22 decembrie 2010

E vremea colindelor...

Semnificatiile colindatului se pierd departe in negura vremii. Colindatul simbolizeaza in esenta, moartea vechiului an si nasterea celui nou. Si, dincolo de semnificatia religioasa, colindele pot fi considerate cu usurinta drept rituri stravechi ce amintesc de un cult al fertilitatii.


Craciunul se sarbatoreste abia din secolul al II-lea d.C. Biserica incercand sa gasesca o zi  care sa corespunda nasterii Domnului. In secolul IV s-a decis sarbatorirea nasterii in perioada Solstitiului de iarna, mare sarbatoare a popoarelor europene.

Colindatul In Ajun se face seara si, in general cetele sunt formate din copii de la 6 pana la 15 ani , majoritatea baieti ( in traditia romaneasca ,fetele merg mai rar la colindat), deoarece ei exprima puritatea, veselia si sufletul neintinat. Acestia nu au urari lugi si de obicei ei sunt cei care colinda "cu steaua".
Chiar daca multe din aceste obiceiuri la oras au fost lasate deoparte, colindele tot mai rasuna la usi,iar colindatorii , mai ales copiii, nu au renuntat sa aduca vestea Nasterii Domnului in case.

La biblioteca Iosia in fiecare an , colindatori fideli sunt copiii de la Grad. Maria. Anul acesta si-au facut simtita prezenta la noi copilasiii dornici de a vesti apropierea Craciunului.


Impreuna cu doamnele educatoare au cantat, au colindat sporind farmecul zilelor de iarna.

Bibliotecar Monica Ilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării