30 iunie 2021

IA” ROMÂNEASCĂ – TÂRÂM DE POVESTE

 DeNicu Răcuciu

 
complet 

Sub acest generic s-a desfășurat la Aleșd o amplă activitate dedicate „Iei” românești. Ziua internaţională a Iei românești celebrată în Ziua Sfintei sărbători a Nașterii lui Ioan Botezătorul, Ziua Sânzienelor, ca un simbol al românismului nu a cunoscut amploarea pe care o merită. Puține au fost activitățile de cinstire a acestui simbol românesc, simbol al identității noastre naționale. Ia românească este cunoscută și apreciată peste hotare și mai puțin în țara sa de origine.




Un cuvânt special de apreciere pentru Biblioteca orășenească „Octavian Goga” din Aleșd parteneră permanentă cu Asociația și singura organizatoare a unor activități dedicate portului popular și tradițiilor milenare ale poporului nostru. În cuvântul său introductiv, d-na Georgeta Ardelean, directoarea Bibliotecii „Octavian Goga”, a caracterizat ”Ia” românească acordându-i în peisajul portului românesc, un loc de cinste: Pe pânza de culoarea aripilor de înger, femei dăruite cu har de la Dumnezeu, au cusut istoria acestui popor. În fiecare împunsătură de ac, făcută de mâinile muncite, regăsim toată dragostea, speranța, jalea, durerea, bucuria, rădăcinile, cântecul, jocul și mai ales acel sentiment inefabil, care cu greu poate fi tradus în alte limbi„ Dor”. Deci costumul popular era taina sufletului femeii, slava întregii familii. 


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării