7 octombrie 2017

Lecturi de weekend 82

Claudio Gatti - Prevestirea. Thriller esoteric aparuta la Editura POLIROM in anul 2005 , carte de interes pentru ca surprinde intr-un mod romantat viata, dar  mai ales circumstantele mortii unui om de cultura roman, Ioan Petru Culianu.

 

Cat a trait, I.P. Culianu a fost un om enigmatic. Iata insa ca si moartea sa continua sa fie invaluita in mister. Cine putea sa ucida, in mai 1991, la Chicago, un reputat istoric roman al religiilor, se intreaba Claudio Gatti, autorul romanului Prevestirea, in timpul amplei sale documentari in Statele Unite si Europa. Scrisa alert, scandata in 24 de capitole, cartea se citeste cu sufletul la gura datorita dramei politiste pe fundalul metropolei americane, dar mai ales mizei extraordinare pentru cititorul roman: asasinarea profesorului Culianu, urmas la Catedra de Istorie a religiilor de la Divinity School al lui Mircea Eliade, dar si evaluator lucid al trecutului politic al savantului.
Cazul Culianu nu este numai un dosar politist, ci si unul politic, european si mondial, personajul Culianu fiind prezentat in toata parabola exilului sau american, dar si cu eruditia si memoria lui fabuloase, cu aplecarile sale spre magie si divinatie.
Joan Davis ziarista la Chicago Tribune, are sansa de ai lua profesorului Culianu ultimul interviu. Convorbirea cu el, carisma lui o face sa ceara de la editor timp pentru a porni intr-o investigatie care sa descopere cauzele uciderii profesorului.
Cunoastem tot felul de personaje, care reale sau nu dau savoare cartii: un fost general de securitate- Cornescu care stie tot prevede tot ; un multimiliardar Lupus, presupus fiu nelegitim al Maresalului Antonescu; o avere deturnata in timpul celui de-al doilea razboi mondial; o calatorie frumoasa in Italia; o incursiune in canalele subterane ale  New Yorkului, la templul marelui si maleficului Perdurabo ....

Titlurile capitolelor sunt titluri de melodii ale anilor 60-70 bluesuri, care creaza oarecum atmosfera capitolelor    devil got my woman e capitolul in care sunt explorate  subteranele orasului New York.
Alte exemple : 
 I Was Warned-Robert Cray
The price I pay Robert Cray
Muddy Waters - Trouble No More
Woody Guthrie - Dust Pneumonia Blues  
 Darlin' You Know I Love You-B.B. King Live
 Evil is going on 
I'm So Glad (original version) SKIP JAMES, 1931 - Delta Blues Guitar ..

Roman de aventuri, thriller esoteric, policier,  in definitiv e o lectura interesanta, care ne aduce aminte de acel care a fost I.P. Culianu, istoric al religiilor, scriitor și eseist de origine română.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării