O lucrare nouă care tratează mult mai clar, științific chiar, conceptul de fericire este Fericirea autentică de Martin E.P.Seligman.
Verdictul pe care il dă autorul este: ”Fericirea autentică este o urmare a identificării si cultivării principalelor dumneavoastră calități și a folosirii lor în fiecare zi, la muncă, în dragoste, la distracție și în relație cu copiii voștri.”
Ca si in lectura anterioară se face referire la reperele filosofiilor si religiilor din istoria umanității - toate descriu aceleași virtuți fundamentale - Ințelepciunea si cunoașterea/ curajul/ iubirea si umanitatea/ dreptatea/ cumpătarea/ spiritualitatea și transcendența/
Pentru cei care nu poseda aceste virtuti la modul absolut, autorul vorbeste despre subdiviziunile lor, unde ne regasim cu mai multa usurinta: ”întelepciunea poate fi impartita in calitati cum ar fi curiozitatea, dorinta de a invata, judecata, originalitatea, inteligenta sociala, simtul perspectivei. Iubirea include blândetea, generozitatea, capacitatea de a avea grija de ceilalti, puterea de a iubi si de a fi iubit.”
Cartea desface apoi in felii conceptele de plăcere, de recompensă morală, si chiar viata cu compartimentele ei. Pe parcurs găsim numeroase mini teste de evaluare si exemple din realitatea cotidiană - ne regasim sau nu, oricum e o carte din care putem învăța foarte multe lucruri.
Putem face orice alegere, pentru fiecare dintre noi s-ar putea sa funcționeze altceva, dar, nu în afara folosirii zilnice a calităților și virtuților personale.
Ultima pagina a cărții aduce în atenție același mesaj pe care l-am ales pentru antetul blogului: ”O viață care merită trăită este aceea al cărei scop ne depășește interesele personale, și cu cât scopul este mai nobil cu atât mai mult sens capătă ea.” Nu e foarte ușor dar e foarte practic și realizabil.
Grupa Steluțelor la Filiala Decebal
Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...
Wikipedia
Rezultatele căutării