11 mai 2012

Biblioteca Universității din Warsovia- Colectii speciale

Biblioteca Universitatii din Varsovia este impresionată  din multe puncte de vedere.Biblioteca găzduiește  un fond de 3.000.000.000 unităti de biblioteca, în condițiile în care al doilea război mondial a disrus o mare parte din colecții.
Sistemul de catalogare este cel folosit de Biblioteca Congresului SUA, catalogul traditional pe fise este utilizat in paralel cu cel electronic.

In sectiile de împrumut de carte, organizate pe domenii lucreaza alaturi de bibliotecari   și profesionisti ai domeniului respectiv – istorici la istorie, filologi la literatură, juristi la drept, sociologi etc.




La intrare, in capul scarilor, sunt patru coloane cu text scris circular pe care stau in meditație statuile in marime naturala ale unor personaje semnificative pentru cultura poloneză.




Instalațiile de incălzire sunt la vedere, iar mobilierul este ultramodern, metalul si sticla sunt prezente peste tot .   Mesele de lectura si de studiu sunt  intercalate printre rafturile cu acces liber, vizibile din holul central pe  doua nivele.

                                       







Etajul trei este dedicat colecțiilor speciale  organizate  și valorificate într-un mod original .

 Am luat de acolo plicul promoțional care descrie pentru nou veniți istoricul acestor colecții , pe care vreau sa vi-l prezint mai în detaliu . Sper   că odată o sa vedem si la noi așa ceva.

Departamentul de tipărituri timpurii a fost creat relativ recent din 1949 și conține publicații din secolele 15- 18,   130000 volume, cărți, periodice și calendare.
Accesul utilizatorilor la cărțile  rare, valoroase,  în formatul original poate fi restricționat. Sunt însă disponibile  copii în sala de lectură a periodicilelor și a microfilmelor.

Departamentul de muzică a fost creat în 1954  prin primirea colecției de la Biblioteca Națională și de la Scoala de muzica din Varsovia după al doilea război mondial. Din cele 40000 de unități enumerăm - 5000 partituri manuscrise , 30000 scrisori scrise și primite de compozitori polonezi, fotografii, postere, afise de concert. Fotocopiile pot fi făcute doar după microfilme.


Departamentul de publicatii efemere (efemeridele) a fost infiintat în 1918 . Acestea au devenit   în timp documente martor  a vieții social, produse cu ocazia uneor evenimente culturale sau politice. Aici sunt coletate :brosuri, jocuri pentru copii, afise, meniuri, fotografii, inregistrari audio, video,  felicitari, corespondenta, reclama, timbre vandute in scop caritabil, calendare de perete. In 2009 colecția avea 214705 obiecte  și se imbogățește  cotinuu cu producția curentă. Acestă colecție poate fi  studiată doar cu acreditări speciale. Obiectele sunt digitizate și disponibile pe site. ebuw.uw.edu.pl




Departamentul cartografic este  un alt departament care a apărut odată cu biblioteca 1816. Colecția a supraviețuit doar parțial războiului. Acum include peste 10.000 de obiecte , globuri pământești din secolele 17 și 18, atlase din secolul 16,  61 hărți desenate manual. Documentele de secol 16-18 pot fi consultate doar în scop de cercetare, studenții având nevoie de referințe de la profesori pentru a putea avea acces.  Celelalte obiecte de colecție pot fi solicitate la sala de lectură.


Departamentul de imprimate - print room  a fost înființat din 1818 și conține grafică și pictură . Războilul a distrus 60% din colecție iar acum avem un număr de 50000 de unități .Conditiile de acces sunt speciale, în primul rând sunt oferite  copiile digitizate ale originalelor.  www.buw.uw.edu.pl/en Fotografiatul este strict interzis.


Deparamentul de manuscrise
Originile acestei colecții  vin din anul 1816 odată cu înființarea bibliotecii,  din colecțiile a două licee , a bibliotecii Curții de apel, și a unor biblitoeci ănăstireti.În 1944 în jur de 4000 de carți  din acestă colecție au fost arse d enaziști.Au supraviețuit războiului 162 de manuscrise, iar azi colectia are 5000 volume  și peste 1600 teze de doctorat.


Publicații din secolul XIX .
Colecția include 600000 de publicații cu an de apariție între 1801-1918 și mai include carti de medicină și teologie până în 1950. Colecția  s-a format din - colecția de depozit legal intrată în bibliotecă , achiziții, schimburi, sau donații ale unor persoane fizive și acoperă toate domeniile de la literatură la științe. E o foarte bună resursă de cercetare a  secolului XIX.


8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării