22 februarie 2013

Servicii ale bibliotecilor publice pentru copii


                                                                         
În trecut a existat o practică comună de a ignora spaţiul dedicat pentru copii şi tineret în bibliotecile publice, de a acorda puţină atenţie dorinţelor copiilor. Pe măsură ce  bibliotecile publice au început să-şi  reevalueze priorităţile şi serviciile lor în secolul 21, tot mai multe tind să se adapteze nevoilor copiiilor, pentru a crea spaţii mai atrăgătoare, inovatoare şi chiar neconvenţionale. Această reevaluare a priorităţilor este susţinută de faptul că numeroşi copii sunt clienţi ai bibliotecii, pe care o vizitează frecvent, iar interesul lor este în creştere.  Astfel, din situaţiile statistice anuale întocmite de bibliotecile publice reiese că peste 18% din utilizatori au vârsta sub 14 ani.  În România, în cadrul unui sondaj CURS, efectuat în decembrie 2009-ianuarie 2010, a rezultat de asemenea interesul copiilor şi adolescenţilor faţă de biblioteca publică pe care o frecventează. De pildă, la întrebarea “Ce aţi schimba la biblioteca publică”?, 36% din respondenţi au răspuns “Sediu nou, modernizare”. Or, în ansamblul respondenţilor la chestionarele online generate pe computerele din reţeaua Biblionet, 37% din utilizatori aveau vârsta sub 14 ani. Aşadar, există o categorie de clienţi ai bibliotecii şi este evidentă o nevoie pe care bibliotecile publice trebuie să o ia în considerare. Odată câstigaţi de ideea folosirii bibliotecii publice, aceşti copii vor rămâne printre utilizatorii ei  pe măsura înaintării în vârstă.

Aceste argumente ne-au făcut să ne gândim la o prezentare a ofertei de servicii pentru copii a bibliotecilor publice din România, repertoriate după prezentările disponibile pe paginile de internet ale bibliotecilor judeţene, precum şi din informaţiile culese despre programele lor din mediul virtual – pagina biblionet.ro, conturile de facebook Biblionet, ANBPR, ale bibliotecilor publice. Desigur,
m-am ghidat şi după exemplele şi activităţile filialei braşovene special constituite pentru această categorie şi care poate fi un punct de pornire ce poate inspira şi alte instituţii să creeze servicii noi în sprijinul copiilor.



Se cuvine aici să fac o diferenţă: în unanimitate bibliotecile publice au secţii pentru copii – sală de lectură, secţie de împrumut, dar mai puţine au spaţii anume amenajate de joc – jucăriotecă sau ludotecă, îmbinând serviciile pentru şcolari cu cele pentru preşcolari. Printre acestea se numără bibliotecile judeţene din Arad, Bihor, Botoşani, Brăila, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Maramureş, Sălaj, Tulcea, Vrancea (miniludotecă). Desigur şi Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov unde lucrez eu. Mai jos am sistematizat serviciile generale oferite de Filiala nr. 6 pentru copii, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov pentru a da o idee de cât de variate pot fi acestea:
Tipul serviciului
Descriere activităţi
Utilizatori
lunar
Resurse alocate (nr. aproximativ de cărţi, CD-uri, jucării etc)
Bibliotecă
cărţi pentru preşcolari, bibliografie şcolară, dicţionare, enciclopedii,  atlase, reviste, înregistrari muzicale şi video - casete audio, video, CD, DVD
 în regim de sală de lectură şi împrumut la domiciliu
 bibliotecă digitală, bibliotecă digitală internaţională a copiilor
1205

la nivelul lunii mai 2011
49 746 volume
54 audiobook-uri
815 CD-uri
315 DVD-uri
1996 discuri vinil
Spaţiu alternativ de activităţi
(holul de primire de la intrare)
spaţiu pentru expoziţii şi desene, aniversări, carnavaluri şi serbări şcolare, ateliere, concursuri, spectacole de teatru, vernisaje, club origami şi de lego, filme, jocuri de strategie
-
Rafturi mobile expoziţionale, panouri de plută, din zăpadă artificială, carton, piueneze etc.
Jucărioteca
activităţi instructiv-educative şi distractiv- recreative - individuale şi de grup
992
la nivelul lunii mai 2011
(aici sunt incluşi utilizatorii jucăriotecii şi clubului de internet)
304 jucării
Club de vacanţă
lecţii, lecturi de vacanţă, ateliere de creativitate, jocuri, confecţionarea de felicitări de sezon, concursuri, selecţii de audiţii muzicale, filme
-
Cărţi, înregistrări audio, filme, hârtie de desenat, desene printate pentru colorat, creioane colorate, carioci, materiale pentru ateliere de creativitate, lipici etc.
Club de internet
activităţi legate de referate, jocuri, informaţii utile şi recreative
180 sesiuni, 227 ore
mai 2011
7 computere
Blog
Posturi, informaţii, comentarii
1452 vizualizări
mai 2011

Galerie foto
Realizarea fotografiilor şi a albumelor
93 vizualizări
mai 2011
145 albume foto create
Proiecte
Realizarea activităţilor prevăzute, a produselor vizate, scanarea, descărcarea, crearea de situri, prezentări, înregistrări etc
360 utilizatori
7 proiecte
vara 2010-vara 2011




Condiţiile de spaţiu şi personal

În funcţie de fiecare instituţie, secţia sau filiala pentru copii se situează în centru ori într-un cartier, deservind populaţia acestuia. Credem că este necesar să se afle în centrul zonei, aproape de magazine, şcoli, parcuri, locuri aglomerate şi căi de acces. În cazul Braşovului, filiala se află în centrul oraşului, aproape de sediul central al bibliotecii, într-o curte comună pe care o împarte cu Direcţia Generală de Protecţia Copilului, având în vecinătate parc, şcoli, poştă, magazine, staţii de transport în comun în apropiere, accesul fiind relativ uşor. Spaţiul filialei se compartimentează în trei locuri, cu destinaţii diferite, în funcţie de care se pot concepe diferite activităţi – 1. holul de primire, numit mai sus în tabel spaţiul alternativ; 2. biblioteca; 3. jucărioteca.

Trebuie să subliniez că această compartimentare nu înseamnă separarea activităţilor. Cele trei spaţii şi bibliotecarele care le deservesc comunică între ele, activităţile migrează şi de multe ori se folosesc pe rând resursele fiecărui spaţiu în cadrul aceleiaşi activităţi. Am făcut departajarea pentru o mai bună înţelegere, din motive de analiză.

1. La intrare,  holul de primire este spaţios, modern, placat cu gresie, dotat cu rafturi mobile, panouri de plută şi zăpadă artificială, plasmă, videoproiector, DVD player. El oferă posibilitatea unor activităţi alternative bibliotecii şi jucăriotecii: expoziţii, aniversări, ateliere, vizionări de filme etc., care altfel s-ar organiza mai dificil, întrerupând sau blocând activitatea specifică de bibliotecă ori jucărioteca. Spaţiul se poate amenaja felurit prin aşezarea măsuţelor şi scăunelelor colorate, prin modularea şi împărţirea locurilor în funcţie de nevoi. De asemenea, este uşor de curăţat şi nu există riscul pătării ori deteriorării cărţilor în situaţia organizării unui atelier de pictură, de exemplu.

Garderoba şi toaletele pentru copii completează spaţiile anexe necesare pentru o bună desfăşurare a activităţii.

2. Biblioteca dispune şi de mese de studiu, aparate pentru audierea CD-urilor, iar în prelungire se află depozitul de carte.

3. Jucărioteca este un spaţiu deschis, luminos, prietenos, mochetat special pentru amortizarea şocurilor, dotat cu rampă, mobilier special proiectat pentru copii şi jucării, computere şi birouri pentru bibliotecarii supraveghetori.

Sigur, în funcţie de caz, fiecare bibliotecă are spaţiul diferit, mai mare sau mai mic. Foarte probabil, multe biblioteci nu dispun de asemenea spaţii. Sugerăm doar că se poate valorifica chiar un hol pentru servicii variate ori se poate aşeza mobilier printre rafturile de bibliotecă, unde să se facă diverse activităţi, în funcţie de cererile şi nevoile observate.
Personalul este compus la Braşov din 5 persoane: 2 bibliotecare la jucăriotecă, 2 bibliotecare la bibliotecă şi un coordonator responsabil de derularea activităţilor. Toate bibliotecarele se implică şi colaborează în iniţierea şi organizarea activităţilor secţiei, indiferent că lucrează la bibliotecă sau jucăriotecă. Am observat că asemeni nouă, şi alte biblioteci judeţene dispun de personal numeros alocat acestor secţii – 4-5 persoane, precum la Bihor sau Cluj. Am remarcat că la Arad acţiunile pentru copii sunt organizate de serviciul de marketing, imagine şi animaţie culturală, în sala Atelier din cadrul Secţiei de împrumut carte copii.


Colecţii şi resurse

Biblioteca

De regulă, colecţiile acestor secţii special destinate copiilor sunt structurate identic, de aceea cazul filialei braşovene este cu titlul de exemplu. De regulă, bibliotecarii au socotit util să grupeze publicaţiile nu numai pe domenii şi alfabetic în cadrul domeniului, dar şi pe grupe de vârstă (cazul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea) şi pe genul cărţilor, cum s-a procedat la Bbilioteca Judeţeană Bacău unde cărţile de aventuri şi de science-fiction au un loc rezervat anume. Alegerea bibliotecarilor s-a bazat pe nevoia şi preferinţa, atent observate, ale copiilor de a citi mai ales aceste cărţi. De asemenea, am remarcat că în multe locuri din ţară, bibliotecarii au făcut reale eforturi şi au creat resurse electronice, oferind informaţii şi publicaţii pe suport electronic (Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Vâlcea). În continuare rezumăm conţinutul colecţiilor Filialei nr. 6 pentru copii şi adolescenţi de la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov:

Alături de cărţi şi alte publicaţii, enumerate în tabel, filiala oferă şi Biblioteca digitală, accesibilă din meniul blogului (http://copiibrasov.wordpress.com/), care include cărţi de poveşti în format electronic, în limba engleză şi germană, pe care biblioteca nu le are şi Biblioteca digitală internaţională a copiilor. Bibliotecarii Secţiei de copii şi tineret Braşov sunt voluntari ai ICDL – International Children’s Digital Library. Sarcinile pe care şi le-au asumat sunt traducerea metadatelor, prelucrarea cărţilor scanate pentru creşterea vizibilităţii, încărcarea de cărţi pentru copii, în limba română. Deocamdată, doar primele două activităţi au fost realizate, urmează se se aplice şi ultima.

Includem în cadrul serviciilor de bibliotecă şi alte resurse, create ori colectate de bibliotecari şi accesibile din blogul filialei

Pagina părinţilor, accesibilă din meniul blogului, cuprinde materiale educaţionale pentru părinţi şi liste de site-uri, cu rost de îndrumare. Desigur, lista este deschisă completărilor făcute din iniţiativa bibliotecarilor, cu tot ce consideră că este necesar şi se cere de către părinţi.

Resurse, accesibile din meniul blogului, oferă informaţii şi resurse pentru copii, familie şi şcoală, colectate şi create de bibliotecari – a) tehnici de muncă intelectuală – fişa de lectură, cerinţele unui rezumat, prezentarea unei cărţi, mnemotehnici; b) pachete educationale – Micul explorator, Tehnici de muncă intelectuală; raftul de referinţă – dicţionare, enciclopedii online, cântece, ghicitori, poezii, poveşti, desene, jocuri.

Spaţiul alternativ

Spaţiul generos al holului,în cazul Braşovului, rafturile mobile, panourile oferă loc pentru expoziţii, aniversări, diferite evenimente enumerate deja mai sus. Detalii mai jos la jucăriotecă

Jucărioteca

La început, în 2000 a funcţionat o jucăriotecă particulară în cadrul filialei bibliotecii braşovene pentru copii şi tineret. E vorba de jucărioteca Pummi a fundaţiei Oasis, care împrumuta jucării acasă din jucăriile aduse din străinătate. Voluntarii fundaţiei lucrau într-un program redus, cu copiii beneficiari şi la computere. Bibliotecarele ajutau pe voluntari în activitatea lor. În 2004 s-a deschis jucărioteca la iniţiativa directoarei de atunci a bibliotecii, care s-a inspirat din modelul bibliotecilor europene vizitate. Sigur că este nevoie de o analiză a nevoilor comunităţii pentru a crea o jucăriotecă, bibliotecarii trebuie să fie atenţi la structura demografică a localităţii, la instituţiile educaţionale – grădiniţe şi şcoli, să observe necesitatea părinţilor de a avea un asemenea spaţiu de joacă. Numai în condiţiile în care o asemenea ofertă este binevenită, se poate gândi organizarea unui spaţiu de joacă. Se poate începe cu paşi mici. În judeţul Braşov, la Victoria, bibliotecara a observat că mamele îşi doreau un asemenea loc şi a avut iniţiativa de a colecta jucării de la familie şi prieteni, pe care le-a pus la dispoziţia publicului într-un spaţiu aparte în bibliotecă. Un exemplu de bune practici în privinţa creării de noi servicii pentru copii, mai precis jucărioteci ori ludoteci, la nivelul de biblioteci comunale, au oferit bibliotecarele din judeţul Iaşi, comunele Popricani, Strunga şi Moşca (vezi http://www.biblionet.ro/upload/documents/librarie/3867/pdf/26280/Print%20produse%20ANBPR%20oct%202011.pdf)


Jucărioteca filialei braşovene este un serviciu permanent, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0-10 ani (jucării) şi elevilor între 8-16 ani (internet), părinţilor, bunicilor, membrilor familiei. Oferă o gamă variată de servicii: activităţi instructiv-educative, distractiv-recreative, individuale şi de grup, club de vacanţă, club de internet, atelier de origami, aniversări ale zilelor de naştere, club de lego, filme pentru copii, jocuri de strategie, cursuri – Cântecul popular şi costumul tradiţional, Engleză pentru începători, Cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului
Este un spaţiu special amenajat – mobilier colorat şi vesel, rampă, tobogan fix, cărţi de colorat, jucării, maşinuţe, tricicletă, jocuri (puzzle, monopoly, rummy, popice, jocuri de strategie etc.), bancuri de lucru pentru mecanic auto, cort, căsuţă, toalete de jucărie pentru fetiţe, PC-uri.

Bibliotecarele au sarcini diverse – pregătirea activităţilor, joaca şi supravegherea jocului copiilor, evidenţa utilizatorilor, îndrumarea celor ce folosesc computerele. Minim 1 persoană este necesară pentru supraveghere. În cazul bibliotecilor mici, comunale, unde lucrează un singur bibliotecar, este profitabilă colaborarea cu educatori, profesori, voluntari pentru a suplini absenţa personalului specializat. Cât priveşte nevoia de pregătire specială pentru un serviciu de bibliotecă pentru copii, o condiţie obligatorie este să îţi placă copiii, să fii spontan, să ai pătrundere psihologică şi să fii şi un pic actor. Bibliotecarele filialei braşovenei au fost instruite de cadre didactice specializate în psihologia copilului. O asemenea instruire este necesară, chiar dacă nu este vorba de o pregătire de specialitate, recunoscută în învăţământul superior. Ghidul IFLA pentru servicii de bibliotecă destinate copiilor enumeră abilităţile cerute personalului, precum şi stăpânirea de cunoştinţe în psihologia şi dezvoltarea copilului, literatura pentru copii, susţinerea şi promovarea lecturii, animaţie culturală. Vezi http://www.ifla.org/files/libraries-for-children-and-ya/publications/guidelines-for-childrens-libraries-services-en.pdf

Riscurile sunt prezente: în cazul copiilor sunt posibile răniri, zgârieturi, căderi, loviri, înghiţirea jucăriilor. De aceea se recomandă atenţie din partea bibliotecarilor şi a părinţilor. În filiala din Braşov, însoţirea copiilor de către un părinte sau membru al familiei este obligatorie. În cazul bibliotecarilor, problemele care se ridică sunt stricarea jucăriilor, repararea lor, iar când nu se mai pot repara, casarea lor. Înlocuirea jucăriilor este mai dificilă şi costă. Există o sumă anuală alocată pentru cumpărarea jucăriilor. Psihic, munca este foarte solicitantă, gălăgia greu suportabilă, ritmul infernal.
Jucărioteca atrage primii clienţi, iar după vârsta de 7 ani, copiii beneficiari ai jucăriotecii devin utilizatori ai bibliotecii. De fapt, ei sunt şi înainte utilizatori ai bibliotecii, părinţii putând împrumuta gratuit cărţi pentru copii şi pe numele copiilor.
Succesul jucăriotecii a fost şi este în continuare imediat – copiii plâng la plecare, îşi doresc să se întoarcă, revin împreună cu prietenii; părinţii ajung să îşi cunoască mai bine copilul, comunică mai bine, se joacă împreună, au un timp şi spaţiu al lor; copiii din familii divorţate se întâlnesc cu părintele lor aici. Jucărioteca este un spaţiu unde familiile se întâlnesc şi interacţionează, oferind astfel suport psihic membrilor comunităţii.

Activităţi – detalii şi exemple

Activităţi instructiv-educative

Lectura
Indiferent de cum se numeşte această activitate (Ora poveştilor, Dimineaţa de poveste, Maratonul poveştilor etc.), bibliotecile publice includ obligatoriu lectura colectivă în oferta lor. Aceasta este o activitate permanentă, pentru preşcolari şi elevii de nivel primar, în general. Într-o zi anume stabilită în timpul săptămânii, se organizează întâlnirea dintre povestitori şi public. Bibliotecarele aleg lecturile, le propun copiilor, care aleg, după care le citesc ori citesc copiii, se comentează, se desenează personajele. Copiii ajung să îşi cultive abilitatea şi gustul cititului, îşi dezvoltă vocabularul, capacitatea de a povesti şi comunica. Activitatea este asemeni unui club de lectură, cu un pronunţat rost didactic. Perioada optimă de lansare este începutul anului şcolar, iar în perioada vacanţelor, se poate ataşa programului de activităţi de vacanţă. Se desfăşoară în bibliotecă, la mesele de studiu aranjate printre rafturi, dar grupurile de preşcolari pot să se aşeze şi în jucăriotecă ori în hol unde li se va citi povestea. Desigur, grupuri noi de preşcolari veniţi cu educatoarele lor pot deveni clienţi ai secţiei şi pot încheia parteneriate cu biblioteca. Credem că o perioada de 6 luni până la 1 an este necesară pentru promovare şi o bună desfăşurare. Un loc aparte merită emisiunea Minute de poveste realizată de Biblioteca Judeţeană Sălaj în parteneriat cu o televiziune locală în fiecare seară, oferind 30 de minute de lectură a poveştilor şi contribuind la educaţie prin mesajele morale, o corectă folosire a limbii române. Emisiunea are impact, atrăgând mulţi copii către carte, motiv pentru care recomandăm colaborările de acest tip, biblioteca asociindu-şi sprijinul televiziunii.

La Arad există şi o activitate specială, intitulată Prietena mea, cartea, care se adresează copiilor instituţionalizaţi, foarte probabil incluzând tehnici de biblioterapie în cazul acestor copii.  

Recent, schimbările legii învăţământului au inclus ora de lectură săptămânală şi ortografierea după dictare la toate nivelele învăţământului preuniversitar. Este o excelentă oportunitate pentru bibliotecile publice să se adreseze şcolilor şi cadrelor didactice şi să propună colaborări în activităţi de lectură, în acest context, la începutul acestui an şcolar. Cititul trebuie conceput ca un joc, să se proiecteze ca o întrecere, concurs de dicţie, comunicare şi retorică, ştiut fiind că elevii sunt atraşi de spiritul competiţional şi motivaţi de recompense. Trebuie evitat ca lectura să fie percepută ca o obligaţie. În acest caz ideea unor dramatizări ale acţiunii şi personajelor poveştilor, cărţilor, pieselor ori folosirea noilor tehnologii pentru rezumarea în scris sau prezentarea audio a lecturilor sunt stimulative şi binevenite. De altfel, exemplul de la Dâmboviţa, unde bibliotecara a cooptat un actor de la teatrul de copii, împreună organizând spectacole la grădiniţe pornind de la poveşti şi stimulând pe copii să interpreteze, este mai mult decât ilustrativ. El poate fi folosit drept model pentru asemenea activităţi. Semnalăm că la Bacău se organizează anual Salonul de carte pentru copii, eveniment care adună resursele actuale ale genului destinat acestei categorii şi contribuie la informarea celor interesaţi. Bibliotecarii din secţiile care lucrează cu copii trebuie să se implice în susţinerea programelor de încurajare a cititului. Aceasta trebuie să fie o prioritate în activitatea lor.

Alte mijloace de stimulare a cititului pentru elevii de nivel gimnazial sunt cercurile de creaţie, concursuri literare cu premii (Maramureş, Neamţ, Sălaj, Tulcea), competiţii de scenarii (Bistriţa Năsăud), cenaclurile literare (Cluj, Constanţa, Prahova), ultimele organizate şi moderate de scriitori. Acestea se adresează unui public obişnuit cu lectura, urmărind în fapt să cultive talentele precoce ale tinerilor. Printre recompensele practicate de biblioteci faţă de cititorii fideli se numără premierea la concursurile de citit de tipul Maratonul lecturii, Cel mai fidel cititor ori Cel mai talentat povestitor (Oneşti, Bistriţa Năsăud, Maramureş,Tulcea). Premiile pot fi simbolice, cărţi ori insigne, ţinând cont că la această vârstă nu valoarea lor materială contează, ci recunoaşterea eforturilor proprii şi vizibilitatea dobândită datorită competiţiei. Uneori, bibliotecarii au publicat creaţiile în reviste sau volume aparte ale copiilor.

Ajutor la lecţii este o activitate permanentă, constând în asistenţa acordată elevilor care apelează la resursele bibliotecii şi bibliotecarului, pentru referate speciale. Acest serviciu al bibliotecii este bine să fie cunoscut de la începutul anului şcolar, dar şi în vacanţe se poate acorda asistenţa pentru efectuarea sarcinilor. Trebuie insistat pe învăţarea găsirii resurselor – cărţi şi date online -, pe folosirea selectivă a informaţiilor, evaluarea lor, formarea spiritului critic şi de discernământ pentru a evita riscul plagierii. În acest sens, clubul de internet oferă un bun ajutor, deoarece bibliotecarele sunt instruite să selecteze informaţia corectă şi verificată. Va fi considerat un succes atunci când utilizatorii reuşesc să aibă deprinderi de muncă intelectuală independentă şi vor avea performanţe şcolare. Toate acestea sunt făcute la Braşov de bibliotecare, cu o frecvenţă săptămânală. Nevoile nu sunt zilnice, ci periodice, în funcţie de repartizarea sarcinilor şcolare. Nu există un program anume, dar bibliotecarele au observat că se cer anumite teme şi au întocmit bibliografii tematice. Desigur, există pachetul educaţional Tehnici de muncă intelectuală. Cunosc exemple de prezentări cum se întocmeşte o lucrare ştiinţifică, cu etapa de documentare, realizată de bibliotecara de la Biblioteca Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, în colaborare cu o şcoală. Bibliotecile publice pot face asemenea îndrumare în colaborare cu profesorii.

After School există la Braşov într-o formulă restrânsă deocamdată – se oferă copiilor dintr-o comună din judeţul Braşov, care se află sub supravegherea şi coordonarea voluntarilor unei asociaţii non guvernamentale, Edu for all. Săptămânal, ei vin la bibliotecă unde sunt programaţi miercuri şi vineri, când li se pune la dispoziţie spaţiul de primire al holului, unde se amenajează măsuţe şi scaune. Fac teme, voluntarii le oferă ajutor la lecţii şi o masă, iar după încheierea exerciţiilor, se joacă în jucăriotecă. Iniţial, bibliotecarele au pregătit materiale şi activităţi pentru ei – lecturi recomandate, selecţii de muzică. Ulterior, la dorinţa voluntarilor, s-a renunţat încât biblioteca pune la dispoziţie doar spaţiul. Există, aşadar, riscul ca activităţile propuse de bibliotecă să fie respinse de voluntari şi biblioteca să fie percepută şi folosită doar ca spaţiu, nu ca resursă informaţională şi educaţională. La Biblioteca Judeţeană „Bod Péter” Covasna se oferă ocazional supravegherea copiilor mici timp de 1-2 ore în timpul programului. De asemenea, la Biblioteca Judeţeană Sălaj există program de after school ce se bucură de foarte mare succes.

Cursuri s-au făcut ocazional, la Braşov, pentru copii, dar şi pentru adulţi (mame), mai ales în timpul verii - Cântecul popular şi costumul tradiţional, Engleză pentru începători, Cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului, Academia mămicilor. Oferta se lansează înaintea vacanţei de vară, în perioada pregătitoare înscrierilor la grădiniţa – pentru mame – pentru a forma ulterior un grup de cursanţi. Să se aibă în vedere nevoia reală a utilizatorilor – dorinţa de iniţiere şi perfecţionare, necesitatea mamelor de a ştii cum să îşi pregătească copiii pentru a accepta mai uşor integrarea în colectiv în primul an de grădiniţă, etc. Riscul poate fi să existe aşteptări foarte mari din partea cursanţilor, să se dorească eliberarea de diplome certificate şi recunoscute. De aceea, trebuie insistat asupra nivelului de informare şi iniţiere şi asupra rostului de deprindere a unor abilităţi de bază şi de consolidare practică a cunoştinţelor.
În cazul filialei braşovene pentru copii şi tineret, întotdeauna decizia unui curs a fost luată pornind de la dorinţa şi cererile exprese ale publicului. Observând reacţiile, bibliotecarele au conceput o ofertă de curs. Desigur, şi-au dorit să atragă şi colaborarea unor specialişti, psihologi pentru Academia mămicilor. Nu a fost posibil şi de aceea s-au mărginit la un schimb de experienţă între mame şi informaţiile pregătite de bibliotecare. Totuşi, trebuie să încercăm să atragem astfel de colaborări voluntare.

Alte cursuri organizate de bibliotecile publice din România şi destinate copiilor sunt cursurile de navigare în siguranţă pe internet (Iaşi), ecologie, educaţie pentru sănătate (Iaşi, Mediaş – în ambele localităţi se remarcă activităţi de informare despre pericolul cancerului la sân şi de col uterin), de bune maniere, chiar cursuri adresate copiilor cu nevoi speciale, precum cele oferite şi organizate de Cluj. Amintim aici un minicurs de agricultură ecologică şi prepararea hranei tradiţionale, desfăşurat la biblioteca publică din comuna Moieciu, judeţul Braşov, cu sprijinul inginerului zootehnist detaşat în primăria din localitate şi cu colaborarea şcolii. În mod deosebit remarcăm cursurile de limbi străine de la Dolj sau de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Filiala Marin Preda. Chiar şi atelierele culinare practice sunt de fapt t cursuri de învăţare şi preparare a reţetelor, aplicate cu succes în judeţele Galaţi şi Braşov.

Se cuvine să menţionez o poveste de succes, în cazul cursurilor desfăşurate de bibliotecarii braşoveni. În 2010, bibliotecara Adriana Mihai, îndrăgostită de muzica populară şi care a activat într-o formaţie de gen ani de zile, s-a oferit să pregătească elevi atraşi de muzica populară. A întrebat pe  o învăţătoare dacă sunt elevi amatori, a venit o fetiţă înzestrată, talentată şi muncitoare, de 9 ani (clasa a III-a), pe care a pregătit-o odată pe săptămână pe parcursul verii. A testat-o, i-a format vocea, apoi a învăţat-o cântece de pe un CD, pe care le exersau. În paralel, i-a explicat semnificaţia costumului şi a învăţat-o cum să îl poarte. Bianca Iorga provine dintr-o familie dezbinată, cu o situaţie materială dificilă, aflată numai în întreţinerea mamei. Pregătirea oferită de bibliotecară i-a creat şansa de a participa la o selecţie pentru emisiunea Caruselul vieţii de la televiziunea locală Mix TV, unde fetiţa a fost propusă de învăţătoare pentru talentul ei muzical şi la desen. Bianca s-a calificat şi a obţinut premiul I, constând în 5 milioane de lei şi o trusă de desenat. De asemenea, multe biblioteci locale desfăşoară activităţi de instruire a copiilor şi tinerilor în dansuri şi cântece tradiţionale, conducând ansambluri corale şi de dans, ce participă la competiţii locale şi naţionale, contribuind la formarea talentelor ce pot continua o activitate de succes în viitor. În felul acesta, bibliotecarii locali contribuie la menţinerea tradiţiilor şi la conservarea memoriei locale.

Cursurile se pot gândi să fie permanente. Vezi detalii la proiecte

Iniţiere în lumea bibliotecilor

O menţiune specială merită activitatea de instruire a utilizatorilor copii în munca de bibliotecă (Bacău, Braşov, Tulcea) ce se poate înscrie în cadrul cursurilor. Intitulată Ora de biblioteconomie sau O zi bibliotecar, aceasta propune sub formă de joc ghidajul şi introducerea micilor şi viitorilor cititori în tainele muncii de bibliotecă şi informarea asupra lumii cărţilor. Cunoaşterea şi respectarea regulilor bibliotecii, de restituire la termen a cărţilor împrumutate şi de întreţinere în bune condiţii a volumelor, sunt recompensate şi recunoscute la bibliotecile judeţene din Hunedoara şi Maramureş prin distincţia Cel mai bun cititor, mijloc de fidelizare a publicului. Prezentarea bibliotecii, a secţiei pentru copii şi a serviciilor ei se poate face şi în grădiniţe, şcoli unde bibliotecarul se deplasează şi promovează colecţiile şi resursele bibliotecii în rândurile personalului didactic şi elevilor. Contactul cu instituţiile educaţionale şi cu tutorii legali ai copiilor trebuie păstrat şi întreţinut permanent.

Asistenţa psihologică

Am remarcat în mod excepţional oferta unor biblioteci judeţene (Constanţa, Dolj) de asistenţă psihologică acordată copiilor şi adolescenţilor. La Constanţa, pe pagina de internet, secţiunea dedicată micilor cititori, există o rubrică De vorbă cu psihologul care pune la dispoziţie o adresă de contact în caz de nevoie şi sfaturi pentru diferite situaţii. Personalul din bibliotecă colaborează cu un psiholog, aşa cum se procedează şi la Craiova, unde un specialist în psihologie de la Direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului desfăşoară întâlniri şi sesiuni de consiliere pentru adolescenţi. Este adevărat că în acest material ne ocupăm cu precădere de serviciile pentru copii, însă am considerat necesar să fac trimitere şi la serviciile pentru adolescenţi, faţă de care se manifestă interes şi la Dâmboviţa (prin Centrul Europe direct) şi la Gorj, unde biblioteca a organizat întâlniri cu tinerii şi discuţii despre ce fel de bibliotecă publică îşi doresc. Recent, în urma dotării bibliotecilor publice cu internet şi demersurilor legate de situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (proiectul Te iubeşte mama), tot mai multe biblioteci oferă posibilitatea comunicării online a copiilor cu părinţii. Nu este obligatoriu să faceţi un asemenea serviciu, dar dacă sesizaţi nevoia lui şi aveţi ocazia să colaboraţi cu specialişti (asistenţi sociali, psihologi, pedagogi din cadrul primăriilor, şcolilor), puteţi iniţia un parteneriat util mai ales copiilor.

Activităţi recreativ-distractive

Cercul de origami are loc într-o zi fixă, prin contribuţia unui voluntar (Braşov, Sălaj), care în unele cazuri asigură materialele. În funcţie de nevoi şi de dorinţa publicului, spaţiul este flexibil: copiii preferă să facă origami în jucăriotecă, tinerii şi adulţii doresc în bibliotecă. Iniţial, la Braşov, cercul origami a fost pilot în 2009, a avut loc la sediul central al bibliotecii pe perioada verii, cu materiale reciclabile şi cu mulţi participanţi activi. Când s-a mutat toamna la filială şi a început să activeze pe tot parcursul anului, a avut un număr mai redus de amatori. Dar odată cu crearea blogului în 2010, s-a făcut promovare cercului de origami şi acesta a câştigat noi membri. Acum sunt amatori de diverse vârste – copii, adolescenţi, adulţi. A avut ca efect fidelizarea vechilor cititori, atragera unora noi şi mai ales cunoaşterea filialei de un public mai numeros. La Sălaj, atelierul de origami se desfăşoară graţie contribuţiei unei voluntare, prietenă a bibliotecii. Dificultatea menţinerii cercului braşovean de origami constă în resursele limitate de timp ale voluntarului. Recomandăm ca bibliotecarele să înveţe tehnica origami şi să facă această activitate cu materiale ieftine, gratuite, reciclabile, susţinând educaţia ecologică.

Aniversări – La Braşov, În fiecare zi de marţi, începând de la orele 12,00, holul este pus la dispoziţia copiilor aniversaţi, care îşi fac o programare şi sărbătoresc ziua de naştere în cadrul bibliotecii. Petrecerile se anunţă şi se planifică din timp, conform calendarului, în colaborare cu bibliotecarele. Se poate începe cu cititorii fideli ai bibliotecii, care sunt anunţaţi de această posibilitate. Este foarte probabil ca printre invitaţi să se afle persoane care se vor înscrie din acel moment. Sandwichurile şi sucurile aduse de părinţii copilului sunt puse pe măsuţe în hol, joaca are loc la jucăriotecă. Nu se intersectează spaţiile cu rafturile de cărţi, se evită mizeria şi dezordinea. Împreună cu micii invitaţi, bibliotecarele pregătesc surprize sărbătoriţilor – de exemplu felicitări – şi supraveghează buna desfăşurare a acţiunii.

Clubul de lego se desfăşoară săptămânal la Braşov, în fiecare zi de miercuri, în holul primitor de la intrare, unde se amenajează. Un părinte a pus la dispoziţie jocul de lego, proprietate personală, iar participanţii sunt invitaţi deopotrivă de bibliotecare dintre utilizatori bibliotecii şi de către proprietarul jocului din familia, rudele şi prietenii săi. Este foarte stimulativ, dezvoltă spiritul de observaţie, de asociere, într-o atmosferă de veselie şi joc. Este binevenită colaborarea cu un particular, care s-a gândit să apeleze la secţia de copii şi care în felul acesta pune la dispoziţia bibliotecii jocuri scumpe. Riscul este pierderea pieselor şi chiar distrugerea lor. Tacit, proprietarul şi-a asumat riscul acesta. Este ideal să fie lansat în cursul anului, iar în vacanţe să fie ataşat activităţilor clubului de vacanţă. Un exemplu arată legătura dintre activităţi: două eleve, vechi utilizatori ai bibliotecii pentru copii din Braşov, au venit într-o zi să facă o lucrare – au consultat cărţile şi internetul, apoi s-au ataşat clubului de lego, după care au realizat propriul atelier de creativitate, creând materiale de mulţumire pentru bibliotecare.

Jocurile de strategie se desfăşoară în cazul filialei braşovene pentru copii în fiecare zi de vineri, în hol, unde se aranjează spaţiul. Un întreprinzător particular a donat bibliotecii 8 jocuri, de diferite tipuri şi adolescenţii sunt invitaţi de bibliotecare să participe. Iniţiativa a venit din partea unei ceainării care are relaţii cu vânzătorii de jocuri, organizează activităţi şi campionate de jocuri strategice şi era interesată să atragă noi categorii de public. Au gândit nişte sesiuni de prezentare, la care să participe profesori. Urmau să fie prezentate avantajele jocurilor de strategie pentru dezvoltarea gândirii elevilor şi se urmărea şi oportunitatea de vindere. Întâlnirile planificate au eşuat, profesorii nu au participat şi atunci au ales să doneze jocurlei şi vor ajuta cu asistenţă atunci când biblioteca are nevoie. Totuşi, impactul jocurilor în rândul tinerilor este mare, am sesizat că adolescenţii preferă să meargă în localuri ieftine, unde li se permite chiar să aducă ei jocul de şah. În funcţie de cerere, biblioteca poate încerca să ofere spaţiu, jocuri, oportunitatea de întâlnire şi socializare pentru tineri.

Ateliere de creativitate

Atelierul de desen sau cercul de pictură este o activitate periodică oferită de unele biblioteci publice (Cluj, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vrancea) şi organizată într-un spaţiu anume amenajat, coordonat de bibliotecari sau de profesori voluntari. Legat de domeniul artelor, oportunitatea unui curs de fotografie, conceput şi aplicat de Biblioteca Judeţeană Vrancea, a stimulat instruirea şi afirmarea membrilor acestui cerc în cadrul comunităţii. Ateliere de creativitate se desfăşoară în multe biblioteci locale, fiind animate de bibliotecari talentaţi şi dedicaţi meseriei. La biblioteca din comuna Cristian, judeţul Braşov, un atelier de acest gen instruieşte deopotrivă elevi şi membrii familiilor lor în confecţionarea decoraţiunilor de sărbători, lucru manual, pictura icoanelor pe sticlă, crearea de diverse obiecte decorative şi utilă, cusături şi goblen.

Seara filmului pentru copii are loc la Braşov în fiecare zi de joi, de la orele 17,00, în holul generos de la intrare. Bibliotecarele selectează şi proiectează un film dintre DVD-urile din colecţia bibliotecii. Nu ştim dacă există o perioadă optimă pentru lansare, socotesc că este binevenit oricând, mai ales că în perioada vacanţei se poate include în progamul de vacanţă.

Clubul de internet este un serviciu permanent, acum tot mai răspândit graţie programului Biblionet, în biblioteci, alături de rafturile cu cărţi. La Braşov dispune de un spaţiu special rezervat în jucăriotecă, la birourile cu computere. Se poate oferi loc şi în bibliotecă, unde este mai multă linişte. Bibliotecarele noastre au observat că este nevoie de un spaţiu special. Dar există riscuri dacă ar fi un loc special – dificultatea de a supraveghea, lipsa de interacţiune cu biblioteca şi cei din jur, conflicte între internauţi şi cititori. Clubul de internet constă în activităţi legate de referate, jocuri, informaţii utile şi recreative. Este nevoie de o pregătire specială a bibliotecarului – afişarea regulilor de navigare, liste de situri  şi bloguri educaţionale, recreative, informare, asistenţă şi consultanţă de specialitate şi tehnică, supraveghere. Riscul major constă în răspândirea viruşilor. S-au organizat şi se organizează cursuri de iniţiere în folosirea calculatorului şi navigarea pe internet, unde cursanţii ajung să cunoască situl bibliotecii, blogul secţiei, galeria foto, alte resurse. Succesul clubului se măsoară în faptul că există utilizatori care vin numai pentru serviciul de internet. Ca resurse de personal, este nevoie de minim o persoană pentru supraveghere.

Clubul de vacanţă este un serviciu periodic, organizat în vacanţele şcolare, de-a lungul întregului an. La Braşov, se organizează în holul de primire şi la jucăriotecă. Uneori, se foloseşte şi spaţiul de lectură al bibliotecii. Se remarcă prin urmare folosirea alternativă, uneori concomitentă a spaţiilor secţiei pentru activităţile acestui club. Este necesară pregătirea specială din partea bibliotecarului, care face propuneri de activităţi – lecţii, lecturi de vacanţă, ateliere de creativitate, jocuri, confecţionarea de felicitări de sezon, concursuri, serbări, selecţii de audiţii muzicale, alegerea şi proiectarea de filme. Există însă libertatea de alegere a utilizatorilor. Întregul personal participă la pregătiri, dar pentru buna desfăşurare a clubului de vacanţă şi supraveghere este necesară minim o persoană. La aceste activităţi, vin copii dintre utilizatorii deja înscrişi şi clienţi noi, atraşi de propuneri, care se înscriu la bibliotecă. Copiii vin individual, în grupuri, însoţiţi de membrii familiei. Succesul se măsoară atunci când copiii se reîntorc şi îşi aduc prietenii cu ei. Clubul a fost promovat prin anunţarea verbală a utilizatorilor, presă scrisă, internet pe portaluri de informaţii de divertisment, blog. În plus, copiii se anunţă între ei. În cazul bibliotecilor de mici dimensiuni, comunale, poate că este profitabilă anunţarea comunităţii prin apelul la cadrele didactice din localitate, la asociaţii şi fundaţii de caritate care se ocupă de copii, la biserică şi preoţi.

După încheierea activităţilor specifice ale clublului de vacanţă, se poate oferi posibilitatea navigării pe internet, jocului în jucăriotecă, lecturi etc.

Blogul a fost creat de bibliotecari, cu scopul promovării activităţilor filialei braşovene de copii şi tineret, altfel decât pe căile tradiţionale. Astfel, au fost posibile informarea în timp real depre evenimentele care urmează şi relatarea despre cele care s-au desfăşurat. A ajuns unul dintre instrumentele de informare pentru utilizatorii serviciilor filialei (are ataşat un calendar de activităţi) şi a devenit interfaţa vizibilă online a secţiei. Blogul oferă acces la alte resurse – bibliotecă digitală, concursuri, pagina părinţilor, resurse pentru copii, familie şi şcoală, galerie foto, proiecte. Tot mai multe biblioteci judeţene şi locale au creat blogul propriu, unde se postează multe informaţii destinate copiilor.

Galeria foto cuprinde fotografiile de la activităţile desfăşurate, organizate de bibliotecă sau desfăşurate în colaborare la Braşov, în numeroasele parteneriat încheiate cu grădiniţe, şcoli, licee, instituţii culturale. Pozele sunt făcute şi încărcate de bibliotecarele secţiei. Clienţii serviciilor filialei obişnuiesc să consulte galeria foto de unde descarcă imaginile, le salvează pe alte situri, cadrele didactice menţionează adresa drept dovadă în portofoliile lor etc. Una dintre cele mai bune soluţii de a promova activităţile făcute cu copii este crearea de albume pe contul de facebook al bibliotecii, cum este cazul activei biblioteci din Avrig şi a altor biblioteci mici şi mijlocii.

Proiecte

Aici, în meniul blogului filialei braşovene pentru copii, se afişează informaţii despre activităţile în parteneriat desfăşurate de bibliotecare cu diferite asociaţii şi organizaţii non guvernamentale, biblioteci din ţară şi străinătate, pe anumite evenimente, activităţi şi proiecte.

Recomandăm cu căldură proiectul Let’s dream togheter“, în parteneriat cu biblioteca “Dr Djordje Natosevic” Indjija – Serbia, în cadrul programului  Sister Libraries for Children’s & Young Adult’s Reading, ale cărui produse finale puteţi să le vizualizaţi. Este vorba de un filmuleţ de prezentare al fiecărei biblioteci prin ochii celor mai tineri cititori ai lor, copiii români şi sârbi, care în felul acesta îşi transmit un mesaj prin intermediul bibliotecii. Al doilea produs este o carte a prieteniei, pe care participanţii români şi sârbi au creat-o într-un atelier şi în care îşi prezintă comunitatea. Cărţile au fost trimise prin poştă, scanate şi descărcate şi pe internet.

Recent, s-a încheiat proiectul DIGIFOLIO (martie-iunie 2011), finanţat de IREX, prin Concursul de participare comunitară, care a constat într-un curs pilot de deprindere a abilităţilor pentru a face portofolii şcolare electronice. Beneficiari au fost elevii din cursul primar si gimnazial – clasa a II-a B, clasa a VI-a B din Şcoala Generală nr. 6 Braşov. Din toamnă, vom permanetiza această activitate, pe baza suportului de curs şi tutorialelor, prin care vom pregăti cadrele didactice în primul rând, dar şi elevii, să dobândească abilitatea creării portofoliilor electronice şi utilizării mijloacelor gratuite Web 2.0 în folosul şcolii. Activitatea se poate încadra la cursuri, furnizând resurse şi un nou pachet educaţional.


Tot în 2011, filiala braşoveană a câştigat un proiect la Concursul de participare comunitară cu Grădiniţa de vară, în colaborare cu asociaţia Edu for all. Aceasta se adresează copiilor cu vârste între 3-6 ani şi a avut loc între 20 iunie şi 12 august, aşadar aproape imediat după terminarea anului şcolar şi până în pragul concediului părinţilor. S-au format 8 serii de copii, fiecare serie înscrisă pentru una dintre cele 8 săptămâni în care copiii au fost instruiţi timp de 5 zile, de luni până vineri, în orarul 9,00-12,00. Fiecare zi a fost dedicată unei activităţi educaţionale specifice – lumea animalelor, educaţie pentru sănătate, rutieră, ecologică, lumea dinozaurilor, insectelor şi astrelor. Activităţile au fost făcute de bibliotecari şi membrii asociaţiei deopotrivă, împreună cu colaboratori, de pildă reprezentanţi ai poliţiei rutiere. După încheierea proiectului, urmează să fie permanetizate activităţile de acest gen şi să avem în fiecare an Grădiniţa de vară, care se poate încadra la clubul de vacanţă.

Se poate porni cu paşi mici întrucât asemenea activităţi nu sunt dificil de organizat. Exemplul grădiniţei de vară este concludent – la început copiii se joacă, interacţionează cu bibliotecara, se cunosc între ei. Prima zi este dedicată descoperirii lumii animalelor. Au fost selectate cărţi despre animale, copiii au aflat despre animalele domestice şi sălbatice. Au învăţat cuvinte noi şi apoi au fost invitaţi să coloreze desene care se pot găsi şi pe internet şi se imprimă, să le decupeze, să le lipească. Au învăţat doua dansuri – dansul răţuştei şi dansul pinguinului. Au ascultat povestea Motanul încălţat ori altă poveste cu animale, citită de bibliotecari, de actori de pe un disc, pe un DVD sau de pe internet.  A doua zi au învăţat deprinderile elementare de igienă – spălarea mâinilor, pe faţă, pe dinţi – urmărind planşele, decupând şi lipind desene cu săpunele, şamponele, periuţe de dinţi, ascultând Povestea păpuşii triste. De asemenea, au aflat cum să mănânce sănătos şi să se dezvolte armonios, bibliotecarii putând pleda pentru mişcare şi nu să petreacă ore întregi în faţa computerului. A treia zi a fost dedicată insectelor şi bibliotecarele au pregătit informaţii despre gărgăriţă, furnică, greier, libelulă, albină, păianjen (unde trăiesc, cu ce se hrănesc, dacă sunt folositoare sau nu), poveşti, poezii, legende, ghicitori, cântecele. Joi, poliţia rutieră a venit la bibliotecă să îi înveţe pe cei mici regulile de circulaţie corectă. Poliţia rutieră dispune de materiale potrivite pentru aşa ceva – prezentări, planşe, jocuri. Ultima zi a aparţinut educaţiei ecologice şi copiii au fost invitaţi să confecţioneze un semn de carte, lipind frunze pe carton. Este un exemplu de activităţi educaţionale şi recreative care se pot face pe baza cărţilor şi internetului.

Consideraţii privind succesiunea sau concomitenţa unor servicii

Esenţial este să existe, alături de cărţi, şi un spaţiu de joacă, atunci când se simte nevoia organizării lui. De regulă, bibliotecile au iniţiat activităţi de citit poveşti şi acesta trebuie să fie prim pas prin care atragem utilizatori. Fiind incluse în programul Biblionet, multe biblioteci oferă acces gratuit la internet, deci bibliotecarii pot porni să acorde ajutor la lecţii, să facă instruiri, să găsească resurse pentru activităţi de creativitate apelând la sursele disponibile pe internet.  Lecturile, efectuarea temelor de vacanţă, activităţi de joacă şi de instruire pe internet, ateliere de creativitate pot fi incluse în programul de vacanţă. Treptat, dacă bibliotecarii vor observa că există cerere, pot învăţa pe micuţi să creeze şi să gestioneze blogul lor, să îi instruiască cum să realizeze fotografii. Aniversările, jocurile, serile de filme sunt activităţi care pot fi propuse mai târziu, după părerea noastră. De asemenea, la iniţiativa bibliotecarului sau în colaborare cu şcoala ori cu voluntari, trupele de teatru de amatori sunt foarte oportune. 

Nu este obligatoriu să aveţi toate aceste servicii, mai ales că desfăşurarea lor simultană solicită resurse de timp, spaţiu, personal. De aceea, cel mai simplu este să porniţi cu activităţi pe baza resurselor pe care deja le aveţi la dispoziţie. Un club de lectură, un club al poveştilor este primul pas şi de regulă majoritatea bibliotecilor organizează acest gen de activitatea. Ajutorul la lecţii, îndrumarea în găsirea informaţiilor şi folosirea lor cu responsabilitate, întocmirea bibliografiilor sunt activităţi intrinseci, pe care bibliotecarii le fac de regulă şi trebuie să premeargă cursurilor.  În ce priveşte cursurile, dacă există internet şi computere, vă puteţi orienta spre instruirea în folosirea noii tehnologii şi proiecţii de filme, deoarece mulţi bibliotecari dispun de echipamente. Treptat, puteţi începe să constituiţi blogul şi galeria foto, daca veti considera necesar, în funcţie de nevoi. Puteţi îmbina activităţile şi suporturile diferite ale resurselor. La Făgăraş, copiii folosesc internetul în vacanţă cu condiţia, plăcută, zicem noi, de a citi o carte pe săptămână pe care o rezumă şi informaţia o postează pe blogul bibliotecii.  A avut rezultate, bibliotecarele îi ajută pe copii, corectează prezentările, le arată cum să încarce, copiii au reacţionat şi blogul s-a înviorat. Dintre activităţile recreative, după parerea mea, cel mai uşor de început este cu origami si ateliere de desenat şi pictat. Activităţile informative, instructive şi recreative de peste an le puteţi oferi şi în clubul de vacanţă, îmbinaţi utilul cu plăcutul. Pe ultimul loc eu aşez cluburile diferite de jocuri, pentru că presupun alte echipamente şi sunt costisitoare, deşi se pot gândi formule în care jucătorii să aducă jocurile  în bibliotecă.

Ruxandra Nazare – Grup Impact
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov
0729 101 779

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării