18 iunie 2021

Cerneală şi suflete

O carte importantă pentru istoria bibliotecilor și a învățământului din Oradea care mi-a scăpat până acum. Știam despre ea dar până am avut-o în mână nu mi-am dat seama de valoarea ei.

Cerneală şi suflete : aspecte ale învăţământului superior orădean : 1963- 2013 / Rozalia Barta, Cristian Culiciu. - Oradea : Editura Universităţii din Oradea, 2013

Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie ne propune cel dintâi volum editat sub egida sa, Cerneală şi suflete. Aspecte ale învăţământului superior orădean 1963-2013, gândit special în vederea marcării celor 50 de ani de învăţământ superior la Oradea. 
Cartea este rezultatul parteneriatului dintre Asociaţia „Gheorghe Şincai” , Universitatea din Oradea, Biblioteca universitară şi Departamentul de Istorie al UO.

Volumul, este structurat în două părți.
 
Prima parte dedicată Universităţii, punctează aspecte esenţiale ale trecutului academic local folosind informaţii din presa locală şi mărturiile orale: evoluţia Institutului şi a Universităţii, dezvoltarea facultăţilor, activitatea ştiinţifică, legăturile ţinute cu diferite personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi educaţionale,   viaţa studenţească, asociaţiile şi activitatea ştiinţifică a studenţilor de la Oradea.

Istoricul bibliotecii, în  partea a doua a volumului, evidențiază  momentele bune  şi cele mai puţin favorabile ale instituţiei, împreună cu  informaţii privind Asociaţia Bibliotecarilor din România. 

Rozalia Barta , autor a părții despre bibliotecă,  adună toate momentele mărunte care umplu viața uni bibliotecar și le dau semnificație.
Utilizatorul unei biblioteci nu are de unde să știe câtă muncă este în spatele unei serviri promte , a unei cărți găsite în câteva minute, a unei informații pe care o poate accesa instant pe catalogul bibliotecii.
 Chiar din cuprins ne dăm seama de acest lucru. Fiecare decadă de viață a bibliotecii  are un capitol de ” Organizare funcțională”!!!  de la înființare prin perioade dificile, mutări sau  evoluție tehnologică, toate au în spate o cntitate uriașă de muncă, fiecare carte a trecut de zeci de ori prin mâinile fiecărui angajat.


Volumul se încheie cu un index al articolelor, peste 2000 la număr, ce au fost publicate în ziarul Crişana între 1963 şi 2013 şi care au ca subiect învăţământul superior local.
Volumul poate fi consultat in format electronic si la adresa  academia edu.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării