11 mai 2012

Cand oamenii nu sfintesc locul- biblioteci publice mici

Programul Biblionet a oferit unui mare grup de biblioteci publice echipamente IT moderne cu scopul modernizarii si diversificarii serviciilor oferite.
Pentru multe biblioteci publice acest context a dus la o transformarea totala a locatiei ca si organizare , a serviciilor ca si functionalitate iar unerori au aparut si modificari de program in sensul de schimbare a acelui nefunctional program de la 8 la 16.

Bibliotecarilor a inceput sa le placa sa poata oferi mai mult in conditii mai bune , au inceput sa fie mandri de ceea ce fac, si sa actioneze in asa fel ca prezenta lor in comunitate sa se faca simtita.



In alte cazuri nu. De cateva zile au fost retrase echipamentele de la biblioteca comunala Avram Iancu.Toate eforturile noastre, discutiile cu primarul s-au lovit de lipsa de interes a persoanei delegate sa se ocupe de biblioteca.
In 2 ani calculatoarele au fost deschise de 2 ori, erau echipamente inca sigilate in cutiile originale.

Cand privim situatia de ansamblu, noi cei de la biblioteca judeteana vedem ca asupra bibliotecarilor din bibliotecile publice mici au rol coordonare doar cei care le sunt ordonatori de credit directi , adica primarii si consiliile locale de care apartin.
In  acest caz , solicitarea noastra directa la primarie de a  gasi o solutie pentru ca biblioteca sa fie functionala  conform contractului asumat de primar si de consiliul local, s-a lovit de o exprimare de genul: "Eu nu pot sa spun la bibliotecar ce sa faca! "
Alesi locali  care se exprima la fel , si in plus cu - "nu se mai citeste", "toata lumea are internet acasa", sau  "nu pot sa spun eu la bibliotecar ce sa faca" am intalnit mai multi in vizitele mele.

Existenta unor  astfel de exprimari arata ca Romania nu se afla cu adevarat in criza daca  resursele si ofertele de dezvoltare ale comunitatilor sunt refuzate atat de usor si daca nu reusim sa gasim oamenii portriviti pentru posturile potrivite.

Delia Pantea


Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării