21 aprilie 2021

Guernica

Bombardamentul de la Guernica,  a avut loc la data de 26 aprilie 1937, a fost un atac aerian al  aviației Germaniei Luftwaffe,  divizia „Legion Condor”, asupra orașului basc Guernica

Această secvență de istorie rămâne sub mai multe forme în memoria posterității:

Un tablou:

 https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/pablo-picasso-guernica-1937-biografia-unui-tablou


Picasso locuia la Paris când guvernul republican spaniol l-a abordat în 1937 pentru a crea  o pictură murală pentru pavilionul lor de la  târgul mondial din acel an. Spania era în război  civil - între  naționaliști și guvern, iar  republicanii au văzut evenimentul internațional ca o oportunitate de a-și afirma legitimitatea și de a condamna armata naționalistă a generalului Franco . Picasso,a acceptat iar câteva luni mai târziu, aeronavele germane, la cererea naționaliștilor, au bombardat puternic orașul Guernica pe 26 aprilie. Bombardamentul de trei ore,a distrus orașul   și a ucis sau rănit o treime din populație. Tragedia l-a determinat pe Picasso să lucreze la comandă și a finalizat pictura enormă (3,49 × 7,77 metri) în aproximativ trei săptămâni.

Când s-a încheiat târgul mondial, Republica Spaniolă a făcut un turneu cu pictura  Guernica în toată Scandinavia și Anglia pentru a crește gradul de conștientizare și a aduna fonduri pentru cauza lor. Cu toate acestea, în 1939, naționaliștii au venit la putere. Picasso a refuzat vehement să permită reședința picturii în Spania în timp ce Franco a condus, declarând că „tabloul va fi predat guvernului Republicii Spaniole în ziua în care Republica va fi restaurată în Spania!”  
 
 În timpul ocupației naziste a Franței, Picasso împrumutat Guernica la Muzeul de Arta Moderna (MoMA) din New York, care a făcut turul  Statelor Unite și în alte părți de aproape 20 de ani de la. Pe măsură ce pictura a călătorit, a crescut în faimă, provocând dezbateri aprinse despre arta și sursele literare ale lui Picasso, procesul de lucru și simbolismul imaginilor.

Picasso a murit în 1973, cu doi ani înainte de Franco și nu a asistat niciodată la revenirea picturii în Spania. După ani de negocieri, MoMA a restaurat Guernica în Spania în 1981, unde a fost găzduit în Casón del Buen Retiro, o anexă a Muzeului Prado din Madrid. În 1992, pictura a fost mutată în Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (numit Regina Sofía), noul muzeu național al  Spaniei  dedicat artei din secolul al XX-lea. Mutarea a  sfidat dorința exprimată de Picasso ca pictura să  rămînă la muzeul  Prado.
Guernica - film si carte
Write the good fight/ Scrie despre lupta dreaptă
Biografia lui Nicholas Rankin's  de  George Steer, Telegrame din Guernica , 
este un omagiu adus corespondentului 
de război a cărui
 mesaje și fotografii l-au inspirat pe Picasso.



Filmul Guernica 

Regizor: Koldo Serra
Scriitor: Barney Cohen, Carlos Clavijo Cobos
Actori: James D'Arcy, María Valverde, Jack Davenport


 

Filmul reușește să surprindă atmosfera secolului și a evenimentelor. Tragedia se construiește în jurul poveștii de dragoste între Henry  un corespondent de război american , cinic,  și Teresa cenzorul  guvernului republican , a cărei misiune era să verifice corespondența care pleca din Spania spre ziarelel internaționale.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării