20 mai 2019

Electricitate si alte forte

Joi 16 mai am reluat alaturi de clasa a treia  a doamnei profesoare Rodica Panti, de la la Colegiul National "Iosif Vulcan " seria de lecturi din cadrul proiectului Ora Sa STIM.
Am avut de studiat cartea- Frank Einstein si eletrodegetul de Jon Scieszka.

Lectura a fost urmata de o serie de experiente de fizica  simple care sa ilustreze in mod spectaculos tipurile de forte si de energii care ne inconjoara.







Mingea de ping-pong in paharul cu apa: explicatia este data de tensiunea superficiala a apei. Cand paharul este plin partial, forma meniscului de la suprafata apei impinge mingea spre margini. Cand paharul este plin la maxim, forma meniscului aduce mingea spre centru. Mingea de ping-pong ramane pe sticla: Mingea este mentinuta pe gura sticlei de presiunea atmosferica si de tensiunea superficiala a apei


Doza din aluminiu sare din cana: Aerul patrunde prin spatiu dintre doza si peretele canii, apoi patrunde sub ea. Datorita spatiului mic dintre doza si perete viteza aerului este relativ mare. Explicatia este data de legea lui Bernoulli: in cazul curgerii unui fluid (aici aerul) suma dintre presiunea statica, presiunea dinamica si cea de pozitie este constanta.

Copiii surprinsi de saltul dozei de bere din cana au aplaudat ca al un numar de magie.



Balonul misca doza din aluminiu si deviaza jetul de apa: Prin frecare cu haina balonul se electrizeaza si atrage doza din aluminiu si jetul subtire de apa (ambele au masa mica).

Dupa experimente copiii au mai rasfoit cartea si s-au distrat cu alfabetul domnului
Chimp.





Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării