27 martie 2016

Lecturi de weekend 56

Anthony de Mello, Rugaciunea broastei, Brasov, Editura MIX, 2003 , Colectia "Lumea din noi,"
Ne plac povestile cu talc, iar acesta carte contine astfel de povesti  de vindecare, de intelepciune, de trezire.



Anthony de Mello s-a nascut la 4 septembrie 1931 in Santa Cruz o suburbie din bombay intr-o familie catolica de portughezi.A fost director al Institutului de Consiliere Pastorala Sadhana langa Poona in India.
" Omul modern doreste sa afle mai intai unde se afla, ce anume ii intemniteaza sufletul, ce se opune progresului lui spiritual.El doreste sa descopere acel Dumnezeucare se ascunde in spatele tuturor acelor substitute care i-au purtat pana acum numele: legi , norme, dorctrine, cuvinte straine de viata."

Instructiunile de lectura a cestei carti spun :
"Purtati tot timpul in inima o povestire...Veti fi surprins sa constatati ca in momentele dificile ea va poate ajuta clarificandu-va anumite probleme, aducandu-va vindecare sau luciditate....Citindu-le cautati semnificatia chiar in fiinta dumneavoastra."


Capitolele mari in care sunt cuprinse povestirile intelepte sunt- Rugaciunea, Luciditatea, Religia, Gratia, Sfintii, Sinele, Iubirea, Adevarul.


Din capitolul Rugaciunea:

Sfântul indian Narada a fost un mare devot al Domnului Hari. Iubirea lui faţă de acesta era atât de mare, încâtîntr-o zi el a fost tentat să creadă că în toate cele trei-lumi nu exista nimeni care să-l iubească pe Dumnezeu la fel de multca şi el.
Domnul i-a citit în inimă şi i-a spus:- Narada, du-te în oraşul de pe malul Gangelui şi vei găsi acolo un credincios al meu. Compania lui o să-ţi facă mult bine. Narada s-a dus şi a găsit un ţăran care obişnuia să se trezească dimineaţa devreme, pronunţa numele lui Hari o singură dată, după care îşi înfigea plugul în ţărână şi lucra toată ziua. Noaptea, înainte să adoarmă, el mai pronunţa o datănumele lui Hari. Narada s-a gândit: "Cum ar putea acest ţăran simplu să fie un devot al lui Dumnezeu? Văd că toată ziua este prins în treburile lui lumeşti". Dar Domnul i-a vorbit din nou lui Narada:- Umple până la refuz un vas cu lapte şi  plimbă-te cu el prin oraş fără să verşi un strop. Narada a făcut ce i s-a spus.- De câte ori ţi-ai amintit de mine în cursul plimbării tale prin oraş? l-a întrebat Domnul.- Niciodată, Doamne, a recunoscut Narada. Cum aş fi putut să-mi amintesc de tine când mi-ai poruncit să fiuatent la vasul cu lapte?Domnul i-a răspuns:- Vasul acela ţi-a absorbit atât de tare atenţia încât ai uitat cu desăvârşire de mine. Priveşte-l însă pe ţăranul care,deşi este împovărat de numeroasele sale treburi prin care îşi susţine familia, îşi aminteşte totuşi de două ori pe zi de mine.

Religia

Intr-o noapte, un beţiv se sprijinea de un pod, când peste el a dat un prieten. Cei doi au început să sporovăiască.- Ce se vede acolo jos? a întrebat beţivul.- Luna, i-a răspuns amicul.Beţivul a privit din nou, a scuturat din cap cu neîncredere, după care a spus:- Hm, bine, te cred, dar cum naiba am ajuns eu deasupra ei?!
Noi nu vedem aproape niciodată realitatea aşa cum este ea. Tot ce vedem este o reflecţie a ei în cuvintele şi  conceptele noastre, pe care le confundăm cu realitatea. Lumea în care trăim este în cea mai mare parte o construcţie aminţii noastre.

Iubirea

Două prietene s-au întâlnit după mulţi ani.- Spune-mi, a întrebat una, ce s-a întâmplat cu fiul tău?- Cu fiul meu? Vai, bietul băiat! a oftat cealaltă. A avut o căsnicie cumplită. S-a însurat cu o fată care nu mişcăun deget în casă. Nu găteşte, nu coase, nu spală şi nu calcă. Nu face decât să doarmă şi să citească în pat. Bietul băiat îi aduce până şi micul dejun la pat, dacă-ţi poţi imagina!- Groaznic! Şi cu fata ta, ce se mai aude?- Ei, cu ea e cu totul altceva! S-a măritat cu un înger, nu cu un bărbat! Nu o lasă să facă nimic în casă. I-a luat servitori care îi gătesc, îi cos, îi spală şi îi calcă. Şi în fiecare dimineaţă, îi aduce micul dejun la pat, îţi poţi imagina? Draga de ea, nu trebuie să facă nimic. Stă toată ziua în pat şi citeşte.


Adevarul.
..nu poate fi descoperit ..nici cu ajutorul teoriilor...
Abia întors de la un Seminar de specializare pe tema motivaţiei, un manager l-a chemat pe unul din angajaţii săi în birou şi i-a spus:- De acum înainte, ai voie să faci planuri şi să îţi controlezi singur sarcinile. Sunt convins că în acest fel, productivitatea ta la locul de muncă va creşte considerabil.- Voi fi plătit mai bine? a întrebat angajatul.- Nu. Banii nu sunt un factor de motivaţie, iar dacă îţi voi creşte salariul nu vei simţi nici o satisfacţie.- Bine, dar dacă producţia! va creşte, îmi veţi mări salariul  - Ascultă, i-a spus managerul. Este limpede că nu înţelegi teoria motivaţiei. la această carte acasă şi citeşte-o.Vei înţelege de aici ce anume te motivează cu adevărat. Omul a luat carte a şi a dat să plece. Înainte să iasă pe uşă, a întrebat:- Dacă voi citi această carte, îmi veţi mări salariul?


Cartea  poate fi citita online pe SCRIBD

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării