8 februarie 2010

Rolul bibliotecii în dezvoltarea comunităţii

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor , a participat, joi, la o dezbatere la sediul Ministerului, cu ocazia vizitei în România a lui Deborah Jacobs, director al Global Libraries Initiative, program al Fundaţiei Bill & Melinda Gates. La dezbatere au mai participat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet, Doina Popa, preşedinte ANBPR, reprezentanţi ai unor biblioteci şi fundaţii. Discuţia s-a axat pe rolul bibliotecii în dezvoltarea comunităţii.
Kelemen Hunor a remarcat în deschiderea dezbaterii că bibliotecile publice au avut de suferit enorm imediat după Revoluţie şi că "este meritul bibliotecarilor dacă au reuşit să ţină în viaţă biblioteca publică". Totodată a vorbit despre nevoia modificării Legii bibliotecilor din 2002, despre nevoia relansării achiziţiilor pentru biblioteci şi stabilirea unei strategii pentru demararea unei acţiuni de digitizare a creaţiei contemporane. Programul de digitizare s-ar putea face printr-o investiţie uriaşă din partea statului sau printr-un parteneriat public-privat.
În cadrul discuţiei Deborah Jacobs a apreciat că bibliotecile trebuie să se reinventeze şi că impactul tehnologiei şi nevoia de informare au făcut ca bibliotecile să devină mai importante în toată lumea, din SUA, în România şi până în Vietnam.
(Ziarul Lumina, 06.02.2010, p. 12)

2 comentarii:

  1. Inainte de relansarea achizitiilor si investitii enorme pentru digitizare eu m-as gandi la asigurarea conditiilor de functionare decente , posturi,si schimbari de mentalitate acolo unde nu se intelege ca bibliotecile sunt importante pentru comunitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mentalitaturile cam greu de schimbat, stii ce se zice, pe unii numai "pamantul galben" ii mai schimba.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării