9 martie 2012

Primavara in stropi de culoare


In  saptamana 1-8 martie 2012 la initiativa Uniunii Femeilor Bihor, in Oradea s-au derulat o serie de evenimente care au dorit sa evidentieze importanta si valoarea de simbol a femeii in formarea si dezvoltarea familiei, in aportul adus progresului social prin diversitatea talentelor in  domenii culturale sau sociale.

In data de 6 martie la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” a avut loc vernisajul expozitiei “Primavara in stropi de culoare”.

A fost prezentata o expozitie de carte beletristica cu tematica – femeia scriitor – materializata in vitrine - Doamnele literaturii romane, si doamnele literaturii universale - si panouri care prezinta 40 din laureatele premiului Nobel, in decursul anilor la diferite categorii.
In albumul foto le puteti vedea, iar mai jos spicuim din textele care insotesc portretele.

The Nobel Prize in Literature 1909
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 Noiembrie 1858 - 16 Martie 1940
Motivația premiului (1909):
 "Pentru idealismul său, pentru imaginația vie și percepția spirituală care îi caracterizează scrierile”
Limba: Suedeză

The Nobel Peace Prize 1997
Jody Williams
Născută în 9 Octombrie 1950
Motivația premiului (1997): 
"Pentru eforturile de a interzice minele anti-persoană”
Domeniu: Controlul armelor, dezarmare, mișcări pentru pace





The Nobel Peace Prize 1982
Alva Myrdal (1982)
31 Ianuarie 1902 - 1 Februarie 1986,
Rol:  Scriitoare, diplomat, fost Ministru
Domeniu: Controlul armelor dezarmare



The Nobel Prize in Literature 1938
Pearl Buck
26 Iunie 1892 - 6 Martie 1973
Motivația premiului (1938): "Pentru descrierile dense și autentic epice ale vieții țărănimii chineze, precum și pentru capodoperele ei în domeniul biografiei"
Limba: Engleză

 

 

The Nobel Prize in Literature 2009

Herta Müller
Născută în 17 August 1953
Motivația premiului (2009): 
"Pentru densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”
Limba: Germană

 Expozitia a fost realizata de Marcela Nasaudean in colaborare cu Paul Zot.


Invitati speciali ai evenimentului au fost artisti plastici oradeni membri ai Asociatiei Artistilor Profesionisti si membre ale Uniunii Femeilor Bihor.
Spatiul expozitional este pentru cateva zile imbogatit de veselia culorilor exponatelor. La vernisaj fiecare autor a fost invitat sa vorbeasca despre lucrarile pe care le-a adus in expozitie.



Vlad Ileana - de 16 ani picteaza icoane pe sticla. A inceput din 1996 la sugestia fiicei mai mari studenta la arte plastice. O biserica dintr-un sat bihorean are toate icoanele pictate de dansa(Felcheriu). Fosta educatoare, doamna Vlad este si scriitoare - de texte pentru serbari scolare. E invitata permanent la expozitii si targuri.

Prof. Dora Tudor, fosta profesoara de fizica la liceul Aurel Lazar, picteaza de 3 ani, este autodidacta. A venit in expozitie si cu vaze si farfurii pictate cu maiestrie.

Ioana Precup, pictorita si poeta a inceput sa picteze dupa ce a iesit la pensie.
Culorile ei sunt vii si stralucitoare reflecta bucuria de a picta. Ne spune ca s-a rugat pentru a primi acest har de la Dumenazeu si prima pictura a fost a fost realizata pe covor in mijlocul casei imbogatind apartamentul cu culori. La implinirea varstei de 75 de ani doreste sa lanseze cel de-al 12-lea volum. Scrie poezie, proza, teatru.

Popon Cristina, picteaza de 30 de ani, este membra in cercuri de pictura prefera sa picteze in ulei si in acrilic. E membra a Asociatiei Artistilor Neprofesionisti.  

O mare parte din lucrarile aduse apartin Fundatiei de Arte Plastice - “Tibor Erno” Galeria Studio pe care a prezentat-o in deschiderea evenimentului doamna prof. Mierlutiu Emilia.
Dansa a venit  cu 3 lucrari un panou decorativ creat in tehnica mixta - batic cu medalion tesut la gherghef si doua acuarele mici.
Ecaterian Szell secretara a Fundatiei de Arta Plastica Tibor Erno, si cronicar de arta, picteaza din 1992.
Staharoczky Julia picteaza de mica, de multe ori o prind orele 3, 4 ale diminetii cu pensula in mana. Lucreaza in acuarela si gravura in arama.

Csatho Tohoton, artist plastic membru al Galeriei Tibor Erno. Acum e in epoca abstracta, in expozitie a adus lucrari pe tema expozitiei - primavara si magnoliile.

Barbici Eva,  Egri Gyorgy, artisti plastici, membri ai Galeriei Tibor Erno ne-au vorbit si ei despre lucrarile proprii expuse.
 Despre lucrarile a doi pictori absenti la vernisaj ne-a vorbit doamna Mierlutiu - Stilul  exceptional  modern, al doamnei  Rob Ibolya – una din membrele fondatoare ale galeriei, o face sa fie invitata peste tot in lume la expozitii. Are o tehnica de grafica pe placa fotosensibila.
Intr-un stil unic, descoperit prin experimentare de-a lungul anilor picteaza si Trifan Laszlo.



Nu pot sa nu imi exprim admiratia pentru pasiunea cu care doamnele prezente se implica in arta.
Trasaturile de penel, raman la fel de vii ca si spiritul artistelor si impresioneaza privitorii de orice varsta.
Le multumim ca au impartasit cu noi bucuria creatiei, si le uram la multi ani si la multe lucrari la fel de inspirate.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării