28 noiembrie 2011

Clubul de lectura Waldorf

  Toti cei interesati de educatie, in special de pedagogia Waldorf, sunt bineveniti miercuri, 30.11.2011, ora 18, la Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai.
 Pentru detalii  legate de clubul de carte sau de modalitatea de imprumut sau achizitie a cartii,Bazele antropologice ale pedagogiei Waldorf de Ernst Michael Kranich ,va rugam sa ne contactati.
 Va asteptam cu drag!
Asociatia Waldorf Oradea
0740080346

Intalnire profesionala 21-25 noiembrie


Saptamana metodica desfasurata intre 21 si 25 noiembrie 2011 a reunit 40 de bibliotecari in centrele metodice teritoriale Alesd, Marghita, Salonta, Beius si Oradea.
Tematica discutata a deviat un pic de la agenda programata - In fiecare zi am avut o conferitna Skype cu Marcel Chiranov ,impact assessment manager la Biblionet Romania. Tema discutata a fost impactul implicarii bibliotecilor din proiectul Biblionet in programul APIA . Din Bihor   5  biblioteci au colaborat cu reprezentantii APIA in diferite moduri, iar prezentarea a deschis interesul altor participanti la intalnire de a se implica in primavara in urmatoarea sesiune de finantare  a APIA.
O alta tema dezbatuta a fost cea a rapoartelor de utilizare a computerelor , a completarii de catre utilizatori a chestionarelor online  si a lantului de efecte pe care aceste chestionare si rapoarte le genereaza. Studiile folosesc la promovarea proiectului si  a activitatii  bibliotecilor in tara si in strainatate.

Un alt subiect a fost prezentarea proiectului Istoria locala in biblioteca ta- unde sunt inscrise 10 biblioteci publice bihorene. Fiind primul proiect de digitizare  si de implicare in istoria locala a comunitatii in care participa  bibliotecari  bihoreni, au aparut multe intrebari, am purtat discutii referitoare la posibilitatile de explorare a istoriei locale si valorificarii patrimoniului cultural local, despre posibilii parteneri locali care ar putea avea documente de acest gen.
S-a lucrat cu scanerele din locatiile gazda , exersandu-se scanarea de documente conform indicatiilor din ghidul de digitizare al Bibliotecii Nationale, si la fel si cu descrierea documentelor scanate folosind si modelul Bibliotecii Judetene Cluj .

La Beius s-a discutat despre importanta mediatizarii activitatilor  curente pe care le face biblioteca impreuna cu partenerii locali. La un moment dat 50% erau pro mediatizare , 50% contra aceasta reprezentand un efort in plus pentru bibliotecari. La Beius a fost alaturi de noi doamna director Ligia Mirisan.

La Oradea bibliotecarii au asistat  in finalul intalnirii la prezentarea filmuletelor  produse in cadrul proiectului "Povestirea Digitală- Dezvoltarea practicii creative", adresat seniorilor din comunitatea locală, condus de Paul Zot. Probabil in primul trimestru al anului 2012 vom organiza o sesiune de pregatire in aceasta tehnica si pentru bibliotecarii din bibliotecile publice.

Fiecare participant a avut ocazia sa vorbeasca despre proiectele in derulare in biblioteca pe care  o administreaza. Chestionarele aplicate la sfarsitul intalnirii arata ca :
Fata de anul trecut bibliotecarii sunt angrenati in mai multe proiecte locale  si sunt mai interesati sa se implice in activitatile in retea propuse de Biblioteca Judeteana. A crescut numarul de bloguri ale bibliotecilor publice. In comunitate biblioteca este mai bine vazuta si a crescut numarul de utilizatori adulti   si copii. Colegii doresc ca numarul de intalniri profesionale sa creasca prin organizarea de conferinte in mediul electronic si prin organizarea de mai multe intalniri la Biblioteca Judeteana , pentru  a se cunoaste mai bine intre ei.


Sa cunoastem biblioteca


Am primit vizita Gradinitei Maria cu o grupa pregatitoare.
 Tema vizitei a fost " Sa cunoastem biblioteca". Unii dintre copii au intrat pentru prima data intr-o biblioteca

si au facut cunostinta cu cartile,care ii asteapa frumos aranjate in rafturi. Au fost uimiti de cat de multe carti sunt intr-o biblioteca si au inceput nerabdatori sa le rasfoiasca. Pentru ei,atractive au fost cartile cu povesti frumos ilustrate sau cartile pentru colorat. Li s-a explicat ce  inseamna sa respecti cartea, cata nevoie vor avea in viitor sa studieze din cartile pe care le gasesc in biblioteca. Au recunoscut si cativa dintre poetii si scriitorii nostri ale caror portrete sunt in biblioteca. A urmat citirea unei povesti care le-a captivat interesul, iar ei au spus cate o poezioara.  Decupajele si desenele pe care le-au adus au fost puse in vitrina bibliotecii. 


Bibliotecar Ilie Monica

25 noiembrie 2011

Sumarul întâlnirii cuplurilor infertile 22.11.2011



Ca de obicei, moderatorul acestei activităţi, a fost d-na Doina RUSNEAC, iar invitatul special psihoterapeutul de cuplu, copii, familie dl. psiholog Alin CREŢU.
Datorită evenimentelor curente din viaţa participanţilor, unii dintre ei au avut stări mai puţin potrivite pentru relaţionare, reflectate pe o scală de la unu (negative) la zece (pozitive). Au fost rugaţi să se gândească ce ar fi dispuşi să facă pentru a-şi îmbunătăţi starea, cu un punct.
Subiectele principale abordate la această a treia activite au fost cele solicitate de către participanţi, la modulele precedente şi anume:
- Sentimentul de vinovăţie în infertilitate;
- Mentalitatea populaţiei la ideea că există şi categorii care nu pot avea copii;
S-a pornit de la premisa că:
75 % dintr-o zi de lucru vorbim şi ascultăm;
75 % din ce auzim, auzim imprecis;
75 % din ce auzim precis, uităm în următoarele trei săptămâni;
Au fost abordate apoi categoriile de rezistenţe ale oamenilor care îi opresc din atingerea propriilor performanţe potenţiale, respectiv îi izolează de ceilalţi într-o cochilie considerată autosecurizantă.
S-a discutat despre rolurile pe care fiecare le joacă în viaţa de fiecare zi, cum ar fi: persoană infertilă, specialist, soţie, soră, fiică, mătuşă, cumnată, vecină, colegă, vizitatoare etc. Au fost date şi exemple personale (la întrebarea unui copil de şapte ani al unei cumnate de ce nu are verişori din partea mătuşii, mama respectivului i-a explicat că nu vrea unchiul, fapt pentru care este necesar să se vorbească cu acesta). Consternarea clientei a fost totală, realizând că dintre toate explicaţiile pe care i le-a dat cumnatei, aceasta a reţinut că nu îşi doreşte copii fratele ei şi nu că ea are endometrioză, boală foarte gravă.
Imaginea de sine, a fost explicată şi relaţionată cu infertilitatea. Fiecare om, chiar involuntar, încearcă să găsească elementele de echilibru în cadrul propriului Eu şi în exterior, fapt ce se reflectă în tot ceea ce face. A fost dat exemplul eroinei din filmul What's Your Number? (2011), care se deştepta înaintea iubitului alergând la oglindă pentru a se machia, ruja etc după care se reaşeza în pat prefăcându-se adormită. Partenerul se trezea, văzând în fiecare dimineaţă alături, dormind, o femeie încântătoare, veşnic pusă la punct.
S-a discutat despre media de vârstă a grupului de suport care este de treizeci şi cinci de ani respectiv categoriile de probleme aferente, inclusiv infertilitatea.
Modalităţile de comunicare au fost explicate, subliniindu-se importanţa paraverbalului (tonul vocii, viteza vorbirii, ritmul şi inflexiunile rostirii, intensitatea, volumul vocii, pauzele, sublinierile, alte sunete produse - onomatopee, geamăt, mormăit, oftat, râs), în transmiterea mesajului, pentru a fi înţeles de cel căruia îi este adresat.
S-a vorbit despre ce anume (scopurile reprezentate prin vântul care bate în pânzele) poate face ca membrii familiei infertile (reprezentată printr-o barcă), să rămână împreună, concluzionându-se că este vorba despre: iubire, respect, copii, obiective comune, pentru a nu fi singuri, într-ajutorarea celorlalţi, securitatea proprie, rutina / obişnuinţa, interes şi altele.
A fost abordată evoluţia geneticii ca ştiinţă care în viitorul poate nu prea îndepărtat v-a putea rezolva multe dintre probelmele cu care se confruntă oamenii de azi. Unul dintre exemplele cele mai concludente a fost că în urmă cu aproximativ şapte ani nu se putea opta pentru culoarea părului viitorului copil, fapt care astăzi este banal. Probabil peste câţiva ani, cuplurile / familiile infertile se vor găsi într-o situaţie total schimbată. Pe de altă parte, infertilitatea ar putea fi o modalitate dintotdeauna, a naturii, de autoreglare; ştim şi că planeta, nu v-a putea face în viitor faţă numărului crescut de oameni. Cu alte cuvinte, naturii i se opune omul.
Unii dintre membrii grupului sunt adevăraţi experţi în propria boală, fiind la curent cu ultimele noutăţi în domeniu - cercetări, specialişti, centre medicale specializate, scheme de tratament, „paşii” urmaţi de boală, persoane aflate în situaţii similare etc, fapt care determină / descurajează probabil diferitele categorii de specialişti (medici, sociologi, preoţi şi alţii) să nu participe la activităţile acestui grup de suport, din Oradea - Bihor.
Mentalitatea a fost ultimul subiect abordat. Tot ce ţine de evoluţia unei societăţi este decalat dinspre vest spre est cu câte o sută de ani, începând din S.U.A. şi ajungând până în răsăritul Rusiei. La noi, simpla trecere de pe un trotuar pe altul, reprezintă o adevărată aventură, la acest capitol punctând doar un fapt – diferenţa de nivel dintre acestea şi şosea.
A fost folosit ca instrument de lucru, pentru exemplificare, flipchart-ul, totul fiind interactiv. Participanţii, au trecut peste starea lor energetică scăzută, din minutele de început, aducându-şi experienţele personale pentru susţinerea exemplelor solicitate, transformând atmosfera într-una destinsă.
Următoarea activitate v-a fi peste trei săptămâni., în data de 13.12, de la ora 17,00.
Feed-back-ul dat activităţii desfăşurate a fost pozitiv, lucru reflectat după aceea, în privirile, postura, limbajul, atitudinile, şi zâmbetele membrilor grupului.
Au fost intervievaţi moderatorul şi invitatul special de către ziarişti.

23 noiembrie 2011

Din evenimentele lunii noiembrie



"Din evenimentele lunii noiembrie" este o expozitie care poate fi vazuta la filiala "Dacia"pana la sfarsitul acestei luni. Am tinut sa marcam momentele cele mai importante ale acestei perioade:
  • 5 noiembrie 2010 se stinge din viata Adrian Paunescu, poet, prozator , jurnalist, memmbru de onoare al Academiei de Stiinte a R.Moldova(2010)
  • 9 noiembrie 1818 se naste Ivan Turghenev, romancier, poet, dramaturg rus
  • 10 noiembrie 1891 se stinge din viata Jean-Nicolas Arthur Rimbaud, poet francez, figura centrala a literaturii moderne, precursor al simbolismului.
  • 11 noiembrie se naste Fiodor Mihailovici Dostoevskii, scriitor rus, aniversare de 190 de ani de la nastere.
  • 15 noiembrie1991 se stinge din viata Constantin Chirita, prozator roman
  • 30 noiembrie 1835 se naste Mark Twain, scriitor american.

Da,exista Mos Craciun!

"Da, exista Mos Craciun!" este numele campaniei noastre care se desfasoara in perioada 25 noiembrie-25 decembrie. In cadrul parteneriatului incheiat intre filiala "Dacia" si gradinita cu program prelungit nr.45 vom avea in aceasta luna mai multe activitati, serbari si expozitii dedicate sarbatorii Craciunului. Astazi ne-am intalnit cu copii din grupa mijlocie A si cu d-nele ed. Mariana Niulas si Eugenia Ciordas. Chiar daca mai este un pic pana la Craciun, copii se pregatesc cum stiu ei mai bine: cu un cantec, o poezie si mai ales cu multa nerabdare. Am rasfoit impreuna cateva carticele cu colinde, am vazut niste imagini cu Mos Craciun si am hotarat ca cel mai frumos cadou pentru ei ar fi niste carti cu povesti, pe langa alte daruri, desigur. Chiar daca sunt destul de mici, copiii au o mica biblioteca a clasei si , cine stie, poate Mosul le va auzi rugamintea si in cel mai scurt timp vor reusi sa-si imbogateasca mica colectie de carticele.

22 noiembrie 2011

Întâlnirea Grupului de suport pentru cupluri infertile

Astăzi, 22.11. de la ora 17,00 va avea loc întâlnirea Grupului de suport pentru cupluri şi familii infertile, la Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai" Bihor, str. Armatei Române nr. 1/A.
Moderatoare va fi dna. Doina Rusneac, bibliotecară la C.I.C., iar coordonator, dl. psiholog Alin Creţu. Întâlnirea se bucură de susţinerea Asociaţiei SOS Infertilitatea din Bucureşti.

21 noiembrie 2011

Expozitie de carte - Proiectul Marai la Biblioteca Orăşenească Săcueni

Biblioteca Orăşenească Săcueni a organizat o expoziţie  cu cărţile primite de la Fondul Cultural Naţional Maghiar. Evenimentul a avut loc la muzeul local.
Lansarea expoziţiei a fost în 14 noiembrie şi a fost deschisă două zile. Cu expoziţia ne-am dorit să oferim  cititorilor noștri posibilitatea de a vedea  toate publicaţiile  noi.
Cu programul Marai fondul nostru  de carte s-a îmbogăţit cu 318 de publicaţii, în valoare totală de 11.500 lei.
Jumătatea din cărţi sunt   de literatură, jumătatea sunt cărţi cu caracter ştiinţific.
Programul îşi propune conservarea patrimoniului cultural ; facilitează accesul utilizatorilor la cărțile valoroase publicate de edituri, prin intermediul bibliotecilor, dezvoltând astfel cultura lecturii;  ajută la prezentarea  si promovarea autorilor contemporani
După două zile de expoziţie cititorii au putut imprumuta din biblioteca publicaţiile noi.


album foto                         


Könyvkiállítás a Székelyhídi  Városi Könyvtárban


A Székelyhídi Városi Könyvtár könyvkiállítást szervezett a Magyar  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kapott kiadványokból a helyi múzeumban.
A kiállítást november 14-én nyitottuk és két napon át volt megtekinthető.A kiállítással lehetőséget szerettünk volna teremteni az olvasóknak ,hogy egészében láthassák a könyvtár új anyagát hiszen
ezek után az olvasókhoz kerülve ,polcra kerülve nem lesz már rá lehetőség.
A programnak köszönhetően 318 darab könyvvel, összesen 11 500 lej értékben gazdagodott a könyvállomány.
A könyvek fele szépirodalmi ,fele tényirodalmi kiadvány.
A Márai-program célja  a kultúrkincs megőrzése, a kiadók által megjelentetett, értéket képviselő
könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a könyvtárakon keresztül; az olvasáskultúra fejlesztése; a
kortárs  szerzők támogatása és megismertetése.


Terezia Kerekes

Povestirea Digitală- Dezvoltarea practicii creative

În perioada 21-25 nov. 2011, la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene "Gh. Şincai" Bihor are loc, zilnic între orele 10.00 -13.30,  cursul „Povestirea Digitală- Dezvoltarea practicii creative", adresat seniorilor din comunitatea locală.
 
Cursul face parte din proiectul Extending Creative Practice şi este finanţat de către Uniunea Europeană prin programul de învatare pe tot parcursul vieţii- dimensiunea de dezvoltare profesională a adulţilor: Grundtvig; este implementat de către un consorţiu care cuprinde Colegiul Goldsmiths din Londra, Fundaţia Progress din Bistriţa, Fundaţia Mitra din Slovenia, Centrul de Sociologie Urbană din Londra si Laurea, FinlandaDurata de implementare este 2010 – 2012 si are ca obiectiv folosirea metodologiei Digitales pentru incluziunea digitală a persoanelor de vârsta a treia.
 
Povestiri de suflet ale participantilor
În luna aprilie 2011, o echipă de şapte bibliotecari din regiuni diferite ale ţării, inclusiv Bihor, a participat, la Colegiul Goldsmiths din Londra, la un curs de Formare a Formatorilor în domeniul Povestirii Digitale, fiecare dintre participanti urmând să dezvolte această iniţiativă în centrele de formare ale bibliotecilor judeţene participante.
 
Vizionarea povestilor digitale.
Echipa si instructorul
Cursul are o durată de o cinci zile, cu câte doua sesiuni zilnice de o oră si jumătate. În timpul acesta, participanţii vor invata sa scrie o poveste/un scenariu, vor fi înregistraţi citind aceste povesti si vor adauga, folosind calculatorul, fotografii care se vor derula in timpul lecturii, având tot sprijinul tehnic al formatorilor pentru realizarea acestor proiecte. La finalul săptămânii de curs participanţii vor fi realizat, cu ajutorul formatorilor, câte un film de doua-trei minute, vizionarea acestora având loc în prezenţa invitatilor participantilor, a bibliotecarilor din instituţie si a mass-media locale.
 
Acest curs-pilot va putea fi extins si adaptat nevoilor seniorilor din comunitatea locală, în funcţie de rezultatele primei grupe de participanti. 


Paul Zot

16 noiembrie 2011

Saptamana educatiei globale


Ieri, la filiala Dacia a avut loc o intalnire a biliotecarilor cu elevii clasei a VI -a A de la Liceul Teoretic "L.Blaga", insotiti de d-na prof. Cret Claudia. Am vrut sa marcam impreuna Saptamana Educatiei Globale, care se desfasoara in perioada 14-20 noiembrie. Tema propusa in acest an de catre Centrul Nord Sud al Consiliului Europei este "Atitudine pentru lumea noastra". Scopul acestei intalniri a fost sa ii ajute pe copii sa inteleaga mai bine de ce este importanta educatia, sa inteleaga conceptul de educatie ecologica, educatie sanitara, educatie pentru drepturile omului, educatie interculturala, dar si pentru timp liber. Toate aceste informatii ne sunt necesare in contextul schimbarilor care se produc in jurul nostru, de fapt am incercat ca dezbaterea noastra sa le ofere un raspuns la imperativele lumii contemporane.

Curs IT Lib Biblionet seria a treia


La Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” in perioada 7-11 noiembrie, a avut loc saptamana de curs IT/LIB pentru bibliotecarii din bibliotecile publice intrate in a treia seria  a proiectului Biblionet.
Cursurile sunt structurate informational in asa fel incat sa asigure pregatirea bibliotecarilor pentru administrarea centrului de internet pe care il vor avea dupa primirea echipamentelor oferite de proiectul Biblionet.

Cursul a fost actualizat pentru cerintele de utilizare ale programului Windows 7, sistem de operare cu care vin dotate calculatoarele.
Participanti au fost Anca Marilena din Tinca, Chisea Florentina din Tulca, Gherlea Daniela din Rosia, Ivan Maricica din Ceica, Sarba Cristian din Finis, Izdraila Luminita din Bratca, de la Biblioteca Judeteana au participat Doina Rusneac, Mihes Florin si Avram Bogdan. Traineri au fost Cristina Acs si Paul Zot.
Biblioteca Bratca

Putem sa spunem ca pentru aceasta grupa de biblioteci, proiectul Biblionet a insemnat un moment de cotitura, in  4 dintre locatii avand loc in acesta perioada renovari majore, iar in celelalte 2 imbunatatiri substantiale ale conditiilor de functionare ale bibliotecilor. Speram ca inaugurarea bibliotecilor echipate modern sa le readuca in atentia comunitatilor pe care le servesc, si mai ales a utilizatorilor de servicii de biblioteca.





15 noiembrie 2011

"Declaratie de dragoste"- lansare de carte


Miercuri 9 noiembrie in amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", Dan Stoica, regizor, scriitor, traducător şi fotograf român,  stabilit in  Austria,  a lansat,   volumul de versuri "Declaraţie de dragoste",ediţie bilingvă română-germană.Volumul este editat de Editura Institutul European, Oradea fiind al treilea oraş în care are loc lansarea după Cluj şi Timişoara.Gazda evenimentului a fost Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii.

Rugat sa isi exprime o opinie despre bibliotecile romanesti Dan Stoica vorbeste , pe facebook si aici despre

"Biblioteca din sufletul meu.

Cu totii am auzit de Biblioteca din Alexandria, am citit poate „In numele trandafirului” al lui Umberto Eco sau am vazut nenumaratele filme turnate la Hollywood in care bibliotecile sunt pastratoarele comorilor cele mai pretioase ale omenirii. Fantezii dar si mult adevar. Oare cati din cei care s-au uitat la Indiana Jones, sau la Bibliotecarul au fost si in muzeee adevarate sau in bibliotecile care sunt poate la numai strazi departare de locul in care traiesc? In strainatate daca scapa de povara shoppingului românul poate ajunge si intr-un muzeu, chiar la opera sau intr-o sala de concert, dar intr-o biblioteca? De când am început sa fac prezentari de carte, fiind convins ca în ziua de azi acest contact direct cu cititorii este fundamental pentru prezenta operei literare in opinia publica, am facut cunostinta cu o institutie culturala cu care avusesem mai putin de a face, cu Bibliotecile din România. Si ce surpriza placuta!! Ultima actiune a fost la Oradea, la Biblioteca judeteana Gh. Sincai, prima la Galati, si unele din cele mai reusite le-am desfasurat la Craiova la Biblioteca Amann si Petre Dulfu din Baia Mare. Munca intr-o biblioteca este o activitate de sacrificiu, împotriva valului, pentru ca azi publicul se indreapta mai mult la izvorele de imagini decat catre cele ale intelepciunii ascunse in cuvinte. Am intalnit oameni care se dedica unei activitati de apostolat. Cuvântul citit este astazi un fel de apa din care tot mai putina lume bea. Aceste institutii sunt un fel de stavila la navala Neînțelepciunii care se prăvale tot mai mult peste noi. Dar și aici ca și peste tot acolo unde este vorba de organizarea culturii cred ca este nevoie de sprijin mai clar si mai consistent. Nu e suficient sa se construiasca cladiri moderne, bine dotate, trebuie structurare caile de comunicare cu cei tineri, cu oamenii care se mai intereseza de carte, trebuie organizate tot mai multe intalniri intre cei care produc cultura si cei care o primesc. Nu mai este suficient dupa pararea mea sa ne intalnim intre noi intr-un fel de cenaclu, in care sa schimbam pareri despre arta si literatura. Meciul se duce pe un teren mult mai dur si mai alunecos. E meciul cu cei pasionati de net si de TV. Trebuie create lucruri care sa arate ca aici in biblioteci pot gasi ceva in plus, ceva solid care trece dincolo de distractia clipei. E o lupta care nu va dura o zi sau o saptamana, ci ani si poate decenii... dar sa spunem ca aici se joaca cartea unui popor, in soliditatea culturii pe care fiecare din noi o primeste si cu care infrunta viata. Am discutat asta la Timisoara cu Grapini Maria si Cornel Ungureanu. Cred ca aici in aceste cladiri se afla fortaretele de pe meterezele carora putem duce lupta mai departe. Fara carte, fara cultura... drumurile se sfârsesc in desert, in nisipul uitarii... e bine sa existe locuri de la care putem incepe sa construim ceva nou, care sa duca la malul unei ape, al unui taram roditor pentru minte si suflet. Si aceste locuri sunt Bibliotecile"


Multumim si  pentru acesta Declaratie de dragoste in proza, care alaturi de carte si prezentarea reusita de saptamana trecuta intregeste imaginea  personalitatii autorului  si il invitam sa lanseze si alte carti la Oradea.







  

14 noiembrie 2011

Lansare de carte


Luni, 28 noiembrie a.c., de la orele 18.00, Seminarul Teologic Greco-Catolic (Aula Magna „Episcop Ioan Suciu”) din Oradea va fi gazda unui dublu eveniment editorial: lansarea cărţilor Silviu Sana „...pentru sufletele credincioşilor săi.... Structuri bisericeşti şi şcolare în Eparhia Greco-Catolică de Oradea-Mare (1850-1900)”, Oradea, 2011 şi Mircea Paşca „Arhitectura şcolilor greco-catolice din Oradea: arhitectul Anton Salerberg”, Oradea, 2011.
Evenimentul organizat sub patronajul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Oradea, Facultatea de Teologie Greco-Catolică şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor îi va avea ca invitaţi pe profesorii universitari Blaga Mihoc şi Aurel Chiriac care vor prezenta cele două cărţi despre istoria eparhiei orădene. Cu această ocazie invităm pe iubitorii de istorie pentru a descoperi fapte, oameni şi întâmplări din trecutul eparhiei noastre.
Silviu Sana
Bibliotecar – Colecţii Speciale –

13 noiembrie 2011

Lecturi de weekend 10

De multe ori imi e dor sa citesc o carte frumoasa care sa readuca optimismul si credinta ca intamplarile vietii au un final fericit, ca adevarul si dreptatea castiga....
Din pacate lectura acestui weekend nu s-a incadrat in genul idealist pe care il doream .

In romana titlul a fost tradus: Femeia, victima a speciei? Redau si titlul original pentru ca e mai apropiat de continutul cartii : The Female of the Species: Tales of Mystery and Suspense.

Nu obisnuiesc sa repovestesc continutul cartii, cine vrea sa parcurga povestirile o poate face. Femeia e prezentata in mai toate povestirile ca si acea insecta numita popular Calugarita- Mantis religiosa- care ucide  ... Femeile cartii ucid cu usurinta , nu mi-e foarte clar de ce( tenebre, socuri psihologice transpar in text  ) si lectura cu siguranta a reusit sa ma deprime.

Pot fi de acord ca zilnic suntem supusi unor campuri de tensiune  mai usor sau mai greu de suportat, da, viata e complicata . Ce facem, cedam si tabaram pe bietii oameni care habar nu au de frustrarile noastre sau ne depasim limitele si ne cream propriul final fericit?


Istorie locală la biblioteca ta (Local History@ Your Library)


Proiectul Istorie locală la biblioteca ta , este un proiect cu finantare externa, finantatorii fiind Centrul Mortenson pentru programe internationale de pregatire a bibliotecarilor din Illinois, Statele Unite ale Americii.
Perioada de derulare este  de un an :septembrie 2011- august 2012.

Proiectul îşi propune să contribuie la creşterea gradului de utilitate şi implicare în sprijinul educaţiei permanente a bibliotecilor judeţene şi constă în constituirea unui suport informaţional accesibil prin Internet, conţinând materiale documentare şi informative despre istoria locala a fiecărei zone.

Proiectul va fi în beneficiul elevilor de clasa a patra şi a învăţătorilor, care vor putea accesa documente în format electronic existente în colecţiile bibliotecilor publice, precum şi ale altor instituţii de profil. Bibliotecarii din bibliotecile publice vor digitiza aceste materiale care vor veni in sprijinul curriculei pentru clasa a patra.

Continutul portalului www.istorielocala.ro va fi construit în baza curriculei şcolare, a recomandărilor profesorilor şi a nevoilor elevilor, care vor fi consultaţi, iar sustenabilitatea se bazează pe parteneriatele Bibliotecilor cu Inspectoratele Şcolare şi instituţiile culturale locale, muzee si arhive. Proiectul are la bază o idee inovatoare la nivel naţional , în ceea ce priveste istoria locală şi valorificarea ei in mediul virtual.  

Parteneri nationali ai proiectului sunt:

Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai" Bihor
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj
Biblioteca Bucovinei "I. C. Sbiera" Suceava
Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea




10 noiembrie 2011

PROGRAMUL MÁRAI ŞI BIBLIOTECA DIN SALONTA



Fondul de carte al Bibliotecii Municipale “Teodor Neş” Salonta s-a îmbogăţit cu volume valoroase datorită Programului Márai din Ungaria. Ţelul acestui program este, ca prin sprijinul Fondului Cultural Naţional, valoroase lucrări apărute pe piaţa maghiară să ajungă la cititori prin intermediul bibliotecilor.
Alături de alte biblioteci aflate dincolo de graniţele Ungariei şi biblioteca din Salonta a avut posibilitatea de a participa la acest proiect în vederea obţinerii donaţiei. Societatea Nonprofit de Aprovizionare a Bibliotecilor, cu sediul în Budapesta, s-a ocupat de buna desfăşurare a programului. Cele 289 de volume, în valoare totală de aproape 800 de mii de forinţi (11683,88 lei), cuprind în valoare egală cărţi de beletristică şi cărţi cu caracter ştiinţific.


Rugină Irina,
    bibliotecar responsabil




MÁRAI-PROGRAM ÉS A NAGYSZALONTAI KÖNYVTÁR


Értékes könyvadománnyal bővült Nagyszalonta közkönyvtárának állománya a Márai-program jóvoltából. E program célja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyar könyvpiacon megjelenő értékes művek eljussanak a könyvtárakon keresztül az olvasókhoz.
 Mivel a nagyszalontai könyvtár is szerepelt a Márai-programba meghívott intézmények listáján más határon túli könyvtárak mellett, kitöltöttem a szükséges nyilatkozatot a támogatás igénybevételéhez. A program lebonyolítója a budapesti székhelyű Könyvtárellátó Nonprofit KFT.  A 289 kötet, összesen közel 800 ezer forint értékben (11683,88 lej), fele-fele értékben tartalmaz szépirodalmi és tudományos könyveket.



 Rugină Irina,könyvtárvezető

2 noiembrie 2011

Carte cu autograf

  
Nagy Imre: Horváth Imre 


















   
Horvath Imre - (1906-1993) 
Poetul s-a nascut la 4 noiembrie 1906 la Marghita intr-o familie de farmacisti . Dupa studiile liceale facute la Oradea(1925) ,in anul 1932 debuteaza cu versuri, in volumul”Deasupra vartejului”.Este autorul a peste 40 de volume.
Se stinge la Oradea, in anul 1993.


Sz. 1906, Margitta - megh. 1993, Nagyvárad) költő.
 1927-ben újságíró lesz, különböző lapok szerkesztője,1937-ben a Korunknál köt ki.
Kedvenc műfaja a miniatűr, a négysoros, élete végén újra kivirágzott költészete. A
  városi ember élményvilágát fejezi ki. Élete utolsó évtizedeit Nagyváradon élte le.



Bibliotecar Tarb Csilla

1 noiembrie 2011

Istoria învaţă şi ne învaţă – Simpozion “Arestarea Episcopilor 28/29 octombrie 1948” Baia Mare






La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul de pe malurile Săsarului a fost gazda unui simpozion comemorativ închinat Bisericii Greco-Catolice. Titlul şi tema acestui simpozion “Arestarea episcopilor 28/29 octombrie 1948” ne aminteşte şi astăzi de virtuozitatea acelora care nu şi-au schimbat sensul vieţii lor, ci au rămas fideli Bisericii şi neamului în care s-au născut. Să fie acest gest al lor un excez de zel şi o încăpăţânare? Ce i-a motivat pe aceşti episcopi şi preoţi să refuze semnarea trecerii la ortodoxie, chiar dacă, pentru unul din ei, i-a fost oferit scaunul mitropolitan de la Iaşi? Cum a fost primită această arestare de miile de credincioşi şi sutele de preoţi? Cum a supravieţuit Biserica greco-catolică în perioada comunistă ? Tot atâtea întrebări care se nasc şi azi în mintea noastră, şi care cer răspunsuri adecvate pentru a învăţa din trecut. Tocmai pentru ca acest lucru să poată fi scos la lumină, simpozionul de la Baia Mare, aflat acum la cea de-a 7-a ediţie, a avut o serie lucrări cu o tematică diversă tocmai pentru a evidenţia că înainte şi după momentul arestării episcopilor greco-catolici, a existat o continuitate şi o liniaritate în istoria acestei Biserici, care explică prin fapte momentul fidelităţii acestor episcopi în toamna anului 1948.
Simpozionul a debutat vineri seara la Parohia greco-catolică “Sf. Anton de Padova” – organizatoarea evenimetului – unde s-a celebrat o Sf. Liturghie comemorativă, urmată apoi de un parastas pentru episcopii, preoţii şi credincioşii morţi în temniţele comuniste. În următoarea zi, a urmat prezentarea lucrărilor conferenţiarilor invitaţi. Astfel, pentru perioada anterioară momentului 1948 au fost prezentate două lucrări: dr. Ioana Bonda „Alexandru Şterca-Şuluţiu – primul mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma” şi dr. Cecilia Cârja „Întemeierea episcopiei greco-catolice de Hajdudorog”. Pentru perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice (1948-1989), au existat trei lucrări: dr. Maria Riţiu „Rezistenţa greco-catolică din nord-vestul Transilvaniei în perioada comunistă. Botez, cununie, înmormântare în clandestinitate”, dr. Silviu Sana „Contribuţii la istoria Eparhiilor greco-catolice de Oradea-Mare şi Baia Mare. Raportul vicarului ortodox, dr. Augustin Paul, din anul 1957” şi conf. dr. Ruxandra Cesereanu „Memoriile de protest şi scrisorile mustrătoare ale unui preot greco-catolic în vremuri de restrişte”. Un studiu deosebit de interesant şi de actualitate a fost cel prezentat de dr. Ciprian Ghişa “Locul Bisericii greco-catolice în dialogul ecumenic din România”. Lucrarea preotului-profesor dr. Ioan Tâmbuş intitulată “Aspecte ale evoluţiei comunităţii greco-catolice din Baia Mare până în prezent” a evidenţiat principalele momente din istoria comunităţii greco-catolice băimărene de la înfiinţarea ei până la scoaterea în afara legii a cultului greco-catolic. Pe tot parcursul evenimentului, prezenţa ierarhului locului, dr. Vasile Bizău – episcop greco-catolic de Baia Mare, s-a constituit ca gest de continuitate faţă de antecesorii săi, care în urmă cu jumătate de veac, au rămas statornici în credinţă.
Studiile prezentate de conferenţiari au captat atenţia auditorului prin bogăţia informaţiilor prezentate. S-a vorbit despre Mitropolitul Alexandru Sterca Şuluţiu (1851-1874) a cărui prezenţă în fruntea nou înfiinţatei Mitropolii a produs o schimbare binemeritată Bisericii Greco-catolice româneşti din Transilvania. Apoi, despre înfiinţarea Episcopiei greco-catolice de Hajdudorog şi reacţiile românilor adresate Budapestei şi Vaticanului, împotriva înfiinţării acestei episcopii constituite din ruteni şi români maghiarizaţi. Lucrările dedicate perioadei de clandestinitate au întregit „tabloul” simpozionului mai ales prin detaliile surprinse despre viaţa sacramentală a credincioşilor, despre frământările din anii 1956-1957 şi chiar despre scrisorile „mustrătoare” adresate de preoţii clandestini către preoţii care au trecut la ortodoxie. În finalul simpozionului, în timpul alocat întrebărilor sau observaţiilor pe marginea lucrărilor susţinute, profesorul pensionar Ioan Igna a amintit pe preotul şi memorandistul Vasile Lucaciu (1852-1922) a cărui fapte, constituie şi astăzi repere deosebit de importante care au marcat istoria românilor.
În plan personal, ca reprezentat al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor, participarea la acest simpozion dedicat episcopilor greco-catolici a marcat un progres cultural şi spiritual de ambele părţi. Primirea din partea gazdelor evenimentului, slujba de comemorare, prezenţa unui numeros public şi mai ales semnalarea făcută de o doamnă care era fiica unuia din preoţii pe care i-am amintit în studiu prezentat, toate acestea s-au constituit ca fapte de mărturie că istoria noastră învaţă şi ne învaţă, ca astăzi, să putem fi mai buni ca ieri.
Silviu Sana
Bibliotecar „Colecţii Speciale”

Initiative sociale- Biblioteca comunala Popesti


 Am primit un articol foarte personal de la Iulian Maga bibliotecar al comunei Popesti Bihor.
Nu am publicat integral textul, am eliminat toate referirile politice nominale pentru ca aria de actiune a bibliotecii ca institutie este in afara oricaror jocuri politice.
Ii felicitam pentru activitatile sociale in care se implica.
"Va scriu doar cateva randuri referitor la copiii aflati in dificultate in Romania ! 
Azi vom ajunge la 7 miliarde de locuitori ai planetei Terra ! iar problema guvernantilor nostri   ESTE CE PILULA SA INVENTEZE GUVERNUL ROMANIEI PENTRU CA VOM FI PREA MULTE GURI DE HRANIT !   (logic avem dovezi video - audio ,,,, dar ce folos ! ) 
 Problema  tehnica  consta in  faptul ca Biblioteca Comunala Popesti Bihor ( trebuie mentionat Bihor pentru ca suntem 39 de localitati Popesti in Romania ) se lupta cu Guvernul Romaniei  ... cum se lupta ?  simplu ! noi avem cititori ! ei nu au pe nimeni ! Noi cunoastem adevarata istorie  a poporului roman !  (multumin domnului profesor Potlog Gheorge , coleg de facultate cu domnul Ioan Cuceu) ei  au oferit o saptamana de vis in Bucuresti  la Muzeul National  de Istorie ! Un merit deosebit l-a avut si  in deschiderea centrului Biblionet din localitatea noastra , cu ajutorul lui incercam sa facem lumea mai usoara ... stim ca nu prea reusim insa ne dam interesul .


 In urma apelului  local facut de Biblioteca Popesti   am reusit sa strangem      5 cutii cu haine pentru copii pe care le-am donat Spitalului de copii din Oradea  . Pacat ca autoritatile din tara noastra  au cam uitat de copiii aflati in dificultate ... care din pacate sunt multi !   maine cu ajutorul profesorilor de istorie sus amintiti va  vom scrie tot ce tine de legislatia copilului aflat  in dificultate ! "


Bibliotecar Iulian Maga

"SĂ NE DEPĂŞIM LIMITELE" la final de proiect şi la început de drum



Proiectul "Să ne depăşim limitele" „a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de Fundaţia Soros România prin programul Fondul de Urgenţă” şi s-a adresat în mod special copiilor proveniţi din medii sociale defavorizate, care în mod normal nu ar avea posibilităţi să experimenteze situaţii de viaţă deosebite. Acest proiect le-a dat şansa să îşi însuşească deprinderi de acordare a primului ajutor, de orientare în natură, de căţărare, vâslire şi campare; precum şi de a-şi dezvolta trăsăturile de caracter: voinţa, curajul, îndemânare, comunicare, încredere în sine, etc.
Acest proiect a debutat cu o serie de activităţi teoretice în cadrul cărora elevii şi-au însuşit norme de acordare a primului ajutor, de folosire a echipamentelor specifice, circulaţie rutieră. Toate acestea s-au desfăşurat cu sprijinul partenerilor din proiect: Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor, Crucea Roşie Bihor, Primăria Sînmartin, Poliţia Băile Felix, Spitalul Clinic Judeaţean de Urgenţă UPU - S.M.U.R.D. Oradea, Universitatea Oradea - Facultatea de Euducaţie Fizică şi Sport, Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai" - filiala Băile Felix, Clubul Sportiv "Felix- Sânmartin", Clubul Sportiv "Ayki - Judo" şi Asociaţia Cerhen Speranţa.
Activităţile de căţărare s-au desfăşurat în Betfia la cariera de piatră şi au fost coordonate de către persoane specializate. Copii au avut şansa să înveţe să facă căţărări, rapel, transport ranit de pe munte, acordare de prim ajutor. Aceste activităţi s-au bucurat de un succes uluitor, toţi elevii din grupul ţintă al proiectului reuşind să-şi învingă temerile şi prinzând gustul pentru acest sport.
În cadrul activităţilor de campare şi caiac elevii au fost învăţaţi să: monteze / demonteze cortul; să folosească echipamentele specifice campării; să se orienteze după semne neconvenţionale şi cu ajutorul busolei; să vâslească în caiac astfel încât să se deplaseze pe apă controlat.
Deplasarea spre locurile de desfăşurare a activităţilor s-a realizat cu bicicletele în grup, elevii descoperind frumuseţea acestui tip de deplasare, precum şi satisfacţia de a se putea deplasa cu bicicleta pe parcursuri lungi şi solicitante.
Elevii au participat în proporţie de 100% la activităţi, iar entuziasmul lor a fost atât de mare încât şi ceilalţi elevi ai şcolii şi-au exprimat dorinţa de a participa.În consecinţă şcoala noastră va continua aceste activităţi pe o perioadă nedeterminată, cuprinzând pe rând toţi elevii şcolii.
Proiectul s-a încheiat cu o serie de activităţi teoretico - practice în care elevii au fost iniţiaţi în tehnici de supravieţuire urbană, respectiv autoaparare.
Considerăm că acest proiect a fost un succes care va continua prin activităţi periodice de căţărare, caiac, campare şi activităţi teoretice, graţie sponsorului nostru "Fundaţia Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de Fundaţia Soros România prin programul Fondul de Urgenţă" care ne-a dat posibilitatea să achiziţionăm echipamentele necesare acestor sporturi, cărora le mulţumim.

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării