6 iunie 2021

Lecturi de weekend 136

Astăzi explorăm tema  Frumoaselor adormite în literatură .



Yasunari Kawabata , Frumoasele adormite, Editura Humanitas 2018
 
Apărut în 1961, Frumoasele adormite este singurul roman al lui Yasunari Kawabata care explorează în mod explicit psihologia atracţiei sexuale.


Casa frumoaselor adormite este un loc al plăcerilor crepusculare. La lăsarea întunericului, bărbaţii aflaţi la apusul vieţii vin să petreacă noaptea alături de tinere nevinovate cufundate într-un somn adânc, din care nici o sărutare, nici un gest violent nu le poate trezi. Pasivitatea lor e periculoasă, pentru că reprezintă o permanentă tentaţie de a depăşi limitele impuse, un îndemn pervers la agresiuni doar aparent fără consecinţe. Sunt aceste fete jucării, sau victime? întreabă Kawabata, iar răspunsul nu e niciodată univoc.



Citind cartea și gândindu-mă la temă mi-a venit în minte linia sonoră de la Depeche mode cu piesa  In your room .  


  

O altă carte aceiași temă.
Stephen King,  Owen King, Frumoasele adormite, Editura Nemira, 2018.
 New York Times declară acest roman de ficțiune bestseller.


Intr-o colaborare spectaculoasa, Stephen King si fiul sau, Owen King, pornesc de la o premisa originala si incendiara: ce s-ar intampla daca ar disparea femeile?

Intr-un viitor deloc indepartat, dupa ce adorm, femeile sunt acoperite de coconi asemenea fluturilor, iar daca cineva indrazneste sa le tulbure somnul le va transforma in creaturi incredibil de agresive. Una singura, Evie Black, e imuna la blestem.

Abandonati si lasati prada instinctelor primare, barbatii se impart in factiuni: unii vor s-o salveze pe Evie, iar altii nu vor decat sa mentina haosul. Intr-o lume a barbatilor, totul se reduce la agresivitate foarte rapid.

„Un carusel violent, distopic, care te va ingrozi si te va prinde de la prima pagina.“
People

„Inca un thriller blockbuster, in care Mr. Mercedes se intalneste cu Inchisoarea ingerilor: barbati brutali, femei care s-au saturat de starea de fapt, alcool, saracie rurala. O placere vinovata, murdara de sange.“
Kirkus Reviews


Nici zona basmelor nu este străină de farmecul frumoaselor adormite.

In basme, prințesele adorm sub influența unei vrăji și sunt trezite cu blândețe de cavaleri frumoși pe cai focoși, și apoi trăiesc fericiți  împreună până la adânci bătrâneți.

 Frații Grimm ne-au încântat cu cele două povești cunoscute-

Frumoasa din pădurea adormită  și Albă ca zăpada  de Jacob şi Wilhelm Grimm

În literatura română avem povestea porcului de Ion Creangă.

Aici nu fata adoarme ci se străduiește să îl trezească pe frumosul prinț adormit de vrăjitoare.  


Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării