9 septembrie 2010

Biblionet la 6 luni- alte exemple

La biblioteca municipala Constantin Pavel din Beius , principalul beneficiu al implementarii proiectului Biblionet este acela ca a crescut frecventa utilizatorilor.
Utilizatorii nostri sunt multumiti pentru ca:
accesul la internet este gratuit. Azi am stat de vorba cu unul din utilizatorii internetului si mi-a spus ca nu si-ar permite sa-si plateasca o ora la un internet cafee din oras.Aceelasi utilizator mi-a spus ca datorita internetului din biblioteca poate sa tina legatura cu prietenii din strainatate, ceea ce pt. ea este extraordinar deoarece nu ar putea sa plateasca o convorbire telefonica.Un alt utilizator a spus ca a reusit sa faca cumparaturi on-line, acestea fiind mai ieftine decit in magazinele de specialitate.Altcineva si-a gasit tratament naturist pentru boala de care sufera.
Pentru copii este si un mijloc de relaxare.
O alta persoana isi cauta un loc de munca in strainatate.
In timpul anului scolar se acceseaza site-uri pt. informare si documentare (pt. referate).
O buna parte din utilizatorii nostri nu au acasa conexiune la internet , iar calculatoarele din biblioteca sunt bine venite pentru ca si acestia sa poata accesa informatia de care au nevoie.

Bibliotecar Diana Naprodean

________________________________________________________


Biblioteca municipala Marghita


Prin folosirea scannerului și a imprimantei primite in proiect, aici la biblioteca miunicipală din Marghita, am putut rezolva câteva probleme ale utilizatorilor care altfel necesitau deplasarea lor la fața locului.
Șomerii folosesc internetul pentru a găsi loc de muncă.Am avut un caz care s-a terminat cu succes.Un tânăr care a beneficiat de ajutor de șomaj, înainte de expirarea termenului și-a găsit loc de muncă în străinătate.
Alții reușesc să țină legătura cu rudeniile aflate în străinătate sau chiar în țară, dar la distanță mai mare.
Utilizatorii care provin din mediu social dezavantajat au posibilitatea să-și găsească informațiile de care au nevoie: citesc publicații on-line, țin corespondența prin poșta electronică, ascultă muzică.
Am observat că s-au creat cunoștințe și prietenii între utilizatorii care frecventează des Biblionetul.
Evidenta si programarea pentru utilizarea calculatoarelor o tinem pe un caiet unde s-a ajuns la numarul de ordine 3500.
Bibliotecar, Iuliana Popa

___________________________________________________________
Biblioteca comunala Santandrei


Majoritatea utilizatorilor mei sunt copii, totusi o intamplare demna de povestit este acea in care am fost solicitata sa printez un CV pentru angajare pentru o localnica. In jur de 35 de ani cu studii medii , femeia isi cauta de lucru.
Inainte de a printa am vazut ca CV-ul nu era bine facut, l-am refacut impreuna cu femeia si apoi l-am printat. Un demers asemanator incluzand trimiterea electronica a CV ului am facut pentru sotul ei cateva zile mai tarziu la solicitarea lor. Se pare ca au fost acceptati acolo unde si-au trimis CV urile.

Bibliotecar, Ramona Durdeu

___________________________________________________

Proiectul Biblionet a adus satisfactie la Biblioteca Comunala Chislaz atat pentru bibliotecar cat si pentru comunitate. Cu acest proiect am modernizat biblioteca si serviciile.


Exemple de succes:
- un pensionar a reusit sa contacteze rudele din strainatate prin crearea unui cont de yahoo mesenger
-o gospodina s-a interesat de subventiile pt agricultura accesand site-urile de profil
-accesand netul o mama a aflat rezultatele copilului ei participant la diferite concursuri fiind bucuroasa de pregatirea lui
-elevii au fost multumiti ca si-au gasit referatele pt scoala ; muzica favorita scrisa pe urma pe cd ; poze sau videoclipuri cu personajele preferate din filme sau sport sau chiar desene animate ;ca si-au creat conturi pe chat-urile de profil reusind astfel sa converseze cu elevi de varsta lor din diferite orase sau scoli sau sa converseze cu parintii , sorele sau fratii din strainatate
-somerii s-au interesat de anumite slujbe in tara si strainatate
-tinerii s-au interesat de cumpararea de masini din strainatate , de anumite facultati , de examenele pt admitere sau de orarul acestora
-cadrele didactice au reusit sa gaseasca teste si alte activitati pentru pregatirea elevilor , programa scolara , accesand site-urile de profil

Bibliotecar MadalinTiriteu

_______________________________________________________________

Biblioteca comunala Madaras

L
Madaras o comuna mica- 3000 de locuitori, 300 de elevi. Ocupatie preponderenta agricultura si zootehnia,.Evenimente:- ziua satului, adunări comemorative.
Instituţii, fundaţii: Primărie, Şcoală, Grădiniţă, Asociaţia pentru dezvoltarea Mădăraşului
Cămine de bătrâni: Asociaţia Light For Gipsy
De cand sunt angajata am incercat sa stabilesc relatii de colaborare cu toate institutiile cu care avem acelasi obiect de activitate- educatia si pastrarea patrimoniului cultural.

Colaborarile locale sunt cu scolile locale- GPN si SO4Homorog, toate clasele-1-vIII ale SO8 Madaras. Elevii sunt cei cu care organizez cele mai multe dintre activitatile locale, comemorari, aniversari nationale sau ale personalitatilor locale, cluburi de lectura , ateliere de creatie, activitati educative sau informative pe diverse teme.

Datorita faptului ca eu coordonez si ansamblul de dansuri Cununita, activitatea educativa si cea de promiovare a valorilor culturale sunt in stransa legatura.Impreuna citim , impreuna castigam premii la festivaluri judetena, impreuna participam la orice eveniment local.

In ceea ce priveste informatiile de specialitate, am o foarte buna colaborare cu Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" Oradea si cu biblioteca municipala din Salonta.

In calitate de coordonator al Ansamblului folcloric al comunei Madaras colaborez cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, cu Casa de Cultura din Salonta, cu Casa Tineretului din Oradea, participand la festivalurile si concursurile folclorice organizate de acestea.

Un colabolator extern judetului este Teatrul de copii "Bondocel" din Arad care prezinta anual spectacole pentru copiii scolari si prescolari din comuna noastra.

Partenerul si finantatorul permanent al activitatilor este primaria din comuna fara de care nu am exista.

Proiectele pe care le facem pe parcursul unui an sunt cele obisnuite pentru o mica biblioteca comunala.

Proiecte educationale, in parteneriat cu scolile mentionate mai sus, care au ca scop educarea noii generatii in spiritul respectului pentru carte si pentru traditiile locale.Articolele asociate acestor mici proiecte sunt mentionate mai jos si publicate pe blogul biblioteci bihorene.

Aceste proeicte duc implicit si la diversificarea serviciilor, copii nu mai vin doar pentru carte in biblioteca, vin sa lucreze, sa citeasca, sa invete sa se joace. Dotarea modesta a biblitoecii nu permite foarte multe activitati si mai ales cele mediat ede calculator, darse poate face foarte multe cu cartea, cu imaginea si cu dorinta de a impartasi iubirea de invatatura si istorie natioanla cu cei mici.

Cu alte cuvinte am imbunatatit serviciul de animatie culturala prin diversificare de activitati: ecologice, informative, stimularea abilitatilor practice ale copiilor

In ceea ce priveste colectia de carte, nu este una foarte mare, dar este atent selectata. Titluri necesare vin din doantie de la biroul metodic de la Biblioteca Judeteana in jur de 100 de titluri anual.

Locuitorii satului care vad ca aici cartile sunt cerute doneaza si ei colectiile lor iar in anul 2009 am primit donatii si de la de la Asociatia Romana pentru Patrimoniu.

In 2010 un proiect judetean "Cartile, ferestre-n ziduri" coordonata de deputatul Sorin Ioan Roman in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" Oradea va imbogati colectia bibliotecii mele si a celor din zona.

.

Sunt bibliotecar intr-o biblioteca mica- 20 mp de biblioteca, 4500 de carti, un calculator vechi fara internet pe masa, 2 mese de lectura.

Stiu sa foloses tehnologia la nivel mediu si avansat pentru cautare si listare de texte on-line, cautare de informatii, comunicare, promovarea activitatilor proprii pe blogul www.bibliotecibihorene.blogspot.com.

Am gasit si metode sa ofer servicii moderne chiar daca dotarea biblioecii este deficitara.Pentru printare si listare de texte on line folosesc echipamentele primariei. Pentru editare folosesc calculatorul di biblioteca si apoi transferam pe stik si printam in primarie materialele.

Pentru comunicare on line - tot din primarie,

Sunt si autor la blogul mai sus mentionat dar din cauza dificultatilor tehnologice in ultima vreme am trimis doar articolele pe mail.

Am participat la cursul de formare profesionala in meseria de bibliotecar organizat de Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura in colaborare cu Biblioteca Judeteana,

In aprilie 2010 am participat la cursul de formare profesionala "Tehnologia informatiei si administrarea calculatoarelor cu internet pentru public in biblioteca" organizat prin proiectul Biblionet- lumea in biblitoeca mea la Biblioteca Judeteana.

In iunie 2010 am participat la cursul de Animator de tineret organizat de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

Semestrial particip la intalnirile metodice organizate de Biblioteca Judeteana in martie 2010 la Salonta temle parcurse au fost ; Tehnica de biblioteca; Experiente si bune practici in relatie cu proiectul Biblionet-Lumea in biblioteca mea In noimbrie 2009 , am fost gazda intalnirii zonale la Madaras- tema parcursa a fost- Advocay si marketing de biblioteca.

Am participat in noiembrie 2009 si la Cursul si seminarul de educatie permanenta si management cultural organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor in colaborare cu Casa de Cultura Salonta.

Aceste cursuri dau o perspectiva mai larga asupra a ceea ce pot sa fac in biblioteca. Schimburile de experienta si intalnirile periodice au o valoare care se materializeaza in activitatile curente.

Intalnirea anuala din saptamana nationala a bibliotecilor de la Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai a fost nu numai o intalinire de premiere - am obtinut pentru al doilea an o diploma de merit pentru activitatea desfasurata in anul trecut, ci si un adevarat seminar profesional in care cele mai merituoase biblioteci si-au prezentat activitatea.

Comunitate noastra fiind foarte mica, am gasit metoda de promovare a activitatii mele prin scriere periodica de articole si publciarea lor pe blogul administrat de biroul meodic al Biblitoecii Judetene Gheorghe Sincai Oradea- www.bibliotecibihorene.blogspot.com.

Am scris articole de informare despre activitatile pe care le fac in biblioteca cu copiii. dupa cum se vede este vorba de aniversari, intalniri, cursuri, ateliere de lucru. In intalnirile noastre profesionale am invatat ca daca vrei sa fii vazut de comunitate trebuie sa vorbesti despre ceea ce faci sa faci partas si pe altii la activitatile tale.Sunt si autor la blog, dar din cauza dificultatilor tehnologice in ultima vreme doar am trimis articolele spre publciare. http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/05/ziua-eroilor.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/01/unirea-principatelor-romane.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2009/11/intalniri-metodice.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/06/biblotecar-animator-de-tineret.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/04/drumul-catre-biblioteca-la-madaras.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/03/in-asteptarea-pastelui.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2009/08/activitati-de-vacanta-la-madaras.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/2010/03/mama-icoana-vie-sufletului-nostru.html



Faptul ca am luat premii in 8 noi 2009, la concursul Varietati Bihoerene-locul 1 la dans de fete si la dansuri perechi, locul 2 la dans de baieti, si interpretele au luat locul 3 , inseamna ceva. Faputul ca in imaginile de pe blog vedeti copii participand la acivitatile propuse de biblioteca, este iar un semn ca o generatie se formeaza in spiritul iubirii de carte si de traditii locale.

Folosesc fiecare prilej care mi se arata sa ii aduc in biblioteca sa le arat valoarea culturii si a traditiilor locale sau a istoriei nationale.

Folosesc fiecare prilej sa fac publice activitatile de la noi. Putem invata doar comunicand unii cu altii.De aceea sunt prezenta oriunde este ceva de invatat, o experienta noua de parcurs, o idee de dus mai departe


Bibliotecar Aristan Marinela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării