10 februarie 2016

Cuibul cetateniei active - agora comunitara



Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a inaugurat in data de  4 februarie ,  de la ora 14:00, Cuibului Democrației, o agora comunitară amenajată în incinta bibliotecii de designerul Mara Vida și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”.




Pentru inceput  d-na director Ligia Mirisan  si Ovidiu Ana  reprezentant al finantatorilor , au prezentat detalii legate de acest proiect .

  „Cuibul Democrației”   este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland (SUA) și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, anume spațiul de interacțiune, dialog şi colaborare non-formală. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca „Gheorghe Șincai” a pus la dispozitie un spatiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului FOND ONG în România. Proiectul s-a derulat si in alte 10 judete din Romania.


A doua parte a intalnirii  a fost o dezbatere cu tema  Rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea orașului nostru, la care au fost prezenți reprezentanții O.N.G. -urilor, politicieni, reprezentanții unor instituții, angajații bibliotecii și cetățeni care au dorit să afle detalii despre viitoarele activități care urmează a se desfășura în această incintă.  
Asteptam in acest spatiu toti cetătenii care doresc să se implice în viata comunitătii, în mod activ.
Spatiul poate fi utilizat pe baza de  programare care se face la secretariatul bibliotecii.

Au raspuns prezent la apel- 
Fundatia Academia Civica
Asociatia FEAD
Asociatia Morarita
Vatra Romaneasca
Asociatia Tikvah Oradea
Astroclub Meridian Zero
Asociatia Lukas
Asociatia Dezvoltare Durabila ACCES Bihor
Aqua Crisius
Asociatia Pentru Promovarea Cooperarii in Educatie
Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca Gheorghe Sincai
Asociatia "Gheorghe Sincai" a Studentilor din Universitatea Oradea 
Primaria Oradea, Universitatea Oradea si nu in ultimul rand, Consiliul Judetean Bihor.

Au mai fost invitati si ii consideram parteneri si pe cei care nu au putut sa ajunga: asociatiile de cercetasi din Oradea, Fundatia Lampas, ADOR , Waldorf Oradea ,Fundatia Ruhama....




























Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării