6 mai 2017

Lecturi de weekend 78

Măsura timpului de Mitch Albom carte   a editura RAO  aparuta in 2013.


MITCH ALBOM (n. 1958, Passaic, New Jersey), cunoscut romancier, comentator sportiv (Detroit Free Press), jurnalist de radio   si de televiziune  american, a absolvit sociologia la Brandeis University si a obtinut un MBA la Columbia University. Este autorul a opt romane: Live Albom I (1987), Bo: Bo Schembechler (1989), Live Albom II (1990), Live Albom III (1992), Fab Five: Basketball, Trash Talk, the American Dream (1993), Live Albom IV (1995), Tuesdays with Morrie: An Old Man, a Young Man, and Life's Greatest Lesson (1997), The Five People You Meet in Heaven (Cei cinci oameni pe care ii intalnesti in rai (2003).
Facerea lumii,  evolutia si dezvoltarea  omului  primordial e insotita de o multitudine de mituri și legende, care au capatat in timp forme diverse.

Povestea lui Adam si a Evei, si a marului cunoasterii  ne-a adus din paradis in lumea in care traim. Pedeapsa a venit.
Povestea  lui Prometeu este povestea omului care a furat focul de la zei pentru ca omul sa aiba o viata mai buna. Promteu a fost pedepsit.
Povestea turnului Babel, a ambitiei omului de a atinge cerul , o regasim in cartea de fata, reinterpretata,  dezvoltata , imbunatatita si  rezolvata  cu multa maiestrie si sensibilitate . 

Dor si Alli  doi tineri preistorici sunt eroii povestii. Pasiunea lui Dor este sa numere clipele. Observand natura, mersul  lunii  si al soarelu pe cer, ajunge sa descopere timpul si repetabilitatea lui.
 Devine  inventatorul primului ceas. Cand Alli bolnava e pe moarte, se rezvrateste, urca in turnul care atinge cerul pentru a cere timp vesnic pentru iubirea vietii lui.
Razvratirea e pedepsită  Dumnezeu il inchide intr-o pestera, in afara timpului  si il obliga sa asculte vocile celor care , traind in timp, se raporteaza din ce in ce mai ciudat la trecerea acestuia.  Secolele trec, sufletul obosit a lui Dor  isi cere odihna ,   iar Dumnezeu  il elibereaza  impreuna cu o clepsidra magica , capabila sa opreasca timpul si cu o misiune: o sansa de a-si spala pacatele si de-ai invata pe primii oameni adevarata masura a timpului.  Subiectii efortului lui sunt :o adolescenta care vrea sa renunte la viata si un om de afaceri batran si bogat care vrea sa traiasca vesnic.  Pentru a se salva pe sine, el trebuie sa-i salveze pe amandoi. 

E  o carte despre  mai multe feluri de iubire. Iubirea lui Dor pentru Alli; iubirea adolescentina, tradata si batjocorita, a fetei din secolul XX;  iubirea pierduta si regasita a  sotilor unul pentru altul dupa zeci de ani de convieturie; iubirea de viata. Sunt fascinante momentele imaginate , cand in oprirea timpului cu ajutorul clepsidrei, in preajma iminenta a mortii viata primeste sensuri noi si valoare.

"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării