26 noiembrie 2013

Bloguri și bloggăreală

Când m-am apucat de condus un blog , nu m-am gândit la fenomen ca atare. Era o oportunitate de a ține un jurnal al bibliotecilor publice, de a ține împreună un grup de biblioteci, de a face publică activitatea lor, eu ,destinatar al mesajelor, rapoartelor și povestirilor lor.

Cei 5 ani de activitate au confirmat importanța demersului. Am găsit articole preluate sau date referință pe situri la care niciodată nu ne-am gândit că ar fi interesate.
Am reușit să convingem și pe alții și acum sunt  multe bloguri de bibliotecă atât în Bihor cât și în țară.

Un parteneriat în blogosferă se poate face în mule feluri. Se poate face o biblioblogosferă, se pot face grupuri de  Bloguri de biblioteci în blogosferă.

Se pot folosi cuvinte mari,  formatori de opinie,  direcții de dezvoltare in educație , sau cultură, proiecte de advocacy pentru cauze culturale sau educaționale, cu siguranță cei care caută găsesc cele mai potrivite sintagme pentru ceea ce se intâmplă în realitate. Să ai un partener media care să preia articolele importante, și să crească vizibilitatea acestui sector înăbușit de prejudecăți  ( biblioteca) este extraordinar de important și valoros.
In acest mod fiecare are acces instantaneu  la aria de preocupări a celorlați, e o sursă de îmbogățire personală și un schimb de bune practici continuu, și aș spune eu un mod proactiv de a depăși  prejudecățile .

Intrând în acest concurs, SuperBlog 2013, nu am fost convinsă de la început că pot să depășesc tenta oarecum comercială a concursului. Deși nu am bifate toate articolele am reușit să găsesc pentru majoritatea temelor un mod de a le aborda  integrându-le oarecum în sfera activității de bază a blogului. Cred că până la urmă despre asta este vorba, de a aparține unei comunități cu o infinitate de agende personale și de a găsi  puncte comune prin care activitatea fiecăruia să fie mai vizibilă, mai strălucitoare.

Un alt beneficiu al parteneriatelor este acela de a învăța permanent de la celălalt, de a intra în diferite jocuri sau schimburi de opinii cu oameni care pot aduce un suflu cu totul nou în propriile abordări.

 Mai mult, se poate transfera activitatea din mediul electronic în viața reală, în mici proiecte sau concursuri , cum am și experimentat aici sau cum au făcut bloggerii parteneri de pe   www.toateblogurile.ro  anul trecut.
Un pas mai departe ar fi să folosim parteneriatul pentru a promova cauze importante, inclusiv pentru a crea sau schimba politici publice. Dacă puterea  unei societăți civile e definită de coerența în susținerea unor cauze, tot așa parteneriatele în blogosferă pot crea cu viteză mult mai mare, instantaneu aș spune curente de opinie implacabile.

Trebuie oarecare curaj și încredere în buna credință a tuturor dar merită efortul.
Specialistii și cei care au o experiență mai mare în domeniu spun mai multe despre acest tip de jurnalism cetățenesc.
Una peste alta a fi blogger e super.

Acest articol a fost scris pentru Superblog2013.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării