12 februarie 2013

Saptamana Casatoriei , conferinta de deschidere





Joi, 07.02.2013, de la ora 16.00, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a fost gazda Conferinţei de deschidere oficială a Proiectului internaţional „Săptămâna Căsătoriei”, proiect care la nivel naţional are o echipă numeroasă, iar la nivelul municipiului Oradea, are membri devotaţi.
În deschiderea plenului a vorbit d-na prof. Mirişan Ligia, în calitate de gazdă, apoi în calitate de coordontor al grupului de lucru de la Oradea,  a luat cuvântul Preşedinta Uniunii Femeilor din Bihor, d-na ing. Mioriţa Săteanu(avându-i ca membrii direcţi pe d-l psih. Alin Creţu şi d-l Tiberiu Catona), care făcut o comparaţie asupra datelor statistice din 2011 şi 2012, anunţând apoi programul desfăşurării  întâlnirilor pe parcursul perioadei 07.02-14.02.2013 şi temele conferinţei.
Întrucât am aflat că durata de implementare a proiectului este nelimitată şi se promovează Căsătoria tradiţională, am purces pe drumul spre căsătorie care trebuie să fie presărat cu flori, dragoste, bunăînţelegere şi respect, ştiut fiind faptul că dragostea vine tiptil şi pleacă în galop.
D-l psiholog Alin Creţu a făcut publică desfăşurarea activităţilor ce vizează conferinţe de presă, spectacole, seminarii, chiar şi o acţiune stradală specială de sensibilizare a opiniei publice prin împărţirea de fluturaşi şi pliante în anumite locaţii bine stabilite. De asemenea a ţinut să amintească faptul că „Nimeni nu trăieşte în pielea altuia ca să ofere sfaturi”, iar ca să ne lămurim cum stau lucrurile cu cele trei tipuri de graniţe în familie ni le-a explicat pe rând(rigide –când mama sau/şi tata sunt şefi la serviciu uitând de acest lucru acasă, fluide – când fiecare face ce doreşte neinteresându-se unul de altul  şi de normalitate – când fiecare ştie care îi este locul).
D-na  psiholog Crina Creţu ne-a prezentat „ Căsătoria -  un stil de viată”  din
perspectivă psihologică, afirmând că ar fi o opţiune şi decizie proprie, însă se bazează pe încredere, siguranţă, acceptare necondiţionată, pe implicare, respect, altruism, dăruire.
            Tot despre căsătorie au vorbit şi d-na prof Monica Cuibuş – punând întrebarea dacă aceasta merită, iar eleva Carina Marin de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a văzut căsătoria... prin  ochii adolescenţilor, adresându-se adulţilor căsătoriţi cu îndemnul de a fi sinceri, de a fi ei înşişi pentru a arăta tinerilor ce înseamnă căsătoria, ce înseamnă iubirea. Am avut ocazia să spicuim câteva lucruri şi din „jurnalul unor tineri căsătoriţi”pe care ni l-a prezentat d-na psiholog Calotă Crina de la Colegiul Naţional „Arany Ianos” din Salonta.
            Şi pentru că e nevoie să privim căsătoria şi din prisma unui specialist, doamna avocat Antiţa Balaci de la Baroul avocaţilor, a prezentat cauzele care distrug căsătoriile, amintind aici motive temeinice precum necomunicarea, infidelitatea, violenţa psihică sau fizică dar şi gelozia. Pentru a da şi un remediu în căsnicie, d-na avocat ne-a adus la cunoştinţă despre limbajele iubirii şi cele cinci forme de manifestare ale acestora în familie: timpul, cadourile, serviciile, mângâierile(relaţiile între soţi) şi laudele(prin cuvintele de încurajare). Pentru ca durata unui cuplu să reziste cincizeci de ani şi mai mult, am fost încurajaţi să citim „secretele căsătoriei fericite”. Din partea unei ascultătoare, i-au fost adresate întrebări d-nei avocat, precum cea pusă de d-na Carmen Tocuţ care dorea să afle părerea unui avocat în ceea ce priveşte medierea  ca fiind o  posibilitate de împăcare între două persoane. 
            Din partea unei doamne cu experienţă de o viaţă(40 de ani de căsnicie) în persoana d-nei Raţ Voichiţa(secretarul Uniunii Femeilor din Bihor) am aflat cât de folositor, plăcut şi util este să poţi culege roadele unui pom, dar câtă satisfacţie ai atunci când tu ai sădit acel pom şi ajungi să-i culegi roadele.
            D-ra Ramona Bungău(coafor stilist) ne-a adus în faţă un vechi dicton „cunoaşte-te pe tine însuţi” punându-ne să privim în oglinda noastră pe plan spirutual în care îi vom putea vedea pe cei din jurul nostru oglindindu-se .
            Şi cum orice discuţie despre căsătorie are obligatoriu şi flori dar şi poezie, d-na Mioriţa Săteanu a oferit câte o lalea virtuală tuturor participanţilor, iar poeta Ileana Bodi (o altă membră  a Uniunii Femeilor din Bihor) ne-a încântat cu versuri compuse acestui eveniment – „Nu lăsaţi răceala să se cuibărească între voi doi” şi „ Mi-e dor şi iar mi-e dor” aducând astfel un elogiu căsătoriei.
            În final coordonatorul a mulţumit tuturor participanţilor pentru că au răspuns la apelul primit, iar d-na Daciana Nica(consilier la AJOFM) a mulţumit d-nei Mioriţa Săteanu pentru dăruirea  cu care se implică în cadrul nenumăratelor proiecte şi pentru sfaturile pe care le oferă gratis tinerilor cu care comunică şi socializează.  
                                                                                                          (Maria Ungur)


  mai multe  imagini 
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.485047391531256.96991.284351651600832&type=1

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării