13 februarie 2013

Valentine's Day sau/si Dragobetele

Vitrina filialei Iosia
Vitrina filialei Iosia 

    
















  Despre Valentine's Day cât şi despre Dragobete circulă mai multe
 legende. Originile acestor sărbători nu sunt cunoscute cu exactitate. Se pare, însă, că Dragobetele este o sărbătoare preluată din tradiţiile dacilor. Altfel spus ea a fost cunoscută înaintea celei de Sfântul Valentin, care a trăit în secolul al III-lea şi a fost ucis la Roma din ordinul împăratului Claudiu al II-lea, în data de 14 februarie 269.
   După anul 1990, românii au început să împrumute de la străini - în special de la americani - cuvinte, expresii şi obiceiuri. Aşa am preluat din tradiţia occidentală şi Ziua Îndrăgostiţilor, 14 februarie. Poate şi din acest motiv, Ziua lui Dragobete numit Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor - devenit mai târziu protector al iubirii - o sărbătoare tradiţională românească, stabilită pe 24 februarie, a fost redescoperită. Se spune că cel care participă la ea va avea parte de un an rodnic şi îl vor ocoli bolile. 
   Ce este bine să sărbătorim: Valentine's Day ce nu are nici o înrudire cu mitologia populară română sau Dragobetele, una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului nostru.
   Până ne vom hotărâ, haideţi să celebrăm IUBIREA şi, pentru a nu greşi, să o facem atât în 14 cât şi în 24 februarie.



Expozitia de la filiala Dacia
 Mastile  si   inimioarele au fost  desenate  de Dragos Maria  eleva in clasa a IX -a la liceul Mihai Viteazul. Are o pasiune  mare pentru desen .   Doreste ca in viitor sa devina un designer de vestimentatie pentru adulti si copii.

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării