5 octombrie 2017

Bibliotecile publice mici din Romania in anul 2017





Concluzii

În această încercare de a găsi problemele colegilor din tară în munca lor , am găsit , după mine, câteva puncte forte si puncte vulnerabile ale profesiei .
         +       Bibliotecarul este aceea persoană care mai speră , este cel care încearcă să fie de folos cu minim de dotări si maxim de ambitie comunitătii din care face parte .
-          Lipsa interesului fată de cultură din partea autoritătilor , a golurilor legislative , a interpretării gresite sau dupa bunul plac a legii  ,va duce în viitor la închiderea unor biblioteci .
În această prezentare am subliniat cu litere rosii câteva aspecte .
1.  Peste 80% din bibliotecari au vârsta cuprinsă între 41-60 ani  si doar  1,8 % ( 5 bibliotecari ) cu vârsta între 18-25 ani.   Tinând cont de nivelul de salarizare mic , sunt sanse mari ca în circa 10 ani  să fie închise si alte biblioteci comunale datorită nemotivarii salariale pentru tineri  . Tot motivarea salarială a făcut ca în cursul acestei veri ca unii colegi să accepte alt post în primărie având si atributii  de bibliotecar .
2.  Lipsa fondurilor este o mare problemă cu care se confruntă bibliotecile . Neexistând o strategie ( si nerespectarea Legii bibliotecilor )  în privinta atribuirii de fonduri în vederea desfăsurării activitatii va duce la deteriorarea pe viitor mai accentuată a problemelor .
3.  Lipsa unor spatii necorespunzătoare ( aproximativ 50 % bibliotecile au doar o încăpere ) , în stare de degradare ( unele ) , este o altă problemă   . Nu este normal ca o bibliotecă ce detine fond de carte , dotări biblionet să detină o sală de 30 mp ! Nu doresc să aflu si de existenta grupurilor sanitare .
4.  80 % din cei care au completat acest chestionar nu detin program de gestiune in bibliotecă . Nu este normal ca în secolul XXI să se lucreze în acest mod
5.  Tot 80 % nu au accesat nici un proiect în ultimii 5 ani .
Pe lângă toate acestea ar mai fi multe de spus . Chestionarul va rămâne în continuare cu acces liber în vederea completării până la finele lunii decembrie în vederea unei cât mai corecte imagini a bibliotecilor publice comunale din tară , urmând ca luna ianuarie să fie dedicată muncii de colectare a datelor si a raportului final .


Viorel Spaiuc



CEi care nu au completat chestionarul sunt rugati sa o faca aici


Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării