2 decembrie 2010

Biblioteci din Franta


In 26-28 octombrie am avut oaspete pe dl.doctor Christian Fournier,   primar al comunei Saint Martin Valmeroux(foto) care apartine comunitatii pays de Salers din Cantal.

Am profitat de prezenta domnului primar ca sa aflu tot ce se poate despre biblioteca din comuna lui.

Comunitatea este formata din 27 de comune si are un numar de 9500 de locuitori care au o arie ocupationala: 8% industire, 20%constructii, 27% comert, 45%servicii. In comunitate exista 5 biblioteci iar cea din St.Martin Valmeroux este mediateca, imprumuta pe langa carti  jocuri, DVDuri, CDuri.(foto)
Mediateca functioneaza din 2003, cand exista o scoala primara si un colegiu si primaria a castigat un proiect pentru copiii cu dificultati de invatare. S-a luat hotararea sa se reorganizeze o biblioteca care sa fie deschisa pentru intreaga comunitate. Cu ajutorul bibliotecii departamentale au reorganizat biblioteca iar bibliotecara este o tanara absolventa de litere care a dat un examen de asistent de bibliotecar.Inainte exista  doar un fond de carte in primarie si un fond de carte in scoala.

Anual primaria aloca un fond de 3000 de euro pentru achizitii de carte, CD, DVD, jucarii. Biblioteca departamentala Cantal  improspateaza si ea periodic fondul de carte si de jucarii cu ajutorul Bibliobusului si al Ludobusului .Programul cu publicul se poate vedea pe site-ul primariei.

Biblioteca este echipata cu 10 calculatoare , 2 dintre ele fiind special destinate persoanelor care au nevoie sa navigheze pe net cu ajutorul bibliotecarului. Biblioteca ocupa un spatiu de 250mp, este mansardata si are si un spatiu suplimentar pentru expozitii.
Ultima activitate de care povestea domnul primar a fost o activitate de lectura :
Biblioteca departamentala a ales 2-3 carti, si 2 artisti care au venti sa citeasca textele in fata publicului. Se citesc cateva capitole care sa trezeasca interesul publicului pentru lucrare.Cateodata este si cineva care acompaniaza instrumental  lectura cu un fond sonor care sa recreeze atmosfera din carte.( de teroare sau mister pentru roamanele politiste...)
Se mai organizeaza expozitii de pictura , sculptura , sau fotografie, cu ajutorul bibliotecii departamentale sau doar cu ajutorul artistilor locali.

Despre implicarea voluntarilor in activitatile de biblioteca dl Fournier spunea ca au cativa proaspat pensionati profesori care ajuta copiii la teme  sau ajuta bibliotecara in activitatile curente.

Rugat sa imi spuna ceva personal despre biblioteca din comuna ,  dl primar a spus:
" Cela permet d'ouvrir l'esprit, de fair grandir le niveau intellectuel de la population"
"Nous vous remercions monsieur Fournier"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării