18 martie 2012

Lecturi de weekend 14


Ultima lectura, Jodi Picoult, O viata de rezerva m-a impresionat atat prin tema abordata cat si prin modul in care autoarea construieste intriga reusind sa se ”joace” cu emotiile cititorului.

Romanul descrie drama unei familii in care fiica mai mica - Kate - este diagnosticata cu o forma agresiva de cancer. Hotararile parintilor marcheaza cursul vietii tuturor protagonistilor, iar pe cititor il arunca intr-o valtoare de emotii:

Hotararea de a mai avea un copil - Ana - cu gene selectionate,care sa fie compatibil cu fetita bolnava, pentru a fi o sursa pentru transplanturile viitoare necesare.

 Hotararea de a subordona dezvoltarea sociala si emotionala a Anei problemelor fetei bolnave care e permanent pe primul loc in atentia tuturor.
Ruperea legaturii cu baiatul care intra in adolescenta abandonat de toti si furios gaseste propriile supape de asi manifesta frustrarile.

Concomitent parcurgem si revolta Anei care ajunsa in fata unui iminent transplant in favoarea lui Kate spune nu, si isi da in judecata parintii.

Deznodamantul tine de acel destin pe care noi muritorii nu il vom putea intelege - Ana, dupa ce obtine o hotarare judecatoreasca favorabila, in urma unui accident intra in moarte clinica si devine donator atat pentru sora ei cat si pentru alti bolnavi. Kate in urma trasplantului se recupereaza miraculos si supravietuieste.

Cititorul simte intens toata aceasta intriga. Ce hotarari ar lua daca ar fi in situatie similara? Cum ar trai emanciparea copiilor? Cum sa imparti dragostea si atentia  intre copii? Cine are prioritate? Cum se rezolva crizele in familie?
Gustul amar al finalului nu scade cu nimic impresia ca am citit o carte remarcabila.

2 comentarii:

  1. cred ca este si-un film dupa cartea asta, pare-mi-se ca pe HBO l-am vazut candva! oricum, cartea ma intereseaza mai mult:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum spunea pe facebook Ramona: ecranizarea romanului 'My Sister's Keeper' in rolurile principale Cameron Diaz, Abigail Breslin; regia Nick Cassavetes. http://www.cinemagia.ro/trailer/my-sisters-keeper-viata-pentru-sora-mea-3105/

    Cartea o gasesti de joi incolo la filiala Iosia, daca esti din Oradea.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării