19 iunie 2021

Lecturi de weekend 137

 Pacienta tăcută , autor  Alex Michaelides, Editura litera, 2019.


Cartea Pacienta Tăcută, scrisă de Alex Michaelides, este un thriller psihologic care descrie dinamica unor vieți marcate din copilărie de violență și anihilare a personalității.

Ca și decor ne aflăm într-un ospiciu - care ne amintește de Zbor deasupra unui cuib de cuci- cu psihiatri și terapeuți care în afara meseriilor lor sunt și ei oameni.
În acest decor  se  desfășoară dramele generate de unele triunghiuri amoroase. Adulți cu carierea marcante, sunt încă sub influența dramelor din copilărie , aceste drame vor determina acțiunile pe care le citim.

Alicia Berenson, pictoriță, personaj central, este considerată vinovată pentru uciderea soțului ei, fotograful Gabriel. După crimă, ea rămâne într-o stare de permanentă muțenie și este considerată iresponsabilă și închisă într-o  unitate psihiatrică denumită Grove.
 
Theo , personaj principal, psihoterapeut, e interesat de evoluția stării mintale a Aliciei , preia cazul și începe să scormonească viața pacientei cu un interes bolnav .

Se dovedește ca Theo este criminal, se dovedește că Alicia e criminală, iese la iveală suferința fiecăruia, ca într-o tragedie greacă: Alcesta. Se poate ca această dramă să fi fost cea care a inspirat romanul.
Nu m-a prins in timpul lecturii nici o stare care să ducă la suspans. Mi s-a părut doar trist și foarte realist. Emoțiile puternice care apar atunci  când oamenii iubiți te trădează pot degenera în crime, toate știrile o dovedesc.
 
Poate că așa cum spune autorul la un moment dat : ”Suntem cu toții nebuni, cred, doar în moduri diferite.”



 
 



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării