27 aprilie 2016

Lecturi de weekend 58

Blandetea lupilor.de Stef Penney. apărută la Editura Polirom în 2009


Continentul american al inceputului de secol XX, nordul Canadei , ținut sălbatic in afara
aglomerarilor urbane de pe marginea oceanelor. sfârșit de toamnă început de iarnă grea.
Comunitati  mici izolate intre care oamenii se deplasează pe jos sau călare dacă au cai, parcurg zile intregi prin paduri, printre lupi,  prin  mlastini, orientându-se după punctele  cardinale, cuvântul drum nu există, nu s-a materializat  ca si traseu bine delimitat care leagă două comunitati.

Viata decurge liniar, după legile europene  pentru cei care au emigrat mai recent, după legile stravechi nescrise,  pentru bastinasi, dupa legi  scrise de lăcomie, de frică, de putere si de ură pentru cei care  nu se adaptează  coexistenței dintre albi și băștinași și vor mai mult, mai repede.

Dramele se derulează între trei așezări  de acest fel- orasele Dove River si Caulfield  învecinate, ca punct de plecare, comunitatea religioasa Himmelvanger  si Fortul Casa Hanovra.

Personajele foarte bine construite, ies din tiparele bun și rău și pe parcurs evoluează fiecare sau mai bine zis, condusă de narațiune evoluează părerea cititorului despre personaje. Unele personaje aparent rele se dovedesc bune și invers.

Oamenii se dovedesc animale iar lupii dovedesc că natura și creaturile ei sălbatice pot să fie   generoase  și blânde. Din întâlnirea cu omul lacom nu se supraviețuiește dar din întâlnirea cu natura da.

Pretextul tuturor întâmplărilor este o crimă, un om este ucis și în căutarea criminalului pleacă mai multe echipe ... cunoaștem fiecare protagonist, îi înțelegem gândurile speranțele și îl însoțim în bucata de viață care ni se descoperă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării