28 mai 2019

BiblioTech - Targul de stiinta de la biblioteca



La initiativa clubului STEM Club Oradea, proiect al Asociatiei Learning Communities, coordonat de Hardut Marius si ununi  grup de voluntari internationali la Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" s-a organizat in 24 si 25 mai 2019   Targul de Stiinta BiblioTech.

Pentru Biblioteca Judeteana a fost al treilea targ de stiinta organizat in ultimii doi ani , acesta din urma facand  parte din proiectul '' STEM Education for Responsible Citizenship in EU'', avand finantare Erasmus+.

 Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" a participat cu propriile proiecte de stiinta- proiectul Code Kids  si proiectul Ora Sa STIM ambele initiate si finantate de Fundatia Progress si care se adreseaza copiilor  intre 6 si 14 ani din mediul rural.

Un alt partener ,  Fundația Comunitara Oradea, a invitat la Targ toate proiectele STEM finantate prin fondul Stiintescu.

 Organizat pe parcursul a doua zile, targul s-a bucurat de un mare interes din partea comunitatii locale.In jur de 400 de persoane au vizitat standurile si au participat la experimentele interactive.
Prima zi, vineri, vizitatori au fost mai mult utilizatorii bibliotecii si clase care au venit in vizita impreuna cu profesorii.
Sambata in schimb a fost un flux constant de vizitatori, parinti cu copii de diferite varste.
Cuvintele de ordine au fost experiente STEM , joc , distractie...

(STEM = Stiinta, Tehnologie, Inginerie- Engeneering, Matematica)

In imagini va invitam sa urmariti desfasurarea evenimentului.

Anca Potre , bibliotecar la Biblioteca Scolara Sanmartin promovand proiectul Ora sa STIM- lectura STEM  insotita de mici experimente stiintifice.

Ora sa STIM se deruleaza in 10 biblioteci rurale si urbane mici din Bihor, si in cele 4 filiale ale Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai .(Nucet, Madaras, Astileu, Sanmartin, Chislaz, Pocola, Lugasu de jos , Holod, Santandrei, Alesd)


Gazde ale Targului din partea bibliotecii judetene au fost Monica Daraban si Paul Zot.







Clubul Code Kids din comuna  Astileu a prezentat    bratul hidraulic, 
coordonator de club bibliotecar Bogdan Nicoleta.

Proiectul Code Kids  mai complex 







Voluntarii din proiectul '' STEM Education for Responsible Citizenship in EU'', alaturi de STEM Club oradea coordonat de MariusHardut au prezentat experimente, demonstratii si jocuri STEM.
















Clubul Robo Dojo  al Colegiului National Teodor Nes din Salonta  care a prezentat kituri de dezvoltare Arduino si Raspberry Pi.





Clubul Robotics Championship din Oradea apartinand Universitatii Oradea, este clubul care organizeaza cea mai mare competitie de robotica din vestul Romaniei.






Au fost prezenti Clubul Modus Vivendi al Colegiului National Mihai Eminescu Oradea . Clubul de robotica a participat la FTC- First Tech Challenge ca una din echipele de top in concursul international.
Competiția de robotică BRD,  First Tech Challenge Romania este o competitie internationala , România fiind pe locul 3 la nivel mondial după SUA și China.





Ziua a doua


Echipa de la Colegiul National Octavian Goga - Marghita- Fahrenheit 451, a prezentat experimente de fizica si chimie .







Astroclub Meridian Zero , club de astronomie a prezentat proiectul "Calatorie prin univers "
Micul astronaut imbratisat de unul din voluntarii proiectului Erasmus.



Robo Code , club de robotica si IT de la Liceul Teoretic Aurel Lazar a fost prezent si vineri si sambata.





Clubul Coderdojo Oradea al Universitatii Partium a  prezentat satelitul CanSat 





Un alt punct de atractie a fost Escape Room , locul de gasire a indiciilor si de rezolvare a unor probleme contracronometru.




Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării