19 aprilie 2021

18 aprilie, Ziua Mondiala a Monumentelor si Locurilor Istorice

 18 aprilie, Ziua Mondiala a Monumentelor si Locurilor Istorice, Ziua Mondiala a Conservarii Monumentelor Istorice


Biserica romano-catolica a fost ridicata in jurul anului 1780, in timpul domniei imparatesei Maria Tereza, cand la minele din Baita, au avut loc intense exploatari de minereuri de arama, aur si argint, efectuate de catre Imperiul Austro- Ungar. In perioada respectiva, imparateasa Maria Tereza a vizitat zona, a fixat locul si a sustinut constructia bisericii, destinata credinciosilor romano - catolici de aici. In anul 1813 au fost consemnati un numar de 272 credinciosi romano-catolici, iar in anul 1831 un numar de 295.
Biserica este trecuta in Lista Monumentelor Istorice, cod LMI BH-II-m-B-01106.





Datorita istoriei vechi si bogate, in Baita exista, deocamdata doua monumente istorice, biserica romano-catolica cu hramul " Nasterea Maicii Domnului" sau "Sfanta Marie Mica" si placa comemorativa inchinata folcloristului bihorean Miron Pompiliu, care intre anii 1854-1857 a invatat la scoala din Baita, ridicata de Asociatia "inv. Bortos Costea Maria", pe peretele scolii din Baita.




Bibliotecar Bitea Talida

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării