16 noiembrie 2013

Definiții subiective - puritate

Dex online ne informează  PURITÁTE s.  înseamnă. 1. curățenie. (~ aurului.) 2. v. limpezime. 3. v. claritate. 4. v. desăvârșire.
 
 #Puritatea este un atribut pe care îl oferim multor contexte din viața cotidiană.
 Puritatea inimii și inocența , puritatea  în relație cu igiena, sănătatea, hrana, morala, societatea....
Folosim  deseori “pur precum cristalul”, “pur ca razele soarelui”, “pur ca apa unui lac de munte” . Încercăm să ne ducem viața alegând  o hrană pură, băuturi pure respirând un aer pur ! Toate descriu nevoia noastră  a oamenilor de perfecțiune.

Puritate este unul din cuvintele care duc la fanatism, ca și cel de iubire, adevăr sau credință. Poate mai sunt și altele dar acum nu îmi vin în minte. Se poate declanșa un mic război dacă încercăm să impunem standarde care să descrie acest concept. Cercetătorii istoriei pot argumenta, au pierit civilizații în numele acestor cuvinte ideal. Fiecare îl simte , îl trăiește , îl definește altfel.

 Mă găndesc ce înseamnă pentru mine.
Cum poți explica cel mai bine cuvintele care au semnificație inclusiv pentru sufletul omului. Cum le explicăm și cui ?  Doar folosind metafore reușim să descriem conceptele cu adevărat importante și să evităm căderea în banal, devalorizarea și încețoșarea lor. Cu cât ne apropiem mai mult  cu atât imaginea devine mai tulbure.

E bine să rămânem un pic la distanță, să căutăm imaginile purității  prin ochiul cuminte al obiectivului aparatului de fotografiat și să îl lăsăm pe el să vâneze puritatea culorilor și a imaginilor, inocența naturii :
in vant de april
isi scutura petalele
o papadie
 (Monica Trif),
sau strălucirea picăturilor de  rouă în soare în diminețile de iarnă ...

Doritorii pot participa la  concurs Instagram  propus de  AQUA Carpatica care se desfășoară până în 24 noiembrie.

Acest articol a fost scris pentru Super blog 2013

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării