembrie 2011

Intalnire profesionala 21-25 noiembrie


Saptamana metodica desfasurata intre 21 si 25 noiembrie 2011 a reunit 40 de bibliotecari in centrele metodice teritoriale Alesd, Marghita, Salonta, Beius si Oradea.
Tematica discutata a deviat un pic de la agenda programata - In fiecare zi am avut o conferitna Skype cu Marcel Chiranov ,impact assessment manager la Biblionet Romania. Tema discutata a fost impactul implicarii bibliotecilor din proiectul Biblionet in programul APIA . Din Bihor   5  biblioteci au colaborat cu reprezentantii APIA in diferite moduri, iar prezentarea a deschis interesul altor participanti la intalnire de a se implica in primavara in urmatoarea sesiune de finantare  a APIA.
O alta tema dezbatuta a fost cea a rapoartelor de utilizare a computerelor , a completarii de catre utilizatori a chestionarelor online  si a lantului de efecte pe care aceste chestionare si rapoarte le genereaza. Studiile folosesc la promovarea proiectului si  a activitatii  bibliotecilor in tara si in strainatate.

Un alt subiect a fost prezentarea proiectului Istoria locala in biblioteca ta- unde sunt inscrise 10 biblioteci publice bihorene. Fiind primul proiect de digitizare  si de implicare in istoria locala a comunitatii in care participa  bibliotecari  bihoreni, au aparut multe intrebari, am purtat discutii referitoare la posibilitatile de explorare a istoriei locale si valorificarii patrimoniului cultural local, despre posibilii parteneri locali care ar putea avea documente de acest gen.
S-a lucrat cu scanerele din locatiile gazda , exersandu-se scanarea de documente conform indicatiilor din ghidul de digitizare al Bibliotecii Nationale, si la fel si cu descrierea documentelor scanate folosind si modelul Bibliotecii Judetene Cluj .

La Beius s-a discutat despre importanta mediatizarii activitatilor  curente pe care le face biblioteca impreuna cu partenerii locali. La un moment dat 50% erau pro mediatizare , 50% contra aceasta reprezentand un efort in plus pentru bibliotecari. La Beius a fost alaturi de noi doamna director Ligia Mirisan.

La Oradea bibliotecarii au asistat  in finalul intalnirii la prezentarea filmuletelor  produse in cadrul proiectului "Povestirea Digitală- Dezvoltarea practicii creative", adresat seniorilor din comunitatea locală, condus de Paul Zot. Probabil in primul trimestru al anului 2012 vom organiza o sesiune de pregatire in aceasta tehnica si pentru bibliotecarii din bibliotecile publice.

Fiecare participant a avut ocazia sa vorbeasca despre proiectele in derulare in biblioteca pe care  o administreaza. Chestionarele aplicate la sfarsitul intalnirii arata ca :
Fata de anul trecut bibliotecarii sunt angrenati in mai multe proiecte locale  si sunt mai interesati sa se implice in activitatile in retea propuse de Biblioteca Judeteana. A crescut numarul de bloguri ale bibliotecilor publice. In comunitate biblioteca este mai bine vazuta si a crescut numarul de utilizatori adulti   si copii. Colegii doresc ca numarul de intalniri profesionale sa creasca prin organizarea de conferinte in mediul electronic si prin organizarea de mai multe intalniri la Biblioteca Judeteana , pentru  a se cunoaste mai bine intre ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării